قوانین بورس برای تازه واردها
پیش از آن که بخواهیم در خصوص قوانین بورس برای تازهواردها یا همان افراد مبتدی و آماتور صحبت کنیم؛ بهتر است در خصوص ماهیت خود بورس نکاتی را آموزش دهیم که بسیار برایتان مفید خواهد بود.
این نکات زمانی اهمیتشان بیشتر و پررنگتر میشود که بخواهید سرمایه و دسترنجتان را وارد بازار بورس و سرمایه کنید. از آنجایی که سرمایه گذاری در بورس امروزه جزء رایجترین سرمایه گذاریها قرار گرفته است در این مقاله قوانین بورس را برای تازه واردها شرح دادهایم تا بتوانید بهصورت حرفهایتر در آن سرمایه گذاری کنید.ضمن اینکه ما در مقاله ای جداگانه تحت عنوان آموزش بورس از صفر برای مبتدیان به هرآنچه که باید برای ورود به بورس بدانید پرداخته ایم.
1-صبر
اولین و مهمترین مولفهای که هر کارگزار جدید و یا کارگزار کارکشتهای باید در نظر داشته باشد در خصوص صبرکردن است. فرقی نمیکند به تازگی وارد بورس شدهاید یا سالها است در این بازار فعالیت میکنید. اگر صبرکردن را بلد نباشید دچار ضرروزیان های هنگفتی میشوید که گاهی اوقات قابل جبران نیستند یا اگر هم قابل جبران باشند به سختی و طی مدت طولانی جبران میشوند.
2-ساعت کاری
یکی از قوانین مهم در خصوص ساعت کاری است. بورس در روزهای عادی هفته در ایران یعنی از روز شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 تا 12.30 به صورت رسمی فعالیت میکند. در دیگر ساعتهای شبانهروز و یا دو روز آخر هفته و تعطیلات رسمی، بورس بسته است و هیچ خریدوفروشی به ثبت و انجام نمیرسد.
3-نمودارهای تکنیکال
حتما پیش از آن که بخواهید پا به این دنیا بگذارید در خصوص تحلیل نمودار بورس و پیشبینی قیمت یک سهم بر اساس نمودارش شنیدهاید. در خصوص نحوه فرازوفرود قیمت و ارزش سهامهای مختلف نمودارهای متفاوتی وجود دارد؛ نمودار شمعی یکی از این نمونهها است که در برنامه مربوط به مدیریت حساب کاربریتان در قسمتی مخصوص به نمایش در میآید.
بر اساس آن نمودار و بسیاری دیگر از نمودارها باید بتوانید قیمت سهام مورد نظرتان را تحلیل و حرکت صعودی یا نزولی آن را پیشبینی کنید. فراموش نکنید که این قانون یعنی دانستن چگونگی تحلیل نمودار و درک قواعد و قوانین مربوط به آن مهمترین قانون برای هر تازه واردی محسوب میشود.
4-پنل کاربری
شناخت پنل کاربری، دانستن وظیفه و کاربرد هر کدام از قسمتهای آن، دانستن نحوه انجام کارها با پنل و… کار بسیار مهم و ضروری است که شما بایستی پیش از اقدام به خریدوفروش سهم از آنها اطلاع پیدا کنید.
5-حداقل حجم نقدینگی
زمانی که میخواهید شروع به خریدن سهم کنید، متوجه میشوید که از یک حد مشخص و معینی به پایین نمیتوانید فرایند خرید خود را کامل کنید. به طور مثال در شرایط کنونی و حال حاضر یک سهم ارزش هزار تومان دارد، اگر شما بخواهید این سهام را خریداری کنید باید به تعداد 500 سهم آن را بخرید تا به ارزش 500 هزار تومان برسد.
این قانون به منظور کاهش حجم نقدینگی بازار تصویب شد، هر بار برای خرید سهام باید حداقل 500 هزار تومان داشته باشید، اما قوانین فروش به این شکل نیست و هر تعداد سهمی را که بخواهید میتوانید بفروشید.
6-تشابهات اسمی!
یکی از موضوعاتی که در بورس به شدت ایجاد دردسر و مشکل میکند، وجود تشابهات اسمی است که نمادهای مختلف با هم دارند. بر فرض مثال نماد «ثباغ» را در نظر بگیرید. این نماد مربوط به بخش ساختمانی و خانه و شهرسازی است. ممکن است از کسی یا براساس پیشبینیهایی شنیده باشید که این سهم سود خوبی دارد، به دنبال خرید آن میروید اما به اشتباه سهامی با نام “ثباق” را خریداری میکنید.
این کار به افراد زیادی در بورس ضرر زده است. مسلما این سهام ها از زمین تا آسمان با یکدیگر فرق دارند و سودوزیان و مشکلات و مزیتهایشان نیز با یکدیگر فرق دارد. اگ سهم اشتباهی را بخرید، در عرض چند ثانیه سهم ثبت شده و پول از حساب شما کم میشود، اما این کم شدن پول به همین سادگیها قابل برگشت نیست و حتی اگر قابل بازگشت هم باشد مبلغی که بابت کارمزد پرداخت کردهاید از پولتان کاسته خواهد شد.
7-کارمزد
اطلاع از وجود موضوعی به نام کارمزد باعث میشود در خصوص خریدوفروش سهامتان دقت بیشتری را به خرج دهید. اولا آن که بهتر است بدانید کارگزاریهای متعددی در بورس فعالیت میکنند که پل ارتباطی بین شما و بورس اوراق بهادار شدهاند. این کارگزاریها مثلا دارای پرسنل و نیروی کار فراوانی هستند که دستمزد میخواهند.
بر طبق قوانینی که تصویب شده است، از هر خرید و یا هر فروش سهام حدود 3 درصد از ارزش کل مبلغ معامله شده به حساب کارگزاری واریز میگردد. یعنی اگر شما بر فرض مثال 100 هزار تومان از سهام خود را بفروشید، 1500 تومان آن برای کارمزد کارگزاری کم میشود.
به همین دلیل است که معمولا توصیه میکنند با دقت سهام مورد نظر خود برای خرید را انتخاب کنید تا با فروش عجلهای آنها را به دلیل ضرر دادن 3 درصد کارمزد که 1.5 درصد به خاطر خرید و 1.5 درصد به خاطر فروش سهام است از دست ندهید.
8-عرضه اولیه
افرادی که چند سال است در بازار بورس فعالیت میکنند و به قول معروف در این میان کارکشته و حرفهای شدهاند، همیشه توصیه میکنند که افراد تازه وارد به بورس بهتر است ابتدا با خرید سهام عرضه اولیه ها کار خود را شروع کنند. عرضههای اولیه سهام مربوط به شرکتهای تازه وارد به بورس هستند.
این سهام معمولا در کف قیمتی خود بوده و تا حدود 1 الی 2 سال پس از عرضه شدن اغلب روند رو به رشد و صعودی را طی میکنند. نکته مهمی که در خصوص عرضه اولیه وجود دارد آن است که شما نمیتوانید میزان حجم خرید خود را مشخص کنید؛ زیرا متقاضیان خرید عرضه اولیه کم نیستند و به همین خاطر سازمان بورس ناچار به سهمیهبندی این عرضه اولیهها است.
افرادی که تمایل به خرید عرضههای اولیه دارند در همان پنل کاربریشان میتوانند این اجازه را به کارگزاری خود بدهند که در هر زمانی عرضه اولیه جدیدی به بازار عرضه شد کارگزاری به صورت اتوماتیک آن را خریداری کند.
9-تعدد سهام
یکی از مهمترین موضوعاتی که توجه به آن بسیار ضروری است خرید انواع و اقسام سهام متعدد است که میتواند شما را بسیار عقب بیاندازد. خرید سهام متعدد رسیدگیهای زیادی را میطلبد، اگر تازه وارد هستید و هنوز به بازار بورس آشنایی کامل ندارید بهتر است با 1 الی 2 سهم شروع کرده و سپس تعداد سهام خود را افزایش دهید.
سخن پایانی
قوانینی که ذکر شدند همگی مربوط به افراد تازه کار و تازه وارد به بورس میشود. فراموش نکنید که اگر سرمایهای دارید و بهدنبال کسب اطلاعات و یادگیری بورس از طریق خرجکردن سرمایهتان در بورس و به اصطلاح آغاز خرید سهام بر اساس شانس و اقبال هستید، از همین حالا سرمایه خودتان را بر باد رفته تلقی کنید.
به منظور پیشرفت در بورس بهتر است تمام قوانین و موضوعاتی که در بالا ذکر شد را به همراه اطلاعات بسیار زیاد دیگری که از دیگر منابع به دست میآورید در کنار هم گذاشته و با احتیاط کامل یک سهم را خریداری کنید تا دچار ضرروزیان و از دستدادن پولتان نشوید.
سلام خسته نباشید
نکات مفیدی بود ممنون.به نظرتون سال ۱۴۰۰ بورس به چه سمتی میره میشه بهش به عنوان یه سرمایه گذاری خوب نگاه کرد؟
خواهش میکنم دوست عزیز.سرمایه گذاری در بورس هم مانند سایر حوزه ها فراز و نشیب هایی دارد و نمی توان به این صورت آن را پیش بینی کرد.اگر قصد ورود به بازار بورس را دارید پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش بورس از صفر برای مبتدیان را حتما مطالعه بفرمایید.