10 جنبه هوش مالی از نگاه کیوساکی
امروز در این مقاله قصد داریم تا در مورد ده جنبه هوش مالی که از نقطه نظر «رابرت کیوساکی» مطرح شده است صحبت کنیم اما پیش از صحبت درمورد این موضوع بهتر است در ابتدا مفهوم و ماهیت هوش مالی را بدانیم، «کیوساکی» را بشناسیم و سپس به سراغ جنبههای مالی معرفی شده توسط او برویم؛ پس اگر این مطالب برای شما هم ارزشمند و مفید هستند و بهدنبال یادگیری جزئیات این موضوعات به منظور استفاده از آنها در زندگی روزمره خود هستید، بهتر است تا انتهای این مطلب را همراه ما باشید.
هوش مالی چیست
تا حدود دو دهه پیش بیشتر افراد گمان میکردند که هوش افراد فقط در زمانی بالا محسوب میشود که بتوانند معادلات سخت و پیچیده ریاضیات را به سرعت حل کنند و یا بتوانند یک ضرب سه رقم در سه رقم را به سرعت انجام دهند؛
با پیشرفت علم روانشناسی و افزایش یافتن آگاهی مردم، افراد متوجه شدند که هوش یک انسان از جنبههای متفاوتی مورد بررسی قرار میگیرد بهطور مثال هوش مالی یکی از این انواع مختلف هوش است.
زمانی که فرد از هوش مالی بالایی برخوردار باشد میتواند از روشهایی بسیار ساده درآمدزایی کند و مشکلات مالی که برای خودش و یا اطرافیاناش پیش میآید را به راحتی و با یک برنامهریزی مناسب حل کند.
در واقع هوش مالی سنجشی برای آن است که شما تا چه حد میتوانید از پول و سرمایه و دارایی هایتان درست استفاده کنید.
کیوساکی
«رابرت تورو کیوساکی» که به «کیوساکی» معروف است یکی از سرمایه داران آمریکایی است که در عین حال نویسنده بزرگی نیز هست. بنیانگذاری دو شرکت rich dad و rich global LLC مختص آقای «کیوساکی» است.
زمینه فعالیت این دو شرکت مربوط به آموزشهای خصوصی با موضوع افزایش هوش مالی و جنبههای مختلف آن از طریق ویدئو، کتاب، کنفرانس، سمینار و…است.
همانطور که گفته شد کیوساکی نویسنده بزرگی است که و تاکنون 26 جلد کتاب را به چاپ رسانده. یکی از این کتابها با نام “پدر فقیر، پدر ثروتمند” شناخته میشود که تا همین لحظه به 51 زبان دنیا ترجمه شده و بیش از 40 میلیون نسخه از آن به فروش رفته است.
اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که همواره در مسائل مالی دچار سردرگمی هستند و به کمک دیگران نیاز دارند میتوانید این کتاب را تهیه کنید زیرا این کتاب درمورد همین موضوع به تحریر درآمده است و تا این لحظه به افراد زیادی توانسته در این زمینه کمک کند.
جنبه های هوش مالی از دیدگاه کیوساکی
از نگاه «کیوساکی» جنبههای هوش مالی در ده گروه مختلف طبقهبندی میشوند. این ده گروه را در ادامه برایتان بهصورت مفید و مختصر توضیح دادهایم.
1-درآمد زایی بیشتر
در این مورد بایستی یاد بگیرید که در شرایط یکسان فردی که درآمد سالانه بیشتری نسبت به شما دارد قطعا هوش مالی بالاتری نیز داشته است.
فراموش نکنید که پیداکردن یک شغل کارمندی و ساده که هر ماه مقدار مشخصی پول را به حساب شما واریز میکند نمیتواند شما را پولدار سازد؛ اما این موضوع به این معنی نیست که اقدام به ریسکهای شدید و کارهای پرمخاطره کنید بلکه تنها کافی است در قدم اول مشکلات مالی، خانوادگی و…خود را از ریشه حل کنید تا بتوانید هرچه بهتر و بیشتر درآمد داشته و پول پسانداز کنید.
با چالشهایی که رودررویتان قرار میگیرند آگاهانه روبهرو شوید و تلاش کنید تا با پیداکردن راهحلهایی درست و منطقی آنها را حلوفصل نمایید. نکته مهم بعدی، یادگیری سرمایه گذاری و به گردش درآوردن منابع مالی است که باعث میشود تا نحوه کسب درآمد را بهتر از قبل بیاموزید.
2-تامین امنیت پول
تامین امنیت پول یعنی حفاظت از پول و سرمایهتان؛ آیا برای حفاظت از پول باید کمتر خرج کنید یا صرفه جویی کنید؟ مسلما امنیت پول به معنای صرفهجوییکردن در پول خرجکردن نیست بلکه به این معنی است که راهوروشهایی را یاد بگیرید که در هزینههای جاریتان صرفهجویی کنید.
مثلا یاد بگیرید که چطور میشود پول قبض و شارژ کمتری پرداخت کرد، یا چگونه میتوان با داشتن درآمد بالا سالانه مالیات کمتری را پرداخت کرد. تمامی این روشها به معنای تامین امنیت پولتان است که اجازه هدر رفتن پول را به شما نمیدهد.پیشنهاد می کنیم حتما مقاله چگونه کمتر خرج کنیم را مطالعه کنید.
3-برنامه ریزی برای خرج کردن پول
همانطور که برای بهدستآوردن پول و کسب درآمد بایستی برنامهریزی داشته باشید، برای خرجکردن آن نیز باید برنامهریزی کنید. بسیاری از افراد هستند که از برنامهریزیهای مالی فقط برای آن استفاده میکنند که بتوانند از اول تا پایان ماه که مجددا حقوق خود را دریافت میکنند با بیپولی مواجه نشوند.
درواقع این افراد هیچ جایی برای پساندازکردن در برنامههای مالی خود ندارند؛ افراد دیگری هم هستند که برنامهریزی متفاوتی برای خرجکردن پول در نظر گرفتهاند. این افراد در ابتدا حدود 10 درصد از سرمایه، دارایی و درآمد خود را برای پسانداز کنار میگذارند و سپس به باقی خرجهای خود نظیر خوراک، پوشاک و قسط و بدهیها رسیدگی میکنند.
4-اهرم کردن پول
اهرمکردن پول در مواقعی کاربرد دارد که شما توانایی مدیریت منابع مالیتان را دارید. اهرمکردن به معنای آن است که با استفاده از سرمایه خودتان و قرض گرفتن مقداری دیگر از سرمایه بتوانید در پروژههای بزرگ و پربازده شرکت کنید. اما فراموش نکنید که اگر نتوانید منابع مالیتان را مدیریت کنید ممکن است دچار ضررهای هنگفتی شوید.
5-بالا بردن سطح آگاهی مالی
مسلما اتفاقات بسیار زیاد و فرصتهای متعددی برای شما و هر فرد دیگری پیش آمده است که در آن اگر میتوانستید به درستی تصمیم بگیرید باعث ثروتمند شدن تان میشد. همزمان با آن که به دنبال پول روی پول گذاشتن باشید بایستی به فکر فهمیدن و درک اوضاع اقتصادی اطرافتان، روشهای جدید پولسازی و…نیز باشید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن و با صرف کمترین هزینه و وقت به سرمایهتان بیشتر از قبل اضافه کنید.
6-کارنامه ی مالی
کارنامه مالی فرد دقیقاً همان چیزی است که باعث میشود تا فرد در پایان یک دوره خاص که توسط خودش یا رسیدن به اهدافاش تعیین شده است بتواند خوداَرزیابی دقیقی از عملکرداش داشته باشد.
بر فرض مثال با وجود یک کارنامه مالی فرد میتواند متوجه شود که در ماه گذشته چه میزان از درآمدش صرف خوردوخوراک شده است و یا آن که با چه مقدار پول میتوانسته است یک سرمایه گذاری مطمئن و جدید را راهاندازی کند و به علت ندانمکاری، آن پول را صرف موارد دیگری کرده است.
پس فراموش نکنید که در ابتدای مسیر بهطور حتم یک کارنامه مالی برای خودتان ایجاد کرده و تا جایی که میتوانید جزئیات لازم را در آن ذکر کنید.
7-بالا بردن ارزش درونی و ذاتی
این مورد درواقع به اهمیت پیشگیری میپردازد. همه ما شنیدهایم که میگویند “پیشگیری بهتر از درمان است” درمورد مسائل مالی نیز دقیقا چنین موضوعی صدق میکند.
بهتر است تمام مواردی که ذکر شد را درمورد خود بررسی کنید و نقاط ضعف خود را به بهترین شکل ممکن پوشش دهید، در موارد جدیدی سرمایه گذاری کنید تا بتوانید درصورت وقوع احتمالات عجیب و جدید خود را مدیریت و وضعیت خود را پایدار نگه دارید.
8-بالا بردن میزان هوش هیجانی
هوش هیجانی یکی از جنبههای هوش اجتماعی به شمار میآید. درواقع این هوش به میزان توانایی کنترل فرد در زمینه احساسات و عواطف او مربوط میشود.
هر قدر میزان هوش هیجانی فرد بالاتر باشد میتوان مطمئن بود که او توانایی بیشتر و بالاتری را در تصمیمگیریهای درست هنگام موقعیتهای خطیر و استرسزا دارد. پس تا جایی که میتوانید هوش هیجانی خود را بالا ببرید زیرا ممکن است در سرمایه گذاریهایی همچون بورس که ناگهان افت قیمت شدیدی پیدا میکنند و ریزش بسیاری در قیمتهایشان ایجاد میشود فرد، احساساتی نشده و ناگهان برای جلوگیری از ضرر بیشتر شروع به فروختن کل سهامهای خود نکند.
9-خلاقیت و ابتکار
در پیداکردن بهترین سرمایه گذاری در ایران ، برنامهریزیهای مالی، خرجکردن و پساندازکردن سرمایه و بهصورت خلاصه در تمام مواردی که مربوط به هوش هیجانی میشوند، بایستی در عوض تقلید از روشهای دیگران خودتان ابتکار عمل داشته باشید.
درست است که استفاده از روشی که قبلا امتحان شده است برای ما ضرر و ریسک کمتری دارد، زیرا فردی که پیش از ما و برای نخستین بار این روش را ابداع کرده است مسلما با چالش ها و سختیهای جدید آن روبرو شده. نکته مثبت این موضوع در آن است که در صورت استفاده، ما میدانیم که با چه چیزهایی روبهرو هستیم و حداقل خود را برای آنها آماده خواهیم کرد.
10-تعیین کردن الویت ها
موردی که پس از همه موارد و در آخر عنوان شد را بایستی پیش از تمامی موارد و در ابتدای کار انجام داد یعنی تعیینکردن الویتها و اهداف. بهتر است برروی یک برگه کاغذ الویتها و اهدافتان را مشخص کرده و سپس با توجه به 9 جنبه دیگر مربوط به هوش مالی سعی در برنامهریزی برای رسیدن به این اهداف با صرف کمترین هزینه و زمان کنید.