کلاهبرداری های رایج در ارزهای دیجیتالی
همین که وارد معاملات ارزهای دیجیتالی شوید، طولی نمیکشد که میبینید کلاهبرداری تا چه حد در مکانیسم های آن وارد، و باعث ایجاد ریسک بالا شده است. درواقع ریسکی که از آن صحبت میکنیم به هیچ عنوان نتیجه نوسانات بازار نیست. کلاهبرداری های آنلاین در تمام ابعاد تکنولوژی دیده میشوند، و ارز دیجیتال نیز از این قاعده مستثنا نیستند.
اگر قصد سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتالی را دارید، امکان از دست رفتن سرمایه خود را درنظر بگیرید. متخصصان توصیه میکنند، در انتخاب صرافی یا شرکت سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال، بررسی کنید که آیا از بستر زنجیره بلوکی استفاده میکنند یا خیر. استفاده از زنجیره بلوکی به منزله امنیت بیشتر است.
با این وجود امکان کلاهبرداری منتفی نیست. خوب است پیش از ورود به بازار معاملات، کلاهبرداری های رایج در ارزهای دیجیتالی را بشناسید.
انواع کلاهبرداری های رایج در ارز دیجیتال
- وب سایت های تحمیل کننده
برخی وب سایت های جعلی وجود دارند که با نامی بسیار نزدیک به وب سایت اصلی و معتبر سعی بر کشاندن افراد کمدقت به سمت خود دارند. درواقع شما در این وب سایت ها نه تنها به هیچ ارز دیجیتالی نمیرسید بلکه با یک اشتباه سرمایه خود را در ازای بیدقتی به کلاهبرداران میدهید.
برای جلوگیری از چنین رویدادی، حتماً سایت را از لحاظ پروتکل HTTPS بررسی کنید. اگر در کنار نام سایت یک قفل کوچک دیدید، یعنی از پروتکل امنیتی روی آن استفاده شده، که نشانه خوبی است. اما پیشگیری اصلی زمانی صورت میگیرد که شما تمام حروف آدرس وب سایت را پیش از هرگونه پرداخت بررسی کنید.
- برنامه های جعلی موبایل
یکی دیگر از راه های کلاهبرداری از معامله گران و سرمایه گذاران ارزهای دیجیتالی، انتشار برنامه های جعلی موبایل و تشویق آنها به استفاده از این برنامه ها است. اگرچه ذینفعان اغلب میتوانند به سرعت این برنامه های جعلی را پیدا کرده و از بین ببرند، اما این بدان معنا نیست که همه چنین توانایی دارند.
به گزارش «بیت کوین نیوز» هزاران نفر قبلاً برنامه های جعلی ارز دیجیتالی را بارگیری کرده اند. اگرچه این خطر برای کاربران اندروید بیشتر است، اما هر سرمایه گذار باید از این احتمال آگاه باشد. آیا غلط املایی های واضحی در کپی یا حتی نام برنامه وجود دارد؟ آیا نام تجاری با رنگ آمیزی عجیب یا یک آرم نادرست و غیر اصولی دیده میشود؟ به این نکات توجه داشته باشید و بارگیری را مجدداً بررسیکنید.
- توییت ها و اطلاعات نادرست در فضای مجازی
اگر افراد مشهور و مدیران را در شبکه های اجتماعی دنبال میکنید، نمیتوانید مطمئن باشید که حساب جعلی نیست. همین امر درمورد رمز ارز ها نیز صادق است، جایی که ربات های مخرب و جعل هویت بسیار زیاد هستند. حسابهای جعلی همه جا هستند.
بنابراین به پیشنهادهای توییتر یا فیسبوک اعتماد نکنید، به خصوص اگر غیرممکن به نظر میرسد. اگر شخصی در این سیستم ها حتی مقدار کمی از ارز دیجیتالی شما را بخواهد، احتمالاً هرگز نمیتوانید آن را پس بگیرید. فقط به این دلیل که دیگران به این پیشنهاد پاسخ میدهند، تصور نکنید که آنها ربات نیستند.
- ایمیل های کلاهبرداری
حتی اگر به نظر برسد ایمیلی که دریافت کرده اید، دقیقاً مانند ایمیلی است که از یک شرکت مجاز ارزهای رمزپایه دریافت میکنید، قبل از سرمایه گذاری ارز دیجیتال خود تحقیق کنید. آیا آدرس ایمیل درست است؟ و آیا آرم و مارک تجاری آن معتبر هستند؟ آیا میتوانید تأیید کنید که آدرس ایمیل از نظر قانونی با شرکت مرتبط است؟
توانایی بررسی این موضوع یکی از توانایی های اولیه در انتخاب شرکتی است که افراد واقعی در آن کار میکنند. اگر به ایمیلی شک دارید، از شخصی که در آنجا کار میکند سؤال کنید و برای دیدن سایت هرگز روی پیوند موجود در ایمیل کلیک نکنید.
- کلاهبرداری در صرافی ها
باوجود ماهیت غیرمتمرکز معاملات ارزهای دیجیتالی، این ارزها در صرافی معامله میشوند، که چون راهی آسان برای کسب آن است در بین سرمایه گذاران بسیار محبوب است. اما کلاهبرداری در این صرافی ها بسیار صورت میگیرد به همین دلیل بسیار مهم است که گردانندگان و سیاست ها آن واضح باشند.
در غیر اینصورت، به احتمال زیاد با کلاهبرداری سرمایه شما را خواهند دزدید. بسیاری از صرافی های ارز دیجیتال با وعده تخفیف در خرید، افراد را به سمت خود میکشانند. البته تخفیف در حد معقول، قابل قبول و قابل اطمینان است اما نه تا حدی که به تبلیغات هیجانی کشیده میشود.
- طرح های استخراج ابری
همگی میدانیم که مفهومی با نام سختی استخراج کار مانع از استخراج ارزهای دیجیتال زیاد میشود و عامل مصرف انرژی زیاد در پروسه استخراج است. به این دلایل شرکت هایی تأسیس شدهاند که فضای ابری لازم برای استخراج را به کاربران ارائه داده و با دریافت هزینه کمتر آنها را به ورود به این عرصه مشتاق میکنند.
اما باید بدانید که استخراج ابری جدای از بحث کلاهبرداری، امن نیست. اگر کلاهبرداری نیز چاشنی کار شود، سرمایه خود را از دست خواهید داد. بنابراین با تصور اینکه استخراج با نرخ هزینه پایین کاری سودآور است به چنین شرکت هایی اعتماد نکنید. برخی از شرکتها «قراردادهای مادام العمر» ارائه میدهند که ظاهرا بازده قابل قبولی را ارائه میدهند.
با این حال با افزایش دشواری استخراج با سرمایه گذاری با مبلغ ثابت هر بار مقادیر کمتری سود خواهد داشت.
- کیف پول های ارز دیجیتال
برای پیشگیری از کلاهبرداری، توصیه میکنیم از کیف پول های کاغذی یا سخت افزاری استفاده کنید. زیرا همانطور که گفتیم درمورد نرم افزار باید دقت بیشتر به خرج داد و با وجود تمام تدابیر امنیتی راه کلاهبرداری از طریق نرم افزار همچنان باز است.
- کلاهبرداری پانزی (Ponzi)
میتوان گفت این روش در هر یک مواردی که تا به حال اشاره کردیم، ممکن است وجود داشته باشد. در این روش شخص کلاهبردار با وعده سود زیاد از قربانیان پول دریافت کرده و به آن ها قول میدهد از بازارهای معتبر جهانی ارز خریداری خواهد کرد و سود آن را به آنها پرداخت میکند؛
اما هیچ سرمایه گذاری صورت نمیگیرد؛ بلکه او پس از جذب سرمایه گذار با پول یک عده سود افراد اولیه را پرداخت میکند تا ایجاد اعتماد کنند. سپس وقتی سرمایه مورد نیاز خود را به دست آورد، قربانیان را رها خواهد کرد. وب سایت و برنامه های جعلی ابزار کار چنین کلاهبردارانی است.
سخن پایانی
بازار ارزهای دیجیتالی، بسیاری را وسوسه میکند تا وارد آن شوند. به هرحال این تکنولوژی به وجود آمده تا افراد از آن بهره ببرند. اما فراموش نکنید، جایی که برای همه امکان فعالیت نباشد ولی سود زیادی در آن موجود باشد، فضایی برای سوء استفاده سودجویان خواهد بود. بنابراین با دقت وارد بازار ارزهای دیجیتالی شوید.
در واقع تنها راه پیشگیری از مورد حمله کلاهبرداران قرار گرفتن، دقت در عملکرد و بررسی دقیق است. اگر در معاملات خود دچار مشکل شوید، باید فقط و فقط خود را مقصر بدانید. برای جلوگیری از وقوع این اتفاق چند کار را باید انجام دهید:
- ابتدا درمورد شرکت های مطمئن و قانونی تحقیق کنید.
- سپس کلاهبرداری های رایج در ارزهای دیجیتالی را بشناسید
- در نهایت با دنبالکردن یک استراتژی منطقی و قابل اتکا وارد بازار معاملات ارزهای دیجیتال شوید.
این سه اصل، پایه ای ترین اصل در راهبرد یک سرمایه گذاری مطمئن و پر سود هستند.