
آغاز بحث داغ ارزهای دیجیتال در کشور از سال 1396 آغاش شد. این در حالی بود که بیش از نیم دهه از بحث آن در محافل جهانی گذشته بود. به نقل از خبر گذاری رسمی ایسنا در اسفند 96 که بحث ارزهای دیجیتال در کشور داغ بود؛ وزیر جوان ارتباطات و فناوری اطلاعات «آذری جهرمی» خبر از پیادهسازی آزمایشی نخستین ارز دیجیتالی کشور داد؛ ارزی که توسط پست بانکها عرضه میشد و در نظام بانکی کشور مورد استفاده قرار میگرفت.
وزیر ارتباطات «آذری جهرمی» اظهار کرد که ” فعالیت ارز دیجیتال در ایران و استفاده خرد از آن در برخی معاملات برای ما مفید خواهد بود. با همه اینها سیاستهای بانک مرکزی اجازه به رسمیت شناختن ارزهای دیجیتالی مانند اتریوم و بیت کوین را نمیدهد. “پس از عنوان این اخبار و با گذشت سه سال از آن زمان، دیگر سخنی از ارزهای ملی بومی شده به میان نیامد. اما انجمن بلاکچین در طی این دوره اعلام کرد که فعالیتهای زیادی برای راه اندازی ارز دیجیتال ملی توسط برخی کشورها انجام شده است. همچنین در طی اخبار اعلامی بلاک چین عنوان شد که در کشور ایران نیز چند پروژه بر بستر بلاک چین در حالت راهاندازی است. انجمن بلاک چین همچنین اعلام کرد که نمونه نهایی برخی از آنها آماده شده است و در حالت آزمایشی کار میکند. با همه فعالیتهای که بانک مرکزی ایران در زمینه بومی شدن فناوری ارز دیجیتال ملی انجام میدهد. به دلیل این که اخباری از سوی بانک مرکزی در این باره شنیده نشد در اذهان عمومی این تصور را ایجاد کرد که بانک مرکزی به تکنولوژی ارزهای دیجیتال واکنشی نشان نداده است.
اکنون به نظر میرسد که سیاست بانک مرکزی درباره ارزهای دیجیتال تغییر کرده است تا جایی که «عبدالناصر همتی» رئیس بانک مرکزی در حساب اینستاگرامی خود در مورد رمز ارز ملی عنوان کرد: ” با بررسی روند دیجیتالی شدن ارزهای دیجیتال و ایجاد الگوهای جهانی و متمرکز در این باره بانک مرکزی در پی آن است که با بررسی الگوهای مختلف بهترین الگوی ممکن در این زمینه را انتخاب کرده و سند اولیه رمز پول الکترونیکی را تهیه کند. رئیس بانک مرکزی همچنین عنوان کرد که از همکاران خود خواسته است که با توجه به اقداماتی که در این باره انجام شده است مقدمات را برای انتشار رمز پول بانک مرکزی مهیا کنند.”
در همین راستا سخنان وزیر ارتباطات «آذری جهرمی» عنوان کرد که: ” به دلیل مدیریت قبلی بانک مرکزی توسط ” «دکتر سیف» که نظر ایشان مبنی بر این بود که رمز ارزها به دلیل این که ماهیت ارزی دارند باید جزء حوزه فعالیت بانک مرکزی باشند؛ ما نیز به همین دلیل همه کارهای انجام شده در حوزه رمز ارزها را به بانک مرکزی منتقل کردیم تا با قوانینی که مد نظر بانک مرکزی است پیش برویم. «آذری جهرمی» همچنین عنوان کرد که: آخرین خبر درباره این ارز دیجیتال در زمان مدیریت «دکتر همتی» از طریق حساب اینستاگرامی ایشان اطلاع رسانی شد. همچنین عنوان شد که: بانک مرکزی از مرحله به رسمیت نشناختن ارزهای دیجیتال به مرحلهای رسیده است که در حال کارکردن و آزمایش روی رمز ارزها است تا با آنها تعامل کند و آنها را به رسمیت بشناسد. «آذری جهرمی» ادامه داد که این مهمترین پیام بانک مرکزی بوده که در دوره جدید در حال انجام است. “
اظهارات وزیر امور اقتصاد و دارایی در مورد به رسمیت شناختن رمز ارزهای دیجیتال
سایت خبر رسانی ایرنا در مورد به رسمیت شناختن ارزهای دیجیتال توسط دولت از وزیر اقتصاد و دارایی سوال پرسید و پاسخ وزیر اقتصاد در این باره چنین عنوان شد که ” پیشنویس سازماندهی ارزهای دیجیتال در کمسیون اقتصاد کشور تهیه شده است و در حال بررسی در هیئت دولت است. “
«فرهاد دژ پسند» وزیر اقتصاد در کمیسیون اقتصادی مجلس درباره بررسی موضوع رمز ارزها بیان کرد که: مبحث بلاک چین در دولت در حال بررسی است. در ادامه وزیر اقتصاد عنوان کرد به دلیل پولشوییهای عمده در حوزه ارز دیجیتال شورای عالی مبارزه با پولشویی استفاده از ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرد. در همین راستا گمرک کشور نیز مانع از ورود استخراجکنندگان بلاک چین به داخل کشور شدند. اما با توجه به این که ماهیت استخراج ارزهای دیجیتال با پردازشگر برق یکی است این دستگاهها عملاً وارد کشور شدند.
آیا دولت رمز ارزها را به رسمیت می شناسد؟
در ادامه «فرهاد دژپسند» با بیان این که دولت ارزهای دیجیتال را به رسمیت میشناسد و بر اساس مصوبه این کمسیون ماینینگ نیز به عنوان یک صنعت شناخته میشود؛ عنوان کرد که: واردات دستگاههای ماینینگ به داخل کشور دیگر ممنوعیتی ندارد.
وزیر اقتصاد در ادامه در مورد مشکلات مصرف برای ماینینگ ارزهای دیجیتال عنوان کرد که: ماینینگ در زمان پیک مصرف برق ممنوع است و بانک مرکزی وظیفه دارد ظرف سه ماه آینده مقررات استخراج ارز در کشور را تدوین کند. وی همچنین در مورد ارزان قیمت بودن برق در ایران عنوان کرد که متوسط نرخ صادرات برق برای استخراج کنندگان در نظر گرفته خواهد شد.