همه چیز درباره معاملات الگوریتمی
معاملات الگوریتمی یا معاملات اتوماتیک چند وقتی است که در بازار سرمایه ایران به عنوان یکی از جریانهای آتی بازار سرمایه خودنمایی میکنند. با گسترش روزافزون بازارهای مالی و افزایش سرعت معاملات، نیازهای جدیدی مانند نیاز به ابزارهای معاملاتی هوشمند و خودکار و ربات تریدر های سریع بیشتر احساس میشود.
یکی از نوآوریهایی که در معاملات بازار به کمک سرمایهگذاران آمده است ابزار معاملات الگوریتمی است. به معامله خودکار در بازار بورس از طریق کامپیوتر به صورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک معامله الگوریتمی میگویند.
در معاملات الگوریتمی در بورس کامپیوتر با استفاده از الگوریتمی که به آن داده شده در بازار موارد مناسب برای انجام معامله را بررسی کرده و فرصت های معاملاتی را صید میکند.
به این نوع الگوریتمها «بلک باکس» یا الگو «تریدینگ» نیز میگویند. در این روش از زبان برنامه نویسی در کامپوتر و مجموعهای از دستورهای تعیین شده در کنار هم برای انجام معاملات استفاده میشود.
این الگوریتمها میتوانند بیش از یکی باشند و برای انجام معاملات بررسیهای لازم را از جنبههای مختلفی از جمله زمانبندی، قیمت و حجم روی سفارشات و بازار انجام داده و تصمیم بگیرند. این دلیل کمک میکند تا بازار سرمایه به شیوه اصولیتر و به دور از دخالت احساسات انسانی پیش برود و یکی از نتایج آن بالا رفتن نقدینگی در بازار است.
معاملات الگوریتمی چگونه عمل میکنند؟
معاملات الگوریتمی طبق برنامهای که برحسب استراتژی معاملاتی شما نوشته شده است صورت میگیرد. الگوریتم به معنای انجام دستورات به شکل مرحله به مرحله است. معاملات الگوریتمی، شیوهای در معاملهگری است که از کامپیوتر برای تحلیل و معاملهگری استفاده میشود. به کارگیری این الگوریتم نیاز به داشتن شرطهای زیر است.
- بایستی به یک زبان برنامه نویسی برای الگوریتمنویسی در بورس تسلط داشته باشید در غیر این صورت نرم افزار آن را تهیه نمایید. بایستی به اطلاعات و دادههای بازار سرمایه دسترسی داشته باشید تا بتوانید آنها را در اختیار الگوریتم قرار دهید.
- ایجاد زیر ساخت لازم برای انجام پیشتست روی سیستم برنامهریزی شده قبل از ورود به بازار واقعی
- فراهمکردن اطلاعات تاریخی لازم و دیتای شرایط بازار در گذشته برای تستکردن الگوریتم به استراتژی اجرا شده بستگی دارد.
وظایف معاملات الگوریتمی
معاملات الگوریتمی برای انجام استراتژی تعیین شده به شکل درست و کامل، 4 کار را باید انجام دهد:
- طبق استراتژی تعریف شده در برنامهریزی آنها، بازار را به صورت کامل رصد کرده و سهام و محصولات متعدد را بررسی نمایند تا فرصتهای معاملاتی را به موقع و درست شناسایی کنند.
- در مرحله بعد پوزیشنگیری نمایند.
- پوزیشهای باز شده را مدیریت نمایند.
- با توجه به دستورالعملهای تعریف شده در فرآیند معامله، مدیریت ریسک و سرمایه گذاری را به عهده بگیرند.
این 4 مرحله گاهی اوقات تماما به صورت خودکار و از طریق رباتها صورت گرفته و معاملات را در برمیگیرند. گاهی اوقات در برخی بخشها سلیقه و نظر انسانی دخالت داده میشود که در آن صورت معاملات نیمه خودکار عنوان میشوند.
طبقه بندی عملکردی معاملات الگوریتمی
معاملات الگوریتمی قادر هستند در بخشهای مختلف جریان معاملات قرار گیرند. همانطور که در بالا به وظایف آنها اشاره کردیم میتوانند در هر یک از مراحل مذکور کار خود را شروع کنند. بنابراین در یک طبقهبندی قرار میگیرند که طبقهبندی عملکردی معاملات الگوریتمی به شمار میرود.
همچنین بخوانید : معاملات بلوکی چیست؟
الگوریتم های اجرای معاملات
این نوع از الگوریتمها صرفا مکلف هستند دستورات معاملاتی تحلیلگر را اجرا نمایند. یعنی حتی نقطه شروع و پایان و نماد مورد نظر نیز از سمت تحلیلگر انتخاب شده است و الگوریتمها تنها مکلف هستند وجه معاملهگر را به سهم تبدیل کنند یا سهم را به پول و معامله را صورت دهند.
به عنوان نمونه یک معاملهگر حقوقی در بازاری مانند صندوق سرمایهگذاری مشترک یا یک معاملهگر حقیقی با حجم بالایی از سرمایه تصمیم دارد 20 میلیارد سهام یک شرکت را در محدوده قیمتی معین خریداری کند.
به طور حتم چنانچه تمام حجم سرمایه را یک باره وارد کند و درخواست خرید سهام مورد نظر خود را یک جا بدهد موجب افزایش فشار خرید و در نتیجه افزایش قیمت سهام مورد نظر خود می شود و امکان خرید این سهام در محدوده قیمت تعیین شده میسر نمیشود.
الگوریتمهای معاملاتی با شکستن سفارش مورد نظر آن را به شکل تعدادی سفارش کوچکتر و با ظرفیتهای متعدد درآورده و در بازههای زمانی معین معاملات مد نظر تحلیلگر را انجام میدهند.
الگوریتم های سیگنال دهی
این نوع الگوریتمها به تنهایی قادر به سودآوری نیستند بلکه به تحلیلگر اطلاعات بیشتری از شرایط بازار عرضه میکنند و به او در بهبود جریان تحلیل و تصمیمگیری و در نتیجه معاملات خود کمک میکنند که حاصل آن بالا رفتن سوددهی معاملهگر یا تحلیلگر است.
این الگوریتمها وقتی بهترین بازده را برای تحلیلگر دارند که به شکل مجموعهای و گروهی یا در کنار دیگر ابزارهای تحلیل به کار گرفته شوند. اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال همچون RSI یا ICHIMOKUاز جمله الگوریتمهای سیگنالدهی هستند که امروزه در بازار ایران به کار گرفته می شوند.
الگوریتم های مانیتورینگ
الگوریتمهای مانیتورینگ الگوریتمهایی هستند که وظیفه مانیتورینگ و پایش بازار را به عهده دارند و به الگوریتمهای پایش نیز شناخته شدهاند. این نوع الگوریتمها پایش را در حوزههای مورد نظر که برای خود تعیین شده، در کل یا بخشی از بازار انجام میدهند.
این جستوجوها میتوانند شامل بررسی، تشخیص و شناسایی نمادهای همگروه یک سهم در هنگام باز شدن نماد آن یا پایش صورتهای مالی برخی نمادها در زمان اعلام اطلاعیه آنها باشد.
الگوریتم های پوزیشن تریدینگ
این نوع الگوریتمها وظیفه خریدوفروش سهام برای نگهداری طولانی مدت را برعهده دارند. این الگوریتم با شرایط بازار ایران بسیار همخوانی دارد. به این الگوریتمها که الگوریتمهای کم بسامد نیز گفته میشوند.
این الگوریتم این طور عمل میکند که به عنوان مثال استراتژی معاملات یک معاملهگر برای صف خرید و فروش را انجام میدهد. در حقیقت برنامه معاملهگر نوسانگیری روزانه است.
در این هنگام الگوریتم کمبسامد که طبق استراتژی، برنامهریزی شده است به مجرد رسیدن صف فروش به شرایط از پیش مشخص شده دستور دیکته شده را انجام میدهد و در قیمتهای بالاتر که باز برای خود تعیین شده عمل فروش را انجام میدهد. تمام این جریان ذکر شده به شکل خودکار از طریق این الگوریتم صورت میگیرد.
در حقیقت در الگوریتمهای پوزیشن تریدینگ سه دسته ذکر شده در بالا را کنار همدیگر هستند. این الگوریتم تمام وظایف سه دسته دیگر را با هم انجام میدهند.
الگوریتم های پر بسامد یا الگوریتم های فریکونسی تریدینگ
وب سایت «اینوستوپدیا» تنها الگوریتمهایی را در گروه پر بسامد یا High Frequency Trading قرار میدهد که قابلیت فروش سهام خریداری شده را فقط در فاصله پنجدهم ثانیه داشته باشد. اغلب معاملات پر بسامد را دوپینگ معاملات الگوریتمی میدانند.
از طریق این الگوریتم ها اجرای هزاران معامله در کمترین زمان ممکن و بیشترین سرعت به منظور دریافت سود کم ولی به تعداد زیاد انجام میگیرد. در نتیجه سودهای حاصل از این معاملات پرتعداد در نهایت همان سود بسیاری است که همیشه هدف آخر در بازار سرمایه به شمار میرود.
این معاملات که کاملا در تضاد با سرمایهگذاری و معاملات سنتی قرار دارند روزانه صورت میگیرند. البته الگوریتمهای پربسامد به اندازهای که در بازارهای خارج از ایران طرفدار دارند در ایران کاربرد ندارند. چرا که در بازارهای خارجی مالیات برحسب سود هر معامله به صورت تساعدی در تناسب با میزان سود معاملهگر از او دریافت میشود.
در نتیجه معاملهگران در این بازارها به کمک این الگوریتم و معاملات کم سود ولی پرتعداد حاصل از آن میتوانند درصد مالیات خود را به کمترین میزان ممکن برسانند. ولی با توجه به ساختار کارمزد و مالیات معاملات در ایران، گاهی ممکن است این الگوریتمها با ضرر همراه شوند.
بیشتر بخوانید :