مجمع شرکت سهامی چیست؟
بسیاری از اوقات با توجه به نام و اصطلاح موضوعات مختلف میتوان به کاربرد و همچنین معنی آنها رسید. “مجمع شرکت سهامی” دقیقا از همین دسته عبارتها و اصطلاحات بورس است. مجمع به معنی جایی است که اعضای مختلف یک شرکت، تجارت و… کنار یکدیگر جمع میشوند.
مجمع شرکت سهامی به جلسات و مجامعی گفته میشود که در آنها سهامداران یک شرکت دور هم جمع میشوند و در خصوص مسائل گوناگون و مختلف شرکت با هم صحبت میکنند.
انواع مجامع شرکت های سهامی
مجامع شرکتهای سهامی در سه بخش اصلی مجامع عمومی عادی، مجامع عمومی موسس و مجامع عمومی فوقالعاده طبقهبندی میشوند. در ادامه در خصوص هر کدام از آنها توضیحات لازم داده شده است که اطلاع از این موضوعات میتواند بسیار برایتان مفید باشد.
مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی در سال حداقل یکبار تشکیل میشود. نکته مهم در این مجمع در خصوص اعضای شرکتکننده این مجمع است. برای تشکیل مجمع عادی بایستی بیشتر از 50 درصد سهامداران شرکت حضور داشته باشند، در غیر این صورت جلسه مجمع تشکیل نمیشود؛ اما اگر جلسه در نخستینبار تشکیل نشد، برای تمام سهامداران شرکت مجددا دعوتنامه حضور در مجمع ارسال میشود.
در ارسال دوم دعوتنامه هیچ شرطی مبنی بر حضور و تعداد لازم از افراد مجمع نیست.
دو مورد بسیار مهم در خصوص مجمع عمومی عادی وجود دارد که دانستن آنها بسیار ضروری است. مجمع عمومی عادی میتواند در خصوص موارد بسیاری به جز آنهایی که زیر نظر مجامع عمومی موسس و فوق العاده هستند، تصمیمگیری کند.
موضوع دوم در خصوص نحوه رایگیری است؛ برای رایگیری و تصویب یک موضوع در مجمع عمومی عادی بایستی 50 درصد بهعلاوه یک رای نسبت به موضوعی رای دهند تا آن موضوع قابل تصویب باشد.
در مورد انتخاب مدیر یا بازرس وجود اکثریت آرای افراد حاضر کافی است، به همین دلیل است که معمولا افراد مختلف سعی میکنند تا در مجامع عمومی عادی شرکت خود حتما مشارکت و حضور داشته باشند. در مورد زمان تشکیل مجمع عمومی عادی فراموش نکنید که این مجمع به طور حتم بایستی 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکت برگزار شود.
وظایف مجمع عمومی عادی
هر مجمعی وظایف خاص خودش را دارد که بر طبق آنها فعالیتهایش را تنظیم و اعمال میکند. وظایف مجمع عمومی عادی نیز به شرحی هستند که در ادامه توضیح داده میشوند.
1-به صورت کلی تمامی صورتحسابها، عملکردهای مالی شامل بدهی، طلب و… در این مجمع بررسی میشوند.
2-بررسی گزارشاتی که از سوی مدیران و بازرسان مطرح شدهاند.
3-تصویب صورتحسابهای مالیاتی و میزان سود نقدی که بین سهامداران پخش میشود.
4-تعیینکردن میزان پاداشی که مدیران به دلیل عملکردهای مثبتشان دریافت خواهند کرد.
5-تعیین روزنامه کثیرالانتشار برای درج آگهیهای شرکت تا زمان جلسه بعدی مجمع عمومی
مجمع عمومی موسس
تاسیس به نخستین باری گفته میشوند که چیزی برای بار اول احداث شده است. مجمع موسس نیز به دلیل همین موضوع این نام را به خود گرفته است؛ این مجمع زمانی که یک شرکت تاسیس میشود برگزار شده و فقط هم یکبار برگزار میشود.
در این مجمع حداقل چندین نفر از سهامداران شرکت بایستی حضور داشته باشند. یکی از موضوعات مهم در خصوص مجمع عمومی موسس در این باره است که هیچ شرکتی نمیتواند وارد بازار بورس شود، مگر آن که از مدت زمان تاسیس و فعالیت آن چند سالی گذشته باشد و شرکت مورد نظر اعتبارسنجیهای لازم را پشت سر گذاشته باشد.
وظایف مجمع عمومی موسس
مجمع عمومی موسس نیز دارای وظایف متعددی است که با نام آن در ارتباط است. این وظایف در ادامه آورده شدهاند.
1-رسیدگیکردن به گزارشات موسسان شرکت و همچنین پذیرهنویسی لازم از تمام سهام شرکت
2-تدوین و تصویب اساسنامه شرکت
3-به دلیل آن که مجمع موسس در همان ابتدای تاسیس شرکت انجام میشود، بایستی بازرسان و مدیران شرکت نیز در همین مجمع انتخاب و تعیین شوند.
4-تعیین یک روزنامه کثیر الانتشار. این روزنامه بایستی یک روزنامه مشخص شده و خاص باشد که تمام اطلاعیههای شرکت و همچنین دعوتنامههای شرکت برای تشکیل جلسات بعدی مجمع در آن به چاپ برسد.
مجمع عمومی فوق العاده
مجمع عمومی فوقالعاده همان طور که از نامش پیدا است تنها در مواقع فوقالعاده و ضروری برگزار میشود. الزامی در زمان برگزاری این مجمع وجود ندارد و افراد یک شرکت که وظیفه برگزاری جلسات مجمع را دارند و هر زمانی که صلاح بدانند این مجمع را برگزار میکنند. مواردی که مجمع عمومی فوقالعاده به خاطر آنها برگزار میشود عبارت هستند از:
- انحلال شرکت
- بدهیهای سنگین مالی
- تصمیمات ضربالعجلی
- جابهجایی مکان شرکت
- خریدن سهام شرکتهای دیگر
- تغییر پیداکردن اساسنامه شرکتها و…
افراد شامل تصمیمات مجمع
یکی از موضوعاتی که در مورد امتیازات یک مجمع باید بدانید، افرادی هستند که شامل تصمیمات مجمع میشوند. این نکته بسیار اهمیت دارد زیرا حتی در خرید سهم یک شرکت میتواند تاثیرگذار باشد، اما به چه دلیل؟ اولا آن که تصمیمات مجمع و اتفاقات حاصل از آن شامل افرادی میشود که در زمان مجمع سهامدار آن شرکت بودهاند.
فرض کنید یک شرکت امروز مجمع تشکیل داده است، یک هفته بعد تمام سهام آن را برای فروش میگذارند، شما هم مانند قبل به سراغ خرید سهام رفته و منتظر هستید که سود آن به حسابتان واریز شود. در صورتی که در مجمع در خصوص سود سهام تصمیمگیری شده باشد آن سود به شما تعلق ندارد بلکه به حساب فردی واریز میشود که در زمان تشکیل مجمع سهامدار بوده است.
حد نصاب تشکیل جلسه مجمع
برای آن که جلسات مجمع تشکیل شوند، یک حد نصاب به خصوصی وجود دارد. این جلسات از تمام اعضا و سهامداران دعوت به عمل میآورد؛ اما برای آن که هر جلسه مجمع تشکیل شود حضور حداقل نیمی از سهامداران شرکت کاملا مورد نیاز است.
سخن پایانی
تمامی موضوعات ذکر شده در خصوص مجمع شرکت سهامی توضیح داده شده بودند که تمامی افراد که با این حوزه سروکاردارند قادر به درک آن باشند. پیش از هرگونه اقدامی در خصوص شرکت در مجامع مختلف سهامی در شرکتهای گوناگون سعی کنید اطلاعات لازم را در خصوص آن به دست آورید.
در صورت عدم اطلاع از قوانین و مقرراتی که برای هر کدام از مجامع وجود دارد و مجمع طبق آن پیش میرود، ممکن است در خصوص خریدوفروش سهام و یا هر فعالیت دیگری که به شرکت و تصمیمات مجمع مربوط میشود، ضرر هنگفتی متحمل شوید؛ پس سعی کنید تا جای ممکن از قوانین هر کدام از مجامع بیان شده با جزئیات کامل مطلع شوید و هر گونه اقدام مالی را پس از اطلاع از این شرایط داشته باشید.
بیشتر بخوانید :
آموزش بورس از صفر برای مبتدیان
کد بورسی چیست و چگونه آن را دریافت کنیم؟