نمودارهای خطی ،میله ای و شمعی در تحلیل تکنیکال
تحلیل بازارهای مالی به دو شاخه اصلی تقسیم میشوند. تحلیل فاندامنتال (Fundamental) و تحلیل تکنیکال (Technical). در تحلیل فاندامنتال، معمولا تحلیلگران آن، سرمایه گذاران بلند مدتی هستند که بیشتر توجه آنها سمت ارزش سهام با توجه به آنالیز و تحلیل مسائل اقتصادی و آمارهای مالی شرکتها و صندوقها است.
در این تحلیل، وضعیت یک سهم یا وضعیت شبکه یک ارز دیجیتال بررسی و اخبار و رویدادهای آن که شامل آپدیتها و بهروزرسانیها، گردهماییها، انتقال به شبکه اصلی ، قیمت لحظهای و… است، پیگیری میشود.
در تحلیل تکنیکال با استفاده از نمودار و اطلاعات مربوط مثل حجم و قیمت و همین طور ابزارهای مختلف و تکنیکها، به تحلیل و ارزیابی وضعیت کلیی سهام و بازار مالی میپردازند.
به بیان دیگر این نوع تحلیل، یک استراتژی برای انجام معاملات است که روند سرمایه گذاری و فرصتهای ایجاد شده معامله را با تجزیه و تحلیل آمارهای ارزیابی میکند.
به عقیده تحلیل گران تکنیکال، قیمت کنونی بازار، یک توافق لحظهای درباره ارزش یک سهم یا دارایی را نشان میدهد. قیمت فعلی بازار همان قیمت یا هزینهای است که یک خریدار حاضر است برای خرید آن سهم، پرداخت کند و یا فروشنده به آن قیمت سهم یا دارایی خود را به فروش برساند.
نمودارهای تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال، قیمتها به شکل نمودار به معاملهگران و تحلیلگران نمایش داده میشود. در نمودارهای تحلیل تکنیکال محور افقی یا محور x، زمان و محور عمودی یا محور y، قیمت در آن لحظه را نشان میدهد. میلههای حجم معاملات در پایین یا زیر نمودار افزوده خواهند شد.
نمودارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال
نمودار یک ابزار عالی برای ارائه گزارش در مورد مسائل و موضوعات مختلف است که میتواند تاثیر بسیار زیادی در بالا بردن دانش و آگاهی نسبت به آن موضوع مطرح شده، داشته باشد. اگر شخصی دانش و اطلاعات کافی در خصوص مطالعه نمودارها داشته باشد، میتواند وضعیت قیمتها در آینده را نیز پیشبینی کند.
سه نوع نمودار در تحلیل تکنیکال استفاده میشود. نمودار خطی، میلهای و شمعی.
نمودار خطی
ساده ترین و ابتدایی ترین نمودار تحلیل تکنیکال، نمودار خطی است. در این نوع نمودارها، قیمت نهایی هر قسمت از زمان یا تایم فریم با یک خط به هم متصل میشوند. از نمودار خطی برای مشخص شدن تغییرات قیمت یک سهم استفاده میشود. تمرکز در این نوع نمودار بر روی قیمتهای پایانی است.
در نمودارهای خطی فقط قیمتهای بسته شدن یک بازه معاملاتی نشان داده میشود. نمودارهای خطی اطلاعاتی در مورد جزئیات دامنه نوسان معامله در بازههای زمانی مشخص را به ما نشان نمیدهد. هم چنین این نمودار قیمتهای بالا و قیمتهای پایین و باز را نیز نمایش نمیدهد.
ویژگی های نمودار خطی
نمودار خطی یکی از انواع پرطرفدار و پر استفاده در تحلیل تکنیکال است که کاربران زیادی از آن استفاده میکنند. این نمودار به دلیل ساختار ساده آن، قابلیت درک آسان درباره تغییرات و نوسانات قیمتها در مدت زمان مشخص را دارا است. در زمانی که تحلیلگران روی قیمتهای پایانی به توافق رسیدهاند، استفاده از این نوع نمودار بسیار کاربرد دارد.
نمودار میلهای
این نوع نمودار علاوهبر نمایش دادن قیمت در هر دوره زمانی قابلیت نمایش دادن قیمت بالا و قیمت پایین و قیمت باز را هم دارد. نمودار میلهای با اضافه شدن اطلاعات مهمتر و جامعتر به هر نقطه داده در نمودار خطی، به دست میآید.
این نوع نمودار تحلیل تکنیکال از یک سری خطوط عمودی ساخته میشود که هر نقطه داده را به نمایش میگذارد. قیمت باز و قیمت بسته روی خط عمودی و با علامت زدن خط تیره افقی نمایش داده میشود.
قیمت بسته با خط تیرهای در قسمت راست خط عمودی نشان داده میشود و قیمت باز نیز در قسمت چپ خط عمودی نمایش داده میشود.
ویژگی های نمودار میله ای
نمودار میلهای یکی از پر استفادهترین نمودارهای تحلیل تکنیکال مورد استفاده در ایالات متحده آمریکا به شمار میرود. در بورسهای مختلف آمریکا، بسیاری از تحلیلگران بورس از این نمودارهای تحلیل تکنیکال استفاده میکنند.
قیمت بالا یا High Price در بالا یا نوک هر خط عمودی یا میله و قیمت پایین یا Low Price در قسمت پایینی خط عمودی یا ته میله قرار داده میشود. قیمت بسته یا قیمت پایینی یا Close Price خط تیره کوچک موجود در سمت راست میله یا خط عمودی قرار دارد.
همچنین قیمت باز یا Open Price خط تیره کوچک موجود در سمت چپ میله یا خط عمودی است. وضعیتی که قیمت پایانی نسبت به قیمت باز دارد برای تحلیلگران و سرمایه گذاران اهمیت ویژهای دارد و با استفاده از شکل خطوط عمودی میتوانند قیمت سهام را ارزیابی کنند.
نمودار شمعی
تفاوت نمودار شمعی با نمودار میلهای این است که نمودار شمعی در مقایسه با نمودار میلهای، از نظر کاربران و تحلیلگران از نظر بصری جالبتر و تفسیر آن آسانتر است. در این نوع نمودار تحلیلگران به آسانی میتوانند رابطه بین قیمت آغازین و پایانی و همچنین بالاترین و پایین ترین قیمت را ارزیابی کنند.
در نمودار شمعی هرکدام از شمعها آماری مرتبط به حرکات قیمت ارائه میدهند که رمزگشایی آنها در نمودار بسیار ساده و آسان است. به طور معمول کندل صعودی بصورت توخالی یا سفید و کندل نزولی به رنگ مشکی نمایش داده میشود.
ویژگی های نمودار شمعی
نمودار میلهای یکی از پر استفادهترین نمودارهای تحلیل تکنیکال مورد استفاده در ایران به شمار میرود. در نمودار شمعی نیز مثل نمودار میلهای، بالا یا سر شمع نشاندهنده بالاترین قیمت و قسمت پایینی یا ته شمع هم نشاندهنده پایینترین قیمت است. نام دیگر نمودار شمعی کندل استیک است.
فاصله بین قیمت باز و پایانی به وسیله بدنه شمع مشخص میشود. در صورت کمتر بودن قیمت پایانی از قیمت باز، حالت کاهشی در نمودار تحلیل تکنیکال شمعی به وجود میآید. در این صورت نمایش بدنه شمع به صورت سیاه یا توپر است.
حالت افزایشی هم وقتی رخ خواهد داد که قیمت پایانی بالاتر از قیمت باز باشد. در این صورت نمایش شمع به صورت توخالی یا سفید رنگ خواهد بود.
جمع بندی
در این مطلب سعی شد تا شما را با سه نوع از نمودارهایی که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده تحلیلگران قرار میگیرد آشنا کنیم.
آشنایی بیشتر با انواع نمودار های تکنیکال میتواند باعث شود تا به خوبی با بهکارگیری اصول تحلیل پیشبینی خوب و مناسبی نسبت به آینده قیمتها و گرفتن تصمیمات مهم مالی داشته باشید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.
بیشتر بخوانید :