یک سرمایه گذار موفق برای آین که بتواند سرمایه خود را رشد بدهد نیاز به استقلال مالی دارد. برای این که بتوان به این استقلال مالی رسید باید علم و تجربه کافی در حوزههای مختلف سرمایه گذاری داشت تا بتوان علاوهبر حفظ ارزش پول، آن را به سوددهی رساند.
بورس یکی از راههای رایج سرمایه گذاری است که اگر بهصورت اصولی در آن سرمایه گذاری شود میتوان به سود قابل توجهی رسید اما آیا تمام افراد، علم و تجربه کافی برای ورود به بورس را دارند؟ مطمئنا خیر.
صندوق سرمایه گذاری یکی از روشهای غیر مستقیم سرمایه گذاری است که میتواند به کسانی که تجربه کافی در زمینه بورس ندارند کمک کند. اگر شما هم به سرمایه گذاری در بورس علاقه دارید اما نمیدانید چگونه این کار را انجام دهید در این مقاله با سرمایه سازی همراه باشید تا بهترین راهحل را به شما نشان بدهیم.
زمانی که صحبت از سوددهی و سرمایه گذاری به میان میآید به یاد بورس یا پسانداز در بانک و دریافت سود ماهیانه میافتیم.
همانطور که گفتیم برای ورود به بورس و موفق شدن در آن نیاز به تخصص و تجربه کافی داریم که بدستآوردن این تخصص نیاز به زمان و هزینه زیادی دارد. سرمایه گذاری در بانک یکی از راههای مطمئن برای سرمایه گذاری است اما سودی که به ما میدهد بسیار کم است.
صندوق سرمایه گذاری مجموعهای از انواع اوراق بهادار مانند سهام و اوراق مشارکت شرکتها و سازمانهای مختلف است که در بورس فعالیت دارند.
شما با خریداری سهام این شرکتها در فعالیت مالی آنها شریک میشوید و با پیشرفت آنها در بورس نسبت به سهامی که خریداری کردهاید سود دریافت میکنید.
مزیت ها
- مدیریت حرفهای داراییها
صندوق سرمایه گذاری به افرادی که دانش کافی برای مدیریت سرمایه خود ندارند این امکان را میدهد که مدیریت پول خود را به افراد حرفهای بسپارند و بدون انجام کار خاصی به سود برسند.
- نظارت و شفافیت اطلاعاتی
یکی دیگر از مزیتهای شفافیت اطلاعاتی آن است. در بازههای زمانی مشخص سه نهاد اوراق بهادار ، بورس و حسابرس صندوق، صندوق سرمایه گذاری را بررسی میکنند همچنین متولی صندوق بهصورت مداوم از عملکرد خود گزارشاتی را منتشر میکند.
- نقد شوندگی بالا
در صندوق سرمایه گذاری بخشی به نام نقد شوندگی وجود دارد و شما با مراجعه به این بخش هر زمانی که خواستید میتوانید پول خود را نقد کنید.
- صرفهجویی نسبت به مقیاس
این صندوق از جمع آوری سرمایه گذاریهای خرد بهوجود میآید اما سرمایه گذاران آن امکان استفاده از یک منبع بزرگ مالی را دارند. شما در حالت عادی با یک میلیون تومان پول نمیتوانید در زمینههای مختلف سرمایهگذاری کنید اما صندوق سرمایه گذاری این امکان را برای شما فراهم کرده است. حتی اگر قصد سرمایه گذاری با 50 میلیون را داشته باشید این صندوق ها می توانند شما را یاری کنند.
واحد سرمایه گذاری چیست؟
از آنجایی که هزاران نفر دارایی خود را به صندوق سرمایه گذاری سپردهاند اگر واحد مشخصی برای دارایی سرمایه گذارن جود نداشته باشد ممکن است هرجومرج مالی بهوجود بیاید.
برای جلوگیری از بینظمی مالی و مشخصکردن سهم هر فرد این صندوق مجموعه دارایی خود را به قسمتهایی به نام «واحد» به ارزش مالی 100 هزارتومان یا بیشتر تقسیم کرده است. افرادی که میخواهند وارد صندوق سرمایه گذاری بشوند باید این واحدها را خریداری کنند. این واحدها مزایای فراوانی دارند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
- به دلیل قیمت کم واحدهای صندوق، افرادی هم که سرمایه کمی دارند میتواننداقدام به سرمایه گذاری در صندوق کنند.
- اگر نیاز به نقد کردن بخشی از سرمایهتان داشته باشید میتوانید تعدادی از واحدهایتان را نقد کنید و نیازی به خروج تمام سرمایهتان نیست.
- شفافیت سهام مالی شما با خرید واحدهای صندوق بیشتر میشود.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
یکی از ویژگیهای مهم متنوع بودن آنها است و شما میتوانید با کمی تحقیق صندوقی را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید که مطابق با علایق و میزان ریسکپذیری شما باشد.
تفاوتی که در این صندوق ها وجود دارد ترکیب دارایی آنها است. درواقع این صندوق ها با توجه به نوع فعالیتشان بخشی از سرمایه خود را وارد زمینههای سرمایه گذاری کم ریسک مانند سپردههای بانکی و بخش دیگر آن را وارد زمینههای ریسکپذیرتر مانند بورس میکنند.انواع این صندوق ها عبارتند از :
- صندوق با درآمد ثابت
- صندوق سهامی
- صندوق مختلط
- صندوق قابل معامله
- صندوق در طلا
- صندوق زمین و ساختمان
- صندوق پروژه
- صندوق نیکوکاری
- صندوق جسورانه
- صندوق اختصاصی بازار گردانی
- صندوق شاخص
صندوق سرمایه گذاری خصوصی یا PE چیست؟
به غیر از صندوقهای سرمایه گذاری نام برده صندوق سرمایه گذاری خصوصی یا PE (Private Equity) یکی از انواع سرمایه گذاری است. این صندقها توسط شرکتهای PE که نماینده گروهی از سرمایه گذاران هستند اداره میشوند و سرمایه آنها به وسیله مالکیت بخشی از سهام شرکتهای خصوصی تامین میشود که پس از مدت معلومی آن را واگذار میکنند.
این نوع صندوقها معمولا با سرمایه ثابت و به صورت یک مشارکت محدود تشکیل میشوند پس دارای طول عمر کمی هستند.
در صندقهای سرمایه گذاری خصوصی هدف از سرمایه گذاری قبل از تشکیل به طور کامل مشخص نمیشود و همه شرکتهایی که صندوق ممکن است در آنها سرمایه گذاری کند از قبل انتخاب نمیشوند به همین دلیل به آنها Blind Pool نیز گفته میشود.
شرکت PE چیست؟
شرکت PE، شرکتی است که از تعدادی از افراد متخصص در انجام سرمایه گذاریهای خطرپذیر و خریدهای تملکی یا رشدی تشکیل میشود. در این نوع شرکتها تمام پستهای مهم و کلیدی در بخشهای شریک مدیریتی و مدیر سرمایه گذاری در صندقهای تاسیس شده، که در تصمیمگیریها نقش دارند در اختیار خود شرکت است.
شرکتهای PE برای افرادی که زمان و دانش کافی برای سرمایه گذاری به صورت مستقیم را ندارند و از طرفی مایل به کسب سود بیشتر هستند کمک کرده و این فرصت را به آنها میدهد و علاوه بر مزیتهای صندقهای سرمایه گذاری دیگر ریسک پذیری کمتری دارند زیرا سرمایه آنها بر اساس قوانین بازار بورس از اوراق بهادار به همراه داراییهای نقدی تشکیل میشود.
انواع سرمایه گذاری های خصوصی
سرمایه گذاری خصوصی به طور کلی به چهار دسته تقسیم میشود که شامل موارد زیر است:
- سرمایه گذاریهای خصوصی که در ابتدای شروع به کار پروژهها و شرکتها به وسیله سرمایه گذاران فرشته و ریسک پذیر انجام میشود.
- سرمایه گذاریهای خصوصی که معمولا با سرمایه بیشتر در هنگام رشد شرکتها یا توسعه طرحها صورت میپذیرد.
- استفاده از شرکتهای تامین مالی اهرمی در مراحل بالاتر
- سرمایه گذاریهایی که قبل از انتشار عمومی سهام انجام میشود.
فعالیت صندوق سرمایه گذاری خصوصی در ایران چگونه است؟
صندوق سرمایه گذاری خصوصی در ایران به صورت رسمی از سال 1397 شروع به فعالیت کرده و دستورالعمل تاسیس و راهاندازی آن توسط سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه شده است.
هم اکنون واحدهای صندوقهای خصوصی در بازار بورس وجود دارد که قابل معامله هستند و ساختار مدیریتی این شرکتها به صورت واحدهای ممتاز که مجمع صندوق را تشکیل میدهند و واحدهای عادی اداره میشوند.
البته تصمیمات مربوط به سرمایه گذاریها توسط مدیریت صندوق و با مشورت کمیته سرمایه گذاری آن صندوق اتخاذ شده و طبق قوانینی که در مجمع تصویب شده انجام میشود.
تفاوت سرمایه گذاری در صندوق های خصوصی و سرمایه گذاری های ریسک پذیر
بسیاری از افراد تصور میکنند که صندوق سرمایه گذاری خصوصی همان سرمایه گذاری ریسک پذیر است. اگر شما هم در این باره دچار تردید شدهاید در این بخش میخواهیم با بررسی ویژگیهای این صندوق تفاوتهای آنها را برای شما نیز مشخص کنیم:
- سرمایه گذاری خصوصی در مراحل اولیه تشکیل و رشد شرکتها توسط سرمایه گذاران ریسک پذیر انجام میشود اما در شرکتهای بزرگ و در حال توسعه سرمایه گذاران دیگر نیز فعال هستند. همچنین صندوق سرمایه گذاری خصوصی دارای سرمایه ثابت و طول عمر محدود است.
- معمولا صندقهای سرمایه گذاری خصوصی در تمام حوزهها حضور دارند و فرقی نمیکند زمینه فعالیت حمل و نقل، پزشکی، داروسازی، سیمان، صنایع معدنی، نفت و گاز و… باشد در هر صورت سرمایه گذاری انجام میشود اما در سرمایه گذاریهای ریسک پذیر فقط به فناوریهای جدید و خاص مانند قناوریهای نانو، زیست محیطی و دستیابی به انرژیهای نو توجه میشود.
- در بیشتر مواقع شرکتهای سرمایه گذاری خصوصی سعی میکنند تا 100% سهام شرکت مورد نظرشان را بدست آوردن در حالی که در سرمایه گذاری ریسک پذیر این مقدار کمتر از 50% است.
- شرکتهای سرمایه گذاری خصوصی برای سرمایه گذاری از ترکیب وام و سهام استفاده میکنند در حالی که شرکتهای ریسک پذیر فقط سهام را در نظر میگیرند.
- همان طور که از معنای واژه سرمایه گذاری ریسک پذیر پیدا است به علت میزان ضرر بالا در صورت شکست در سرمایه گذاری، سرمایه گذاران ریسک پذیر از چند شرکت مختلف میزان کمتری سهام خریداری میکنند تا درصد شکست و ضرر احتمالی را کاهش دهند. اما سرمایه گذاران خصوصی درصد سهام بالایی از هر شرکت را خریداری میکنند که در صورت موفقیت یا شکست نیز به همان میزان سود یا ضرر دارد.
- شرکتهای سرمایه گذاری خصوصی معمولا در شرکتهای با سابقه که محصولات تولیدی دارند سرمایه گذاری میکنند و اگر زمانی بخواهند روی شرکتهای نوپا در مراحل پیش از تولید سرمایه گذاری کنند این کار توسط سرمایه گذاران ریسک پذیر انجام میشود.
برای آشنایی بیشتر با این صندوق ها حتما مقاله لیست صندوق های سرمایه گذاری را مطالعه کنید.
بیشتر بخوانید :