حباب در بورس چیست؟
اگر در بازارهای مالی فعالیت کرده باشید مسلما نام پدیدهای به نام حباب را شنیدهاید. اما ماهیت واقعی حبابها چیست؟ دلیل ایجاد این نوع از حبابها در بازارهای مالی چیست؟ اگر حباب به وجود بیاید بیشتر به ضرر چه کسانی خواهد بود؟ نوع حباب به وجود آمده در بورس به چه شکل است؟
و سوالات دیگری که در خصوص حبابهای مالی مطرح میشوند ممکن است ذهن بسیاری از افراد را درگیر کنند؛ پس اگر شما هم در مورد کسب اطلاعات بیشتر در خصوص حباب بورس کنجکاو هستید و در حال حاضر این مطلب را در سایت سرمایه سازی میخوانید، بهتر است بدانید که تا انتهای این مطلب جواب بیش از 90 درصد سوالات خود در این زمینه را خواهید گرفت.
ماهیت حباب بورس
در واقع به بیان ساده حباب در بازار بورس و یا هر بازار دیگری به اختلاف ارزش بین قیمت واقعی یک محصول، سهام و… با قیمت حال حاضر آن گفته میشود. در واقع بعد از رخ دادن یک رشد ناگهانی در هر بازاری و به خصوص در بازار بورس، به یک باره این رشد میشکند و تمام چیزی را که تا دیروز حقیقی میدانستید جلوی چشمانتان مثل حباب میترکد و از بین میرود.
حباب در بورس زمانی تشکیل میشود که در هر زمینهای به ناگهان یک افزایش قیمت شدید را داریم و منتظر بالاتر رفتن قیمتها نیز هستیم، در چنین شرایطی یک حباب ایجاد شده است که در هر لحظه ممکن است بشکند و شاهد افت قیمت شدیدی باشیم.
این موضوع چیزی است که طی یک و نیم سال گذشته در بازار بورس ایران رخ داد و زمانی که حباب قیمت های سهام ها شکسته شد و شاخص بازار به یک باره سقوط کرد، افراد متوجه وجود حباب در بازار بورس شدند.
فراموش نکنید زمانی افراد متوجه به وجود آمدن حباب در بورس میشوند که حباب تشکیل شده است؛ یعنی اگر بر فرض مثال در بازار بورس حباب تشکیل شود، زمانی که قیمتها به شکل کاذب به حداکثر خود رسیدند شما متوجه میشوید که حباب قیمتی شکل گرفته است.
پس اگر سهامی دارید در آن موقعیت بهترین وقت فروش آن است زیرا با ترکیدن حباب قیمتها به سرعت ارزش داراییتان نصف خواهد شد.
دلایل تشکیل حباب بورس
همان طور که اشاره شد بهوجود آمدن حباب بورس با رشد بیرویه قیمتها خود را آشکار میکند، اما علت تشکیل این حباب چیست؟ آیا عامل یا عواملی باعث شکلگیری این حبابها میشوند؟ و یا حباب به صورت کاملا اتفاقی و تصادفی به وجود میآید؟
1-هجوم ناگهانی
علت اولی که مهمترین و اصلیترین دلیل تشکیل حباب در بورس است، هجوم ناگهانی جمع کثیری از افراد به سمت خریدوفروش سهام است. میزان رشد یا افت ارزشی یک سهام در بازار بورس به این شکل است که اگر افراد زیادی خواهان خرید یک سهم مشخص باشند، آن سهم به میزان زیادی به شکل صعودی افزایش ارزش و قیمت پیدا میکند.
برعکس این قضیه نیز صادق است، یعنی زمانی که افراد زیادی به سمت فروش یک سهم هجوم ببرند، آن سهم هر قدر هم که سهم خوبی به حساب بیاید، باز هم دچار ریزش قیمت خواهد شد و همین موضوع دلیلی برای به وجود آمدن حباب در بورس را پدید میآورد.
2-خرید در نقطه قله
اگر کمی از بازار بورس سررشته داشته باشید متوجه میشوید که در این بازار برای هر سهم یک نمودار سینوسی وجود دارد، یک سهم میتواند رشد کند، به قله برسد، سقوط کند، به دره برسد و باز هم رشد صعودی خودش را از سر بگیرد.
شما با توجه به نمودارهای تحلیل تکنیکی هر سهم و نحوه رشد و افت آن باید بتوانید تحلیل کنید که چه زمانی قیمت سهم شما به قله میرسد، اگر در انجام این کار موفق نباشید و سهم مورد نظر را زمانی که در قله قرار دارد خریدار کنید، مسلما ضرر کردهاید؛ زیرا در بالاترین قیمت ممکن خریدهاید و نمیتوانید آن را به قیمت بیشتری به افراد دیگر بفروشید.
3-افزایش بسیار زیاد رشد قیمت سهام
دلیل سوم نیز که به نوعی تابع دلایل دیگر است، رشد قیمت سهام به صورت کاذب است. به طور مثال برخی از شرکتها با پخشکردن شایعههایی در زمینه موفقیتهای خودشان سعی میکنند تا قیمت سهام شرکتهایشان را بالا ببرند؛
البته در بسیاری از مواقع نیز به دلیل جوی که بر بازار بورس حاکم میکنند موفق به این کار میشوند که همین موضوع سرآغازی برای تشکیل حباب در بازار بورس میشود.
این سه مورد از مهمترین دلایل تشکیل یک حباب در بورس بودند. مسلما دلایل بسیار دیگری مانند نوسانات قیمت ارز، بازدهی کارخانهها و شرکتها، شرایط اجتماعی و زندگی مردم، شرایط سیاسی و… نیز بر بازار بورس و تشکیل حباب در بورس تاثیر دارند.
انواع حباب در بورس
در بازار بورس دو نوع حباب وجود دارد؛ حباب منفی و حباب مثبت. هر کدام از این موارد را در ادامه توضیح خواهیم داد.
تشکیل حباب مثبت
اول آن که بهتر است بدانید که حباب مثبت در زمانی تشکیل میشود که قیمت مبادله شده در یک سهم بیشتر از ارزشی است که آن سهم دارد. این حباب مثبت شاید کاذب باشد اما اثرات مثبتی را میتواند با خودش به همراه داشته باشد.
1-رونق گرفتن و افزایش خرید و فروش ها در بازار به همراه افزایش ارزش و افزایش قیمت ها از اولین نتایج این بازار است.
2-جذب سرمایه به وسیله بازار افزایش پیدا میکند، زیرا افراد بیشتری تمایل پیدا میکنند که سرمایه و پس انداز خودشان را در این بازار سرمایه گذاری کنند.
3-کمبود کالا موضوعی سومی است که در پی ایجاد حباب مثبت شکل میگیرد، زیرا سرمایه بسیار زیادی به بازار تزریق شده و کالا یا محصول در آن حد وجود ندارد.
تشکیل حباب منفی
حباب منفی که باعث از دست رفتن سرمایههای افراد زیادی شده است، چیست؟ این حباب منفی در واقع بسیار مضر است. حباب منفی زمانی شکل میگیرد که قیمت کالا یا سهام مبادله شده در بازار کمتر از ارزش واقعی آن باشد. از جمله این حالتها زمانی است که افراد سهمی را خریدهاند و با ضرر بسیار آن را میفروشند. در ادامه چند مورد از ضررهای آن را خواهیم دید.
1-از دست رفتن جذابیت بازار و کاهش سرمایههای موجود در بازار اولین اتفاق است؛ زیرا کسی تمایلی به ضرر دیدن ندارد، پس هر کسی تلاش میکند تا به سرعت و در اولین زمان ممکن سرمایه خود را از بازار خارج کند.
2-میزان کالا و یا سهام موجود بیشتر از میزان تقاضای افراد شده و باعث میشود که عرضه از تقاضا پیشی بگیرد.
3-امید بازگشت قیمتها به قبل بسیار زیاد میشود، اما به جرئت میتوان گفت که این امید تا حد زیادی واهی است.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد تشکیل حباب در بازار بورس یا هر بازار دیگری میتواند عواقب زیادی را با خود به همراه بیاورد. انواع حبابهای مثبت و منفی و همچنین علل تشکیل حباب در بورس نیز مورد بررسی قرار گرفت؛ پس تا جای ممکن سعی کنید پیش از سرمایه گذاری در بازار بورس و.. .ابتدا از موضوعاتی از این قبیل اطلاعات کامل داشته باشید.
بیشتر بخوانید :