اخزا چیست؟همه چیز درباره اوراق خزانه اسلامی
سرمایه گذاری در زمینههای پرریسک و کم ریسک یکی از کارهایی است که انسانها همیشه به آن مشغول بودهاند. زمینههایی مانند طلا، نقره، بورس، صندوقهای سرمایه گذاری و بانک از جمله این موارد هستند که سرمایه گذاری در برخی از آنها ریسک زیاد و در برخی دیگر ریسک کمتری دارد.
شیوه های زیادی برای سرمایه گذاری مطمئن و بدون ریسک برای بازگشت سرمایه و سود وجود دارد. شیوه هایی که حتی ممکن است هیچگونه آشنایی با آن نداشته باشید اما بسیار کار آمد و سودده باشند.
باید همواره به دنبال این باشید که راه های سرمایه گذاری مطمئن و بدون ریسک را بیاموزید و آن را به کار ببرید. «اخزا» یا «اوراق خزانه اسلامی» یکی از این روش ها است که علاوهبر بازگشت سرمایه در زمان مشخص با سوددهی نیز همراه خواهد بود.
میتوان «اخزا» را یکی از روش های مطمئن سرمایه گذاری دانست. در ادامه با ما همراه باشید تا به طور کامل با اوراق خزانه اسلامی یا «اخزا» آشنا شوید.
اوراق بدهی چیست؟
اوراق «اخزا» نوعی اوراق بدهی هستند و ماهیت اوراق بدهی این است که پرداخت بدهی را به تعویق بیندازد. در مورد اسناد خزانه اسلامی کسی که پرداخت بدهی را به تعویق خواهد انداخت دولت است.
دولت درواقع با انتشار اسناد «اخزا» بدهی خود را طی سازوکاری برای مدتی به تعویق خواهد انداخت و در مقابل این تعویق در پرداخت بدهی برای بدهکاران خود سود ویژهای در نظر گرفته است؛ این سود مطمئن که پشتوانه آن دولت است منجر به ایجاد نوعی از سرمایه گذاری مطمئن شده است.
برای بررسی بیشتر در مورد سرمایه گذاری روی اوراق خزانه اسلامی (اخزا) با ما همراه باشید.
اوراق خزانه اسلامی (اخزا) چیست؟
اخزا یکی از روش های سرمایه گذاری اسلامی است که همواره با بازگشت اصل پول و سود همراه است . اوراق اخزا اوراق بهاداری هستند که دولت در قبال بدهی خود به طلبکاران غیردولتی واگذار میکند.
شیوه خرید وفروش اسناد «اخزا» به این شکل است که اوراق بهاداری را به قیمتی کمتر از ارزش اسمی خود به طلبکاران دولتی ارائه میکند؛ سررسید این اوراق زیر یک سال است. زمانی که این اوراق برگردانده میشوند میتوانند با ارزش اسمی خود باز خرید شوند.
معامله اوراق خزانه اسلامی یکی از روش های رایج دولت ها برای جبران کسری بودجه است. یکی از مزایای اوراق خزانه اسلامی این است که بدون جریمه قابل نقد شدن قبل از رسیدن به زمان سررسید هستند.
هدف از ایجاد اوراق خزانه اسلامی یا اخزا چیست؟
همانطور که از تعریف اسناد «اخزا» متوجه شدید تنها هدف دولت ها از انتشار اسناد «اخزا» به تاخیر انداختن پرداخت بدهی است. به عبارت دیگر دولت با دادن اوراق «اخزا» به طلبکاران خود از آنها انتظار دارد تا با تعویق انداختن وصول بدهی خود مقداری سود دریافت کنند.
شیوه استفاده از اسناد «اخزا» یکی از روش های رایج دولت ها است زیرا هدف دولت ها این است که از این طریق علاوهبر تسویه بدهی خود به طلبکاران و کنترل نقدینگی موجود در بازار میزان کسری بودجه خود را نیز جبران کنند.
هنگامی که در قبال طلب یک بدهکار دولت به او اسناد اخزا ارائه میدهد طلبکار میتواند با معامله اسناد «اخزا» خود در بازار فرا بورس، آن را به وجه نقد تبدیل کند.
اروراق خزانه اسلامی (اخزا) چه ویژگی هایی دارد؟
نماد اوراق خزانه اسلامی «اخزا» است و هیچ نوع سودی به این اوراق تعلق نمیگیرد به این معنا که شما نمیتوانید با فروش این اوراق یا نگهدارای این اوراق از آن سودی کسب کنید؛ بلکه سود این اوراق تنها در تفاوت قیمت معامله شده و قیمت اسمی آن است.
به این صورت که دارندگان اوراق «اخزا» در زمان سر رسید مبلغی معادل قیمت اسمی این اوراق از دولت دریافت میکنند. یکی دیگر از ویژگی های اسناد «اخزا» این است که زمان سررسید این اوراق بیشتر از یک ماه و کمتر از یک سال است.
مزایای اوراق خزانه اسلامی چیست؟
در این بخش به توضیح برخی از مزایای اوراق خزانه اسلامی میپردازیم:
- منتشر کردن اسناد خزانه اسلامی باعث میشود تا دولت برای تامین مالی خود دست به فروش دارایی خود نزند؛ درواقع انتشار اسناد «اخزا» به نحوی باعث استقلال کشور میشود.
- ایجاد کردن بستری مناسب برای اهداف مالی کشور.
- میتوان از این اوراق انتظار بازدهی سود بدون ریسک داشت.
- به درآمد اوراق خزانه اسلامی هیچگونه مالیاتی تعلق نمیگیرد.
- کمک به سیاست های مالی دولت و ایجاد سیاست های بهینه برای کنترل بازار.
- در روش انتشار اسناد خزانه اسلامی میتوان با کاهش نقدینگی در دولت از ایجاد تورم جلوگیری کرد.
هنگام فرا رسیدن تاریخ سررسید اوراق اخزا چه سازمانی مسئول پرداخت مبلغ این اوراق است؟
شرکتی به نام «شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه» با نام اختصاری «سمات» مسئول است تا بر اساس اطلاعاتی که از اوراق «اخزا» دارد معادل مبلغ اسمی مشخص شده در اسناد خزانه اسلامی به حساب دارندگان این اوراق بهادار پول واریز کند.
درواقع شما هنگام نقدکردن اوراق «اخزا» با خزانه دارایی کشور، وزیر اقتصاد و دارایی کشور طرف هستید زیرا همه اسناد «اخزا» به امضای وزیر اقتصاد نیز رسیده است. اسناد خزانه از مهمترین ابزارهای بازار مالی جهت اعمال سیاست های پولی است.
چگونه می توان اوراق اخزا را خریداری کرد؟
برای معامله و خرید و فروش اسناد «اخزا» شما باید دارای کد بورسی باشید. خریدوفروش اوراق خزانه اسلامی مانند خریدوفروش سایر اوراق بهادار است. در نتیجه میتوان به صورت آنلاین این اوراق را معامله یا خریدوفروش کرد.
هنگامی که شما اوراق اخزای خود را میفروشید وجه ناشی از فروش این اوراق طی یک روز کاری به حساب شما واریز خواهد شد. اگر تابلو خوانی بلد هستید برای آن که تابلو معاملاتی اسناد «اخزا» یا هر نوع اوراق بهادار دیگری را مشاهده کنید میتوانید به سایت « tsetmc» مراجعه کنید و با درج نماد «اخزا» شرکت مورد نظر از اطلاعات مربوط به آن باخبر شوید.اگر هم تابلو خوانی بلد نیستید پیشنهاد می کنیم حتما مقاله آموزش تابلوخوانی را مطالعه کنید.
نام اسناد خزانه اسلامی بیانگر چه چیزی است؟
نام اوراق خزانه با توجه به زمان سررسید آن تعیین میشود. برای هر یک از سررسیدهای متفاوت نام جدا در ابتدا و تاریخ سر رسید آن در ادامه میشود به عنوان مثال نام «اخزا 9911» به این معنا است که تاریخ سررسید این اوراق بهمن ماه سال 99 خواهد بود.
سخاب چیست و تفاوت سخاب و اسناد خزانه اسلامی چیست؟
«سخاب» نیز نوعی از اسناد مبتنی بر بدهی است که دولت، متعهد به بازپرداخت آن در زمان سررسید و بنا به مبلغ اسمی آن است.
بنا به اشکالات فقهی وارده بر این روش دولت جمهوری اسلامی آن را به شیوه «اخزا» در آورده و اوراق آن را مستقیما در اختیار طلبکاران قرار میدهد تا هر زمان که لازم باشد در بازار فرابورس این اوراق را نقد کنند. اسناد خزانه در ایران یا سخاب دارای بالاترین درجه اعتبار در دنیا هستند زیرا دولت مستقیماً ضمانت پرداخت آن را به عهده گرفته است.
میزان سود اخزا چقدر است؟
میزان سود اسناد «اخزا» با توجه به فاکتورهای متعددی که قبل از انتشار این اسناد تعیین میشود. شما قبل از خرید هر نوع سند خزانه اسلامی از قبل میزان سود آن را مشاهد میکنید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد اسناد «اخزا» منتشر شده و میزان سود هر نوع «اخزا» میتوانید به سایت « ifb.ir» مراجعه کنید و از انتشار آخرین اوراق خزانه اسلامی و میزان سود آن مطلع شوید.
سخن پایانی
با توجه به شرایط اقتصادی کشور میتوان اسناد خزانه اسلامی را یکی از مطمئنترین و جذابترین ابزارهای مالی برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی به حساب آورد زیرا این اوراق بازدهی خوبی دارند.
دقت داشته باشید برای کسب سود بیشتر بهتر است پس از انتشار این اسناد نسبت به خرید آن اقدام کنید زیرا هرچه به زمان سررسید این اوراق نزدیکتر شوید میزان سود آن کمتر خواهد شد. در نهایت به یاد داشته باشید اگر به دنبال یک سرمایه گذاری ایمن مانند سرمایه گذاری در بانک هستید اوراق خزانه نوعی سرمایه گذاری مطمئن است.
بیشتر بخوانید :
بهترین سرمایه گذاری در زمان تورم