چگونه نمای بازار و دیده بان بازار بورس را ببینیم؟
آیا تا به حال در بازار بورس سرمایه گذاری کردهاید؟ مسلما حتی اگر خودتان در این بازار اقدام به سرمایه گذاری نکرده باشید، نام بورس و اوراق بهادار و برخی از اصطلاحات تخصصی مربوط به آن همچون دیده بان بازار بورس، نقشه بازار بورس و…را به خوبی شنیده اید.
در ادامه این مطلب قصد داریم تا در مورد دیده بان، کاربرد دیده بان و چگونگی دیدن نمای بازار که از نکات مهم در آموزش بورس هستند با شما صحبت کنیم تا این اطلاعات و اصطلاحات برایتان شفافتر شود.
دیده بان بازار بورس چیست؟
همانطور که از نامش پیدا است، دیده بان کارش رصدکردن است؛ رصدکردن چیزی که شاید برای ما نباشد اما قصد داشته باشیم تا آن را به مالیکت خود درآوریم.
در بازار بورس و برنامههای بورس قسمت دیده بان برای راحتتر شدن کار کاربران طراحی شده است. در بازار بورس سهامهای مختلف شرکتهای متفاوتی وجود دارند که هر کدام از آن ها نیز به صورت لحظهای دارای افزایش و کاهش قیمت هستند؛
فردی که در بازار بورس به فعالیت مشغول است میداند که این سهامها را بایستی به صورت لحظهای بررسی کند تا اگر به قیمت مناسب برای خرید یا فروش رسید به سرعت به این کار اقدام کند.
به خاطر دلایلی که در قسمت بالا ذکر شد متوجه میشویم که برای راحتتر شدن این بررسیها بایستی قسمتی وجود داشته باشد که تمام این سهمها را بتوانیم به صورت یک جا و در آن واحد تمام آنها را مورد بررسی قرار دهیم. در واقع دیده بان بخشی است که به صورت لحظهای تمام افت و خیزهای انواع سهام را نشان میدهد.
چگونه نمای بازار و دیده بان بازار بورس را ببینیم؟
برای دیدن دیده بان بازار بورس کافی است تا به اپلیکیشن کارگزاری و یا نسخه تحت وب کارگزاریتان مراجعه کنید. در قسمت پایینی صفحه قسمتی تحت عنوان دیده بان را مشاهده میکنید.
در وهله اول که وارد بورس شدهاید قطعا انتظار دارید این قسمت خالی باشد اما این طور نیست؛ زیرا کارگزاری به صورت پیشفرض دو سهم را به شما معرفی میکند تا هم نحوه کار را بیاموزید و هم در صورت تمایل آن سهمها را خریداری نمایید.
برای اضافهکردن یک سهم خاص به قسمت دیده بان کافی است به صفحه اصلی اطلاعات آن سهام مراجعه کنید، علامت به اضافه (+) در قسمت بالایی سهم وجود دارد، با زدن آن برروی سهام مورد نظر وارد یک صفحه خاص میشود، در اینجا بایستی انتخاب کنید که دیده بانی سهمتان توسط کدام کارگزاری انجام شود.
زمانی که اطلاعات خواسته شده را تکمیل کردید سهم مورد نظر در قسمت دیده بان نمایش داده خواهد شد. هر تعداد که دوست داشته باشید میتوانید به قسمت دیده بان سهم اضافه کنید، در صورت نیاز نیز میتوانید هر کدام از سهمها را که نیازی نداشتید حذف کنید.
کاربرد دیده بان بازار بورس و فرابورس ایران
در قسمت بالا توضیح داده شد که چگونه قسمت دیده بان بازار بورس را پیدا کنید و چگونه از آن برای رصدکردن سهامهای مختص خودتان استفاده کنید.
اما کاربرد این قسمت در چیست؟ زمانی که قرار است برروی موضوع خاصی تمرکز کنید بهترین راه حل جمعآوری اطلاعات مربوط به آن موضوع به صورت یکجا است که بتوان با یک نگاه به آن تمام تجزیه و تحلیلهای مورد نظر را انجام داد.
در قسمت دیده بان نیز تمام تغییرات لحظهای قیمتها را میتوانید به صورت یکجا مشاهده کنید و تصمیماتی بر پایه منطق و تحلیلهای مالی داشته باشید تا بیشترین سود و کمترین ضرر را ببرید.
نقشه بازار بورس و فرابورس اوراق بهادار
نقشهها معمولا برای نشان دادن اطلاعات کلی مکان یا منطقهای خاص هستند. بر فرض مثال اگر به نقشههای جغرافیایی دقت کرده باشید متوجه میشوید که در این نقشهها بیشتر سعی شده است تا از جزئیات صرف نظر شود و اطلاعات به صورت کلی نمایش داده شوند؛ در حقیقت هرقدر اطلاعات کلیتری را بخواهیم بایستی جزئیات بیشتری را هم حذف کنیم.
اما نقشه بورس چیست؟ نقشه بورس که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار طراحی شده و به سرعت در زمان باز بودن بازار کوچکترین اطلاعات را ثبت و ضبط میکند نشاندهنده تمامی سهمهای موجود در بازار بورس و فرابورس ایران است.
شاید شما هم نقشههایی را دیده باشید که در آنها برخی قسمتها کاملا قرمز و برخی قسمتها کاملا سبز هستند، در این نقشهها رنگ قرمز نشاندهنده سقوط و افت سهم و رنگ سبز نشانگر صعود و افزایش ارزش سهام است.
البته در نقشه بازار بورس اطلاعات دیگری همچون میزان معاملات انجام شده براساس حجم آنها، قیمت نهایی معاملات در هر سهم، طبقهبندی سهامهای مختلف در گروههای متفاوت همچون سهامهای صنایع غذایی، پتروشیمی، دارو، ساخت و ساز، بانکداری و…، در بازههای زمانی و ساعات انجام معاملات و…قرار داده میشود.
توجه داشته باشید که این اطلاعات در صورت تمایل شما به صورت یکجا نمایش داده شده و در صورت عدم تمایل شما به سادهترین حالت ممکن به نمایش در میآیند.
تفاوت بورس و فرابورس
توضیحاتی را درمورد دیده بان و نقشه بازار بورس دادیم، اما آیا میدانید که تفاوت بازار بورس و فرابورس در چه چیزی است؟ بازار بورس دقیقا همان بازاری است که معاملات در آن انجام میشود و غالبا هم چیزی که مورد معامله قرار میگیرد اوراق بهادار و سهام است؛
اما بازار فرابورس اندکی با بورس تفاوت دارد. بازار فرابورس در سال 1387 پایهگذاری شد و قوانین سادهتری نیز نسبت به بورس اصلی داشت و غالبا معاملات صورت گرفته در این قسمت از بازار بسیار سریعتر از دیگر معاملات انجام میشدند.
سخن پایانی
در مطلب امروز درباره دیدن نمای بازار و دیده بان بازار بورس صحبت کردیم. مسلما داشتن اطلاعات جامع و مفید از بازاری که در آن سرمایه گذاری کردهاید و همچنین نحوه بررسی کاهش و افزایش میزان سود و ضررتان نه تنها کار مفیدی است بلکه بسیار حیاتی و ضروری است.
بیشتر بخوانید :