آشنایی با دستورات شرطی در معاملات
بازار بورس دنیایی گسترده از علم اقتصاد و فرایندهای معاملاتی مختلف است که با پیروی از قوانین معاملاتی آن میتوان به سودهای کلانی دست پیدا کرد.
اگر در بازار بورس فعالیت دارید مطمئنا با اصطلاحات بورسی آشنا مانند دستورات شرطی در معاملات آشنایی دارید. یکی دیگر از واژههایی که در بازار بورس وجود دارد واژه سفارش است که در ادامه به ارائه تعریف آن میپردازیم.
بهطور کلی به درخواست مشتری برای خرید یا فروش سهام و اوراق بهادار به کارگزاری، سفارش گفته میشود. دو نوع سفارش اصلی در سازمان بورس و اوراق بهادار وجود دارد که در ادامه مقاله به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
انواع سفارشات اصلی
- سفارش شرطی یا Pending order
- سفارش در قیمت بازار Market order
- سفارش در قیمت بازار یا Market order
در این نوع سفارش مشتری قیمتی را وارد سامانه معاملاتی نمیکند بلکه قیمت بهترین سفارش طرف مقابل یا به اصطلاح (قیمت سر صف) برای کارگزاری ارسال میشود.
- سفارش شرطی یا Pending order
از این روش وقتی استفاده میشود که کاربر قصد خرید یا فروش در قیمتی متفاوت از قیمت حال حاضر بازار را داشته باشد.
وقتی که قیمت محدوده بازار به قیمت از پیش تعیین شده توسط کاربر برسد، سفارش مورد نظر با شرایط از پیش تعیین شده توسط کاربر یا مشتری انجام میشود. سفارش شرطی دارای انواع مختلفی است:
- سفارش شرطی خرید محدود یا buy limit
- سفارش شرطی فروش محدود یا sell limit
- سفارش شرطی خرید توقفی یا buy stop
- سفارش شرطی فروش توقفی یا sell stop
- سفارش شرطی خرید توقفی محدود یا buy stop limit
- سفارش شرطی فروش توقفی محدود یا sell stop limit
در ادامه مقاله به توضیح اصطلاحات بالا میپردازیم:
سفارش شرطی خرید محدود یا Buy limit: وقتی کاربر قصد خرید نمادی را در قیمتی پایینتر و ارزانتر از قیمت حال حاضر بازار را دارد، از این نوع سفارش استفاده میشود.
وقتی قیمت پیشنهادی فروش به قیمت تعیین شده توسط کاربر برسد، خرید با رعایت انجام صف انجام خواهد شد.به بیان سادهتر وقتی قیمت کنونی به نظر معاملهگر بالا باشد و قصد داشته باشد به قیمت پایینتری سهم را خریداری کند، دستور سفارش خرید را پایین تر از قیمت حال حاضر در سیستم ثبت میکند.
درواقع کاربر بر اساس این روش برای معامله خود قیمت حمایتی در نظر میگیرد و در محدوده قیمت حمایتی، خرید خود را انجام میدهد.
بیشتر بخوانید : آموزش بورس از صفر
برای استفاده از این روش باید این نکته را حتما در نظر گرفت که قیمت پیشنهادی و درخواستی باید در محدوده نوسان قیمت روزانه و برابر و یا حتی کمتر از قیمت پیشنهادی فروش باشد.
مشخصکردن حد توقف ضرر در این روش (خرید محدود) به این معنا است که وقتی سفارش در نرخی که سفارش داده شده است انجام شد، در صورتی که قیمت آن سهم در بازار بالا رفت و به سطحی رسید که میتوان از آن برداشت سود انجام داد.
به عبارت دیگر یعنی در آن قیمت یا حتی بالاتر معامله شد، سامانه معاملاتی به صورت خودکار تمامی موجودی آن سهم را به فروش میرساند.
در حد توقف ضرر با رسیدن قیمت بازار به حدود قیمتی، سیستم معاملاتی این طور برداشت میکند که کاربر دیگر به نگهداری سهمی که دارد، تمایلی ندارد و در هر قیمتی حاضر است آن را بفروشد. حال ممکن است این قیمت بالاتر یا پایینتر از نرخ توقف ضرر یا برداشت سود تعیین شده توسط کاربر باشد.
سفارش شرطی فروش محدود یا Sell limit: در این روش معاملهگر قصد فروش سهم خود را در قیمتی بالاتر و بیشتر از قیمت فعلی بازار دارد. قیمت تعیین شده توسط کاربر باید قیمتی برابر یا بالاتر و بهتر از قیمت عرضه شده باشد.
در روش فروش محدود به محض این که قیمت پیشنهادی خرید به قیمت تعیین شده توسط معاملهگر رسید، فروش با رعایت صف صورت میگیرد.
به عبارت دیگر، کاربر قیمت فروش را بیشتر از قیمت حال حاضر بازار در سیستم ثبت میکند و به نظرش قیمت کنونی میتواند افزایش یابد. بنابراین با قیمت بالاتری وارد معامله فروش میشود.
در واقع کاربر بر اساس این روش برای معامله خود قیمت مقاومتی در نظر میگیرد و در محدوده قیمت مقاومتی خود قصد فروش را دارد. برای استفاده از این روش باید این نکته را حتما در نظر گرفت که قیمت پیشنهادی و درخواستی باید در محدوده مجاز قیمت روزانه و یا برابر یا بیشتر از قیمت پیشنهادی خرید باشد.
مشخصکردن حد توقف ضرر در این روش( فروش محدود) به این معنا است که وقتی سفارش در نرخی که سفارش داده شده است انجام شد،
در صورتی که قیمت آن سهم در بازار بالاتر برود و به سطح حد توقف ضرر که توسط معاملهگر تعیین شده است برسد، سامانه معاملاتی به طور خودکار به تعداد سهامی که طی این سفارش فروخته شده است، سهام جدید به قیمت بازار خریداری میکند.
در حد توقف ضرر، با رسیدن قیمت بازار به حدود قیمت، سیستم معاملاتی این طور برداشت میکند که کاربر به خرید سهم فروخته شده، در هر محدوده قیمتی متمایل است. بنابراین وقتی قیمت بازار به یکی از حدود تعیین شده رسید، سهم مورد نظر به قیمت سر صف فروش یا بهترین قیمت عرضه شده در آن لحظه خریداری میشود.
بیشتر بخوانید : تریل استاپ یا جابجایی حد ضرر چیست؟
سفارش شرطی خرید توقفی یا Buy stop: یک روش خرید استراتژیک است. در این روش معاملهگر قصد دارد سهم را در قیمتی بالاتر از قیمت فعلی بازار خریداری کند. در واقع کاربر سفارش خرید را به قیمتی بالاتر از قیمت حال حاضر در سیستم معاملات ثبت میکند.
هدف از انجام این کار این است که کاربر قصد دارد قیمت مقاومت را بشکند. در اصل کاربر بر اساس این روش برای معامله خود قیمت مقاومتی در نظر گرفته و اگر قیمت بتواند از محدوده مقاومتی عبور کند، قصد خرید سهم را دارد.
سفارش شرطی فروش توقفی یا Sell stop: یک روش فروش استراتژیک است. در این روش معاملهگر قصد دارد سهم را در قیمتی پایینتر از قیمت فعلی بازار بفروشد. در واقع کاربر سفارش فروش را به قیمتی پایینتر از قیمت حال حاضر در سیستم معاملات ثبت میکند.
هدف از انجام این کار این است که کاربر قصد دارد قیمت حمایت را بشکند. در اصل کاربر بر اساس این روش استراتژیکی، برای معامله خود یک قیمت حمایتی در نظر گرفته و اگر بتواند از محدوده حمایتی رد شود، قصد فروش دارد.
سفارش شرطی خرید توقفی محدود یا Buy stop limit: این روش ترکیبی از دو روش خرید سفارشی شرطی و روشی استراتژیک است. معاملهگر میخواهد بعد از رسیدن قیمت بازار به شرط قیمتی تعیین شده، سفارش خریدش به سامانه معاملاتی ارسال شود.
در واقع وقتی که معاملهگر قصد خرید به قیمتهای بالاتر از قیمت جاری را داشته باشد از این روش استفاده میکند. یکی از مزایایی که این روش دارد، این است که کاربر میتواند خارج از محدوده مجاز روزانه قیمت، شرط قیمتی سفارش را تعیین کند.
مشخصکردن محدوده حد توقیف ضرر نیز کاملا اختیاری است اما اگر معاملهگر میخواهد آن را تعیین کند باید مقدار آن برابر یا کوچکتر از Stop limit price باشد. حدودی که در این روش ذکر شد مشابه حدود ذکر شده در روش Buy limit است.
سفارش شرطی فروش توقفی محدود یا Sell stop limit: ترکیبی از دو روش فروش سفارش شرطی و یک روش استراتژیک است. معاملهگر در این روش میخواهد بعد از رسیدن قیمت بازار به شرط قیمتی تعیین شده، سفارش فروش او به سامانه معاملاتی ارسال شود.
در اصل این روش شبیه به سطح توقف ضرر است؛ اما تفاوتش با آن در این است که در این روش به طور دقیق نرخ فروش مشخص میشود. مزیت این روش در این است که میتوان خارج از محدوده مجاز روزانه قیمت، شرط قیمتی سفارش را تعیین کرد.
مشخصکردن محدوده حد توقف ضرر کاملا اختیاری است اما اگر کاربر میخواهد آن را تعیین کند، باید مقدار آن را مساوی یا بزرگتر از Stop limit price مشخص کند. حدودی که ذکر شد مشابه روش سفارشی Stop limit است.
استفاده از این روشها کاملا به صلاحدید کاربر و معاملهگر بسته به موقعیت است و هیچ کدام از این روشها بر دیگری اولویت ندارد.
بیشتر بخوانید :