هوش مالی در ایران
هوش مالی در ایران :: در این کره خاکی کسی وجود ندارد که از پولدار بودن و ثرمند شدن خوشش نیاید. اگر یک نگاه اجمالی به زندگی خودمان بیندازیم خواهیم دید که همه کارهایی ما اعم از رفتن به کلاس های آموزشی، رفتن به دانشگاه، سرکار رفتن و… انجام میدهیم همگی به یک چیز ختم میشود و آن کسب درآمد است.
همه ما میدانیم که میخواهیم ثروتمند شویم اما نمیدانیم چگونه و از چه طریقی میتوانیم به این هدفمان برسیم. در اینجاست که پای هوش مالی به میدان باز میشود.
اما هوش مالی چیست و چه رابطه ای با ثروتمند شدن دارد؟ تا انتهای این مقاله سرمایه سازی را همراهی کنید تا به پاسخ این سوال و هر سوالی که در ذهنتان در مورد هوش مالی وجود دارد برسید. در این مقاله میخواهیم به هوش مالی در ایران ، راهکارهای افزایش آن و… بپردازیم.
هوش مالی چیست؟
مجموعه حواسی که به شما کمک میکند تا ایده ها، فرصت ها، موقعیت هایی که از جهان هستی به شما داده میشود را ببینید و شناسایی کنید و از آن ها در زندگی مالی خودتان استفاده کنید و درآمد خودتان را افزایش دهید هوش مالی گفته میشود.
ما در مقاله ای جداگانه در مورد هوش مالی چیست به صورت مفصل صحبت کرده ایم که پیشنهاد می کنیم حتما مطالعه کنید.
هوش مالی کودکان
هوش مالی کودکان یعنی از همان سنین ابتدایی زندگی به کودکان خود آموزش دهیم که چگونه ثروتمند شوند. دقت کنید قرار نیست که به آنها یاد دهیم که پولدار شوند میخواهیم به آنها آموزش دهیم که چگونه ثروتمند شود.
مثلاً از سن صفر تا 12 سالگی مسائل ریز مالی را به آنها آموزش دهید ولی وارد جزئیات نشوید. اما از 12 تا 15 سالگی روی هوش مال آنها سرمایه گذاری اساسی کنید.پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه با کودکان درباره پول صحبت کنیم را مطالعه کنید.
چگونه هوش مالی کودکان را افزایش دهیم؟
هوش مالی در ایران به تازگی به یکی از ترند ها در حوزه سرمایه گذاری تبدیل شده است.بنابراین به کودکان پس انداز کردن یاد دهید. مثلاً برای آنها انگشتر طلا بخرید و به صورت هفتگی از آنها بابت این طلا قسط بگیرید و از پول تو جیبی آنها کم کنید.
و به او بگویید که این طلا با ارزش است و باعث میشود که تو در آینده ثروتمند شوی. بگذارید با پول خودش که به صورت قسط به شما میپردازد آن طلا را خریداری کند که با ارزش پول آشنا شود.
در مورد مسائل مالی با او صحبت کنید و بگویید که پس انداز در عصر حاضر فایدهای ندارد و این پولها بعد از مدتی بیارزش میشوند و زمانی این پول ارزشمند است که این پس انداز تو برایت پول درآورد. مثلاً به او مفهوم بهره را یاد دهید و یاد دهید تا با پولش کار کند.
کلیپهای هوش مالی در ایران را ببینید و به صورت ساده و در قالب مثال و مانند بازی افزایش هوش مالی برای کودکتان توضیح دهید. روی باورهای مالی کودک کار کنید و برای او مثال بزنید. و…
راهکارهای گفته شده همگی سبب تقویت هوش مالی کودکان میشوند و به آنها کمک میکند تا در آینده هوش مالی در کسب و کار خود داشته باشند و نیازی به کار کردن برای دیگران نداشته باشند.
آیا تغییر باورها و ساخت ذهنیت ثروتمند تنها لازمه هوش مالی است؟
خیر. بسیاری از افراد هستند که بر روی تغییر ذهنیت خود کار میکنند اما فقط ذهنشان مثبت میشود و حالشان خوب میشود اما ثروتمند نمیشوند.
بنابراین لازمه بالا بردن هوش مالی در ایران داشتن مهارت و سپس تغییر باورها و ساخت ذهنیت ثروتمند است. و این 3 مورد در کنار هم جواب میدهد و هر سه لازمه هم است.
هوش مالی در ایران
متاسفانه برخلاف سایر کشورها نظیر آمریکا در ایران روی هوش مالی بچه ها به خوبی کار نشده است. چرا؟ با مثالی برایتان توضیح میدهم.
به دوران بچگی خود برگردید. وقتی از ما می پرسیدند که میخواهید چه کاره شوید چه پاسخی میدادیم؟ خلبان، معلم، پزشک، مهندس. این کارهایی بود که ما در پاسخ به این سوال میخواهید چه کاره شوید میدادیم. و تقریباً پاسخ 90% ما مشابه هم بود.
زیرا روی هوش مالی ما کار نشده بود. و فقط افراد محدودی بودند که شاید در پاسخ میگفتند که میخواهیم پیانیست شویم. یا میخواهیم گیتاریست شویم یا تاجر شویم.
شاید اگر در دوران کودکی وقتی که با پدر و مادر خود به رستوران میرفتیم و هنگامی که مشغول خوردن نوشابه بودیم، پدر یا مادرمان به ما میگفتند که دخترم/پسرم این نوشابه ای که داری میخوری را یک فردی که کارخانه دارد و کارگرها و کارمندهای زیادی برای او کار میکنند تهیه کرده است.
یک جرقه دیگر در ذهن ما زده میشد و میگفتیم پس از راه نوشابه سازی هم میشود پول بدست آورد و همین مثال کوچک یک جرقه در ذهن ما ایجاد میکرد و باعث هوش مالی ما میشد تا خودمان به جای کار کردن برای دیگران یک چیزی بسازیم یا تولید کنیم و دیگران برای ما کار کنند نه ما برای دیگران.
چگونه باورهای خود را در خصوص هوش مالی تغییر دهیم؟
10 مورد گفته شده در زیر را که بخشی مهم از کتاب رابرت کیوساکی است را هرشب با خود مرور کنید و در خصوص هر مورد آن فکر کنید، آنگاه بعد از مدتی خواهید دید که چگونه ذهنیتتان در خصوص ثروتمند شدن و هوش مالی تغییر خواهد کرد.
- فرقی زیادی بین ثروتمند بودن و پولدار بودن وجود دارد.
- خانه یک سرمایه نیست.
- برای ثروتمند شدن لازم نیست که هر روز ساعت 5 صبح بیدار شوید و تا ساعت 10 شب کار کنید.
- در دنیای امروز املاک محل سرمایه گذاری خوبی هستند اما این ایده ها هستند که شما را ثروتمند میکنند.
- اگر با افزایش درآمدتان ساعت کاری یا سختی کارتان بیشتر میشود، شما ثروتمند نمیشوید دارید مسیر را اشتباه میروید.
- شما باید مسیر پولی که وارد زندگیتان میشود و از زندگیتان خارج میشود را بدانید.
- ثروت هیچ ربطی به سن، جنسیت، سرمایه اولیه، پارتی و لابیگری، موقعیت و کشوری که در آن زندگی میکنید ندارد. بلکه همه به یک کلمه ربط دارد، “افکارتان”
- ثروتمند شدن یک علم است. شما نیز میتوانید آن را یاد بگیرید و ثروت شخصیتان را بسازید.
- اشخاص ثروتمند از راه های عجیب و غریب ثروتمند نشده اند. آنها از راه های خیلی معمولی و عادی به ثروت رسیده اند. بنابراین از فکرهای خارق العاده و عجیب برای یک شبه پولدار شدن بیرون بیایید.
- ثروت هیچ ارتباطی با شانس ندارد. در واقع یک مسیر است و شما در این مسیر هیچ گزینه ای جز ثروتمند شدن ندارید.
چرا باید هوش مالی خود را افزایش دهیم؟
بارها شنیدهایم که پول به تنهایی نمیتواند خوشبختی ما را تضمین کند. این جمله درست است اما یکی از لازمههای خوشبخت شدن داشتن حس رفاه و امنیت مالی است. در صورت غرق شدن در بدهیها و دستوپنجه نرمکردن با انواع مشکلات مالی و اقتصادی، طبیعتا جایی برای احساس خوشبختی باقی نمیماند.
بسیاری از افراد ساعتها کار میکنند و به انواع کارهای دشوار میپردازند اما با این حال باز هم حجم مشکلات مالی آنها کاهش نمییابد. دلیل عمده این امر نداشتن هوش مالی در این افراد است.
زیرا تنها لازمه رسیدن به رفاه و ثروت کارکردن زیاد و تلاشکردن نیست. متاسفانه در کشور ما سطح هوش مالی در جایگاه خوبی قرار ندارد؛ در نتیجه اگر بتوانید هوش مالی خود را تقویت کنید، میتوانید از بسیاری از افراد جامعه پیشی بگیرید.
برخورد طبقه متوسط جامعه در مسائل مالی و اقتصادی
یکی از نویسندگان موفق در زمینه هوش مالی که کتابهای او در ایران هم ترجمه شدهاند، «رابرت کیوساکی» است. او به بررسی رفتارهای مالی و اقتصادی طبقه متوسط جامعه نیز پرداخته است و در این باره معتقد است که طبقه متوسط جامعه زندانیان پول هستند؛
زیرا آنها راهکارهای غلطی برای حلکردن مشکلات مالی خود دارند. از جمله اشتباهات طبقه متوسط جامعه، که نشان دهنده هوش مالی پایین در این افراد است، زیاد کارکردن، به طور دائمی پساندازکردن و هزینهکردن برای کسب مدارک دانشگاهی بالاتر است.
این افراد همواره تلاش میکنند مدرک دانشگاهی خود را ارتقا و تصور میکنند که این راهحلی مناسب و کارآمد برای کسب درآمد بیشتر است. آنها ساعتهای زیادی را در دفاتر کار خود سپری میکنند و امید دارند که پول خوبی برای زمان بازنشستگی خود پسانداز کنند.
آشنایی با چند اصطلاح در زمینه مالی
برای این که هوش مالی خود را ارتقا دهید، لازم است علم کافی در زمینه مالی را کسب کنید. متاسفانه در مدارس کشور ما بسیار کم به این موضوعات پرداخته میشود؛ پس شما باید خودتان به دنبال کسب اطلاعات کافی در این زمینه باشید. در ادامه برخی از اصطلاحات مهم و کلیدی در زمینه مالی را ذکر کرده و توضیح کوتاهی برای آنها ارائه میدهیم.
اصطلاحات مالی مهم برای ارتقای هوش مالی
- درآمد: هر پولی که از طریق ارائه خدمات، سود سرمایه گذاری یا فروش محصولات به حساب بانکی ما واریز شود درآمد محسوب میشود.
- دارایی: هر چیزی که به شما تعلق داشته باشد و بتوانید آن را به پول نقد تبدیل کنید دارایی شما به حساب میآید. پول نقد و سرمایهگذاری هم جزو دارایی محسوب میشوند.
- استقلال مالی: زمانی که فردی تمام نیازهای مالی خود را به تنهایی و بدون کمک دیگران رفع کند به استقلال مالی رسیده است.
- امنیت مالی: زمانی که درآمد شما به حدی باشد که بتواند تمامی نیازهایتان را پوشش دهد، شما دارای امنیت مالی هستید. در ایران حدود 50 درصد جمعیت امنیت مالی دارند.
- آزادی مالی: زمانی که فردی به قدری سرمایه داشته باشد که بدون کارکردن تا آخر عمر بتواند نیازهای خود را برطرف کند، آزادی مالی دارد. شرط آزادی مالی این است که فرد سبک زندگی خود را عوض نکند.
- آزادی مطلق مالی: کسانی که به هیچ وجه نگران هزینهها نبوده و میتوانند هر چقدر که دوست دارند و در هر زمینهای پول خرج کنند دارای آزادی مطلق مالی هستند. در ایران به دلیل عدم آموزش هوش مالی و نکات مربوط به ان درصد کمی از افراد هستند که آزادی مطلق مالی دارند. اگر شما هم با این مسئله روبهرو هستید بهتر است مطالعات مربط به هوش مالی را شروع کنید و با یادگیری راههای مناسب درآمد و هزینههای خود را مدیریت کرده و طرز فکر خود را اصلاح کنید.
از کجا بفهمیم که هوش مالی ما در چه سطحی است؟
امروزه سایت های زیادی تست هوش مالی آنلاین برگزار میکنند و به راحتی میتوانید با انجام این تست ها میزان هوش مالی خود را بسنجید.
بیشتر بخوانید :