اوراق قرضه چیست؟
بسیاری از ما برای خرید لوازمی همچون خودرو، لوازم منزل و … توان مالی نداشته و برای خرید آن باید وام دریافت کنیم. همان طور که ما برای خرید لوازم مورد نیاز خود پول قرض می کنیم، کسب و کارها نیز همین روال را برای تامین امور مالی شرکت طی می کنند که تحت عنوان اوراق قرضه شناخته می شود. حال اوراق قرضه چیست؟
اوراق قرضه نوعی سرمایه گذاری محسوب می شود که در آن سرمایه گذار به نهاد و یا شخص حقیقی پول قرض داده و قرض گیرنده تعهد می دهد که وجه مورد نظر را در زمانی تعیین شده و همراه با سود دوره ای آن بازپرداخت کند.
اوراق با درآمد ثابت و یا همان اوراق قرضه، با هدف تامین مالی پروژه ها و سایر فعالیت های دولتی همچون شهرداری انتشار پیدا می کند. توجه به این نکته اهمیت دارد که ناشر اوراق تنها به دلیل تامین امور مالی این اوراق را منتشر نکرده و بلکه امکان دارد برای شرکت و سایر سازمان ها این اوراق را منتشر خواهد کرد.
در نتیجه می توان گفت که حتما ناشر، بانی نمی شود. انتشار اوراق با هدف تامین مالی شرکت و نهادها، نسبت به فروش سهام آن ها انتخاب مناسب تری است. زیرا صاحبان اوراق برعکس سهامداران، صاحبان شرکت به حساب نمی آیند و از این رو نمی توانند در امور شرکت دخالت کنند.
به طور کلی می توان گفت که دارندگان اوراق با درآمد ثابت، طلبکار شرکت شمرده شده و این اوراق روشی برای سرمایه گذاری مطمئن محسوب می شود و در اصل دارندگان اوراق به شرکت صادر کننده اوراق، مبلغی را به عنوان قرض داده و در قبال آن شرکت تعهد می دهد تا در طول زمان وام بهره ای به شما پرداخت کند.
انواع
اوراق قرضه دولتی
دولت ها به منظور تامین مالی پرداخت لیست حقوق، برنامه ها و خصوصا پرداخت صورتحساب ها اوراق صادر می نمایند. این نوع اوراق در کشورهایی همچون آمریکا، از جمله امن ترین سرمایه گذاری ها محسوب می شود. ولی در مقابل در کشورهای در حال توسعه این اوراق دارای ریسک بالاتری است.
اوراق قرضه شهرداری
اوراق شهرداری به منظور پرداخت هزینه و یا تامین عملیات پروژه ها به وسیله کشورها، شهرها و مناطق گوناگون صادر می گردد. معمولا شهرداری هنگامی اقدام به صدور اوراق می نمایند که به پولی بالاتر از پول بدست آمده از جمع آوری مالیات ها نیاز داشته باشند و برای اجرای پروژه هایی همچون ساخت مدرسه، بیمارستان، خیابان، نیروگاه، فرودگاه و … این اوراق را انتشار داده و از وامی را از مردم می گیرند.
اوراق قرضه شرکتی
این دسته از اوراق به منظور گسترش کسب و کار و همچنین تامین مالی مربوط به آن صادر می گردد ولی ریسک اوراق قرضه شرکتی ریسک بالاتر و سود بیشتری در مقایسه با اوراق دولتی دارد.اگر به دنبال راه اندازی کسب و کار هستید پیشنهاد می کنیم حتما مقاله مشاوره کسب و کار رایگان را بخوانید.
اصطلاحات
موعد سررسید: اوراق قرضه هر کدام طول عمری دارند و با توجه به نوع این اوراق طول عمر آن می تواند بین 1 ماه تا 50 سال ادامه داشته باشد.
فراخوانی: اوراق فراخوانی بدین معناست که شرکت صادر کننده اوراق به محض این که اوراق خود را مطالبه کند، به آن پرداخت می شود. یعنی شرکت پیش از سررسید اوراق می تواند اوراق قرضه خود را بازخرید نماید.
امکان فروش: ویژگی امکان فروش این امکان را به به فروشنده می دهد که پیش از سررسید موعد اوراق، مانند فراخوانی آن را پیش خرید نماید. برای این کار فروشنده از قبل باید برنامه ریزی کند و نمی توان به یکباره اقدام به این کار کرد.
اوراق تضمین شده: در صورتی که اوراق به وسیله یک وثیقه تضمین شده باشد، به آن اوراق قرضه تضمین شده می گویند. این نوع اوراق مختص شرکت هایی هستند که توان پرداخت پوشش اوراق قرضه را داشته و در هنگام ورشکستگی شرکت، دارایی های شرکت به به شخص خریدار اوراق پرداخت می شود.
اوراق قابل تبدیل: در برخی مواقع می توان این اوراق را تبدیل به سهام شرکت صادر کننده اوراق نمود. هنگامی که این اوراق صادر می گردد، دقیقا قیمت و زمان تبدیل آن به سهام را می توان مشخص کرد.
اوراق تضمین نشده: این اوراق به وسیله وثیقه تضمین نخواهد شد. تنها تضمین اوراق قرضه تضمین نشده، اعتبار آژانس صادر کننده اوراق و شرکت می باشد. این اوراق به دلیل اعتبار نیازی به تضمین ندارند.
ویژگی اوراق قرضه
دارنده اوراق قرضه در اصل بستانکار شرکت می باشد. وی به عنوان بستانکار می تواند اصل مبلغ و بهره آن را دریافت کند و در سند قرارداد حقوق وی تعیین شده است. این افراد هیچ گونه مالکیتی در شرکت نداشته و از بابت سود سهام مبلغی که به سهامدار پرداخت گردد، دریافت نخواهد کرد.
این اوراق سررسید مشخصی دارد. برخی از اوراق قرضه در یک مقطع زمانی مشخص سررسید شده و برخی دیگر به مرور سررسید می گردند. در صورتی که ناشر این اوراق ورشکست شود، صاحبان اوراق قرضه در دریافت اصل سرمایه بر صاحبان سهام تقدم دارند.
برخی از شرکت ها جهت ایجاد انگیزه و جذابیت بیشتر در سرمایه گذاران به انتشار اوراق قرضه اقدام می کنند. به عنوان مثال امکان دارد شرکت، ساختمان و یا زمین خود را برای اوراق قرضه وثیقه قرار دهند.
تفاوت اوراق قرضه با سهام در چیست؟
اوراق قرضه همچون سهام، نوعی سرمایه به شمار می رود. ولی تفاوت این دو با یکدیگر این است که سهام در واقع وام محسوب نمی شود و نوعی مالکیت در شرکت می باشد و میزان بازدهی آن به میزان سود شرکت وابسته است.
به همین دلیل، سهام پرنوسان تر و پرریسک تر بوده و سود سهام هم به کارکرد یک شرکت مرتبط است. از طرفی اوراق معمولا نرخ ثابتی دارد. برخی از اوراق شامل نرخ شناوری می باشند یعنی نرخ بهره آن ها با توجه به شرایط بازار تنظیم می گردد.
مزایا و معایب اوراق قرضه
خرید اوراق قرضه نیز همچون اوراق بهادار ریسک پایینی دارد و نوعی وام به شرکت محسوب می شود. در نتیجه دارنده پول می تواند بابت دریافت سود خود به صورت ماهانه و یا سالانه مطمئن شود. یعنی شما در صورتی که برای شرکت مشکلی مالی نیز رخ دهد، دارنده اوراق قرضه سود خود را پرداخت کرده و هیچ خطری متوجه وی نیست.
همچنین در صورتی که شرکت ورشکست شود، دارندگان اوراق قرضه اولین نفری هستند که در صف بدهی های شرکت قرار داشته و اصل سرمایه خود را به همراه سود آن دریافت می کنند. در واقع در هنگام ورشکستگی شرکت دارندگان اوارق کمترین ضرر را خواهد دید.
ولی باید بگوییم که دارندگان اوراق قرضه هیچ گونه حق رای و یا تصمیم گیری در امور شرکت نداشته و تنها حکم وام دهنده به شرکت را دارند و نمی توانند در مسائل مربوط به شرکت دخالت کنند. همچنین در صورتی که شرکت سودی کند هیچ مبلغی به آن ها تعلق نمی گیرد و این افراد تنها سود اوراق قرضه تعیین شده خود را دریافت می نمایند.
این اوراق را چگونه تهیه کنیم؟
اوراق قرضه را می توان از طریق پذیره نویس دریافت کنید. معمولا پذیره نویسی به شکل مذاکره و گاهی به شکل رقابتی می باشد. در پذیره نویسی مذاکره ای، پذیره نویسان و مدیریت شرکت وضعیت شرکت و بازار را بررسی کرده و سپس تصمیمی در مورد انتشار اوراق اتخاذ می کنند. محدودیتی برای خریداران وجود نداشته و هر فرد می تواند با توجه به سرمایه خود هر چقدر که توانایی دارد، اوراق خریداری نماید.
بیشتر بخوانید :