همه چیز درباره افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها + معایب و مزایا
شرکت های موجود در بازار سهام راه های زیادی برای افزایش سرمایه دارند برخی از راه های افزایش سرمایه شرکت ها عبارتاند از:
- افزایش سرمایه از محل سود انباشته
- افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی
- افزایش سرمایه از محل حق تقدم
- افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی
- افزایش سرمایه از محل مطالبات حل شده
شرکت ها به دلایل مختلف اقدام به افزایش سرمایه میکنند از جمله اصلاح ساختار مالی در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا همه چیز درباره افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها را بیاموزید.
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها چیست؟
در افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها، سرمایه جدیدی وارد شرکت نمی شود فقط با مشخصکردن ارزش دارایی ها با قیمت های جدید افزایش سرمایه صورت میگیرد.
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها سادهتر از هر روش دیگری است زیرا همه شرکت ها دارای بدهی و دارایی هستند. به دلیل این که دارایی ها با افزایش قیمت رو به رو هستند و بدهی ها ثابت می مانند با کسر بدهی از ارزش جدید دارایی ها افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها صورت گرفته است.
طبق قانون اشخاص حقوقی موظفاند که به صورت دورهای و هر 5 سال یکبار تجدید ارزیابی کنند و مبلغ ناشی از تجدید ارزیابی دارایی ها را در دفاتر قانونی به یک حساب مازاد ناشی از تجدید ارزیابی منظور کنند. همچنین موظف هستند که صورت های مالی آن سال را نیز منعکس کنند. اگر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی طبق قوانین و مقررات انجام شود، معاف از مالیات میگردد.
قوانین افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
طبق قانون های تصویب شده مالیات جمهوری اسلامی ایران افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها باید طبق فرمولی که اعلام میشود انجام گردد؛ همه شرکت ها دارای اموال و دارایی های استهلاکپذیر و استهلاکناپذیر هستند (دارایی های استهلاکپذیر نظیر ماشینآلات و دستگاه ها و دارایی های استهلاکناپذیر نظیر املاک و مستقلات).
همچنین برای هر کدام از دارایی ها فرمول خاصی تعریف شده است. استهلاک دارایی ها در حکم هزینه ناشی از درآمد ایجاد شده توسط دارایی بوده و از حساب شرکت کسر میگردد.
در نتیجه دارایی های غیر جاری(بلند مدت) شرکت باید مستهلک شوند اما زمین استهلاکپذیر نیست ولی مابقی دارایی ها استهلاکپذیر بوده و در طی سال های بعدی از ارزش دفتری آنها در ترازنامه شرکت کسر میشود و بهعنوان هزینه دوره گزارش میشود.
همچنین بخوانید : آموزش بورس از صفر
طبق ماده 141 قانون تجارت شرکت هایی که دارای زیان انباشته بیش از نصف سرمایه در ترازنامه باشند، باید جهت برگزاری مجمع فوق العاده اقدام کرده و در مورد انحلال یا بقای شرکت تصمیم بگیرند. اگر در این مجمع تصمیم به بقای شرکت گرفته شود این شرکت مجبور است از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی جهت خروج از مشمولیت ماده 141 قانون تجارت کمک بگیرد.
مثالی برای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
فرضکنید که سرمایه یک شرکت تولید موادغذایی که سهام آن در بورس معامله میشود برابر 3000 میلیارد است. این 3000 میلیارد ارزش املاک، دفاتر و شعبه های این شرکت است.
فرض کنید که ارزش هر سهم این شرکت 300 تومان است در نتیجه این شرکت دارای 10 میلیارد سهم است. بعد از چند سال و با افزایش قیمت دلار قیمت زمینها و دارایی های شرکت نیز افزایش مییابد.
این شرکت برای منطقیترکردن صورت های مالی و بقیه حسابوکتابها تصمیم به تجدید ارزیابی میگیرد. این شرکت بعد از تجدید ارزیابی دارایی ها متوجه میشود که ارزش فعلی دارایی ها برابر 6000 میلیارد تومان است.
می بینید که در این تجدید ارزیابی دارایی شرکت 200 درصد افزایش یافته است. پس از این تجدید ارزیابی دارایی ها باید صورت های مالی شرکت بهروز شوند به همین دلیل به سهام داران سهام جایزه تعلق میگیرد. در نتیجه به شخصی که دارای 100 سهم با ارزش 300 تومان است 100 سهم دیگر تعلق میگیرد اما قیمت هر سهم به 150 تومان کاهش مییابد.
برخی از معایب و مزایای افزایش سرمایه از محل تجید ارزیابی دارایی ها
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها مزایا و معایبی دارد که بهتر است با آن آشنا شوید. در این بخش شما را با این مزایا و معایب آشنا خواهیم کرد.
مزایا
- به دلیل رکود حاکم بر اقتصاد کشور در سال های اخیر و مواجه شرکت ها با مشکلات مالی زیاد و در نتیجه کاهش ریزش سود در بنگاههای اقتصادی تنها راهکار بالا بردن حقوق صاحبان سهام افزایش سرمایه است. در این شرایط بهترین راهکار افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها است زیرا امکان افزایش سرمایه از محل آورده نقدی یا سود شرکت وجود ندارد.
- به روز رسانی دارایی های شرکت عامل محرک های است که باعث می شود سهام بیشتر از گذشته مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گیرد.
- فرایند افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها علاوهبر این که باعث افزایش اعتبار شرکت در نظام بانکی میشود، رونق و افزایش گردش مالی در بورس را به دنبال دارد.
- سهامی که با افزایش قیمت مواجه نشود و مورد معامله قرار نگیرد فراموش می شود. در نتیجه شرکت زیانده تلقی میشود و توسط سهامداران حمایت نمی شود. این روند به زیان سنگین سهامداران خرد منجر خواهد شد.
- افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها بهترین راه برای خروج از شرایط رکود است و باعث احیا و تزریق نقدینگی تازه میشود.
معایب
- تنها نکته منفی تجدید ارزیابی دارایی این است که در این حالت ارزش دارایی ها با نظر کارشناسان به قیمت روز تبدیل میشود و تفاوت ارزش روز و ارزش دفتری عددی خواهد بود که در طرف دارایی ها بدهکار میشود و از سوی دیگر در مازاد تجدید ارزیابی بستانکار میشود. این موضوع باعث میشود دارایی های استهلاکپذیر شرکت نظیر ساختمان ها و ماشین آلات در یک بازه زمانی 4 الی 5 ساله که با مالیات بر درآمد سنگین مواجه شوند.
جمع بندی
توجه کنید هنگامی که شرکتی دست به افزایش سرمایه از هر طریقی میزند یعنی به فکر سهامداران شرکت است.
همچنین زمان افزایش سرمایه شرکت زمان مناسبی برای خرید سهام آن شرکت است زیرا به میزان افزایش سرمایه قیمت سهام نیز پایین میآید یعنی 200 درصد افزایش سرمایه به معنای کاهش 0.2 درصدی قیمت سهام است.
در نتیجه هنگام افزایش شرکت ها زمان مناسبی برای خرید سهام این شرکت ها است. در این مقاله درباره مزایا و معایب افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابیها اطلاعاتی را ارائه دادیم همچنین درباره قوانین آن صحبت کردیم تا برای افزایش سرمایه خود در بورس بتوانید با اطلاعات کافی وارد عمل شوید.
بیشتر بخوانید :