آشنایی با مهم ترین مفاهیم اقتصادی
آشنایی با مهم ترین مفاهیم اقتصادی چقدر برایتان اهمیت دارد؟ اقتصاد را تا چه حد می شناسید؟ آیا شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که از اقتصاد فقط محاسبه ی تناسب میان دخل و خرج و سرمایه گذاری های مطمئن ، بدون ریسک یا کم ریسک را می شناسید؟
اگر دوست دارید تا با مهم ترین مفاهیم اقتصادی که در علم اقتصاد امروز در سطح جهانی مطرح است، آشنا شوید فقط کافی است با ما همراه باشید و این مطلب کوتاه و خواندنی را از دست ندهید. مهم ترین مفاهیم اقتصاد در ده گروه جداگانه تقسیم بندی می شوند که در اینجا یک به یک آن ها را توضیح خواهیم داد.
1-قانون عرضه و تقاضا
قانون عرضه و تقاضا یا بهتر است بگوییم رابطه ی بین قیمت با میزان عرضه و تقاضا یک رابطه ی معکوس است، فرض کنید در منطقه ای به دلیل کشاورزی غنی و قوی که دارد در فصلی مشخص میزان عرضه ی گوجه فرنگی بسیار زیاد شده و سر به فلک می زند، طبیعتا به صورت ناخودآگاه شما هم انتظار دارید که قیمت گوجه فرنگی کاهش پیدا کند. این همان قانون عرضه و تقاضا است.
در این مورد هرچه میزان عرضه بیشتر شود، قیمت کمتر شده و هرچه میزان تقاضا به نسبت تولید بالاتر رود، قیمت هم به طبع آن بالاتر می رود.
2-اقتصاد خرد و کلان
از اقتصاد خرد و کلان چه می دانید؟ آیا تا به حال در روزنامه ها و اخبار در مورد نرخ بهره، میزان سرمایه گذاری ها، تورم و…شنیده اید؟ تمام این موضوعاتی که از نظر ما تخصصی هستند و گاها نمی توانیم به صورت کامل آن ها را درک کنیم جز اقتصاد کلان طبقه بندی می شوند که یکی از مهم ترین مفاهیم اقتصادی است؛
اما اقتصاد خرد بیشتر شامل موضوعاتی همچون چگونگی رفتار با کارمندان و تاثیر آن بر پیشرفت، رضایت مشتری، روش های بازار یابی و…می شود. پس همانطور که متوجه شدید اقتصاد خرد دقیقا همان چیزی است که اغلب ما در قالب توصیه هایی جهت پیشرفت کارمان با آن ها روبرو می شویم.
3-نرخ رشد تولیدات ناخالص داخلی (GDP)
حتما در اخبار در مورد رشد تولید ناخالص داخلی بسیار شنیده اید، اما این تولید ناخالص چیست؟ نرخ رشد آن چه تاثیری بر دیگر بخش های اقتصادی دارد؟
تولید ناخالص برابر با تمام کالاهای تولید شده به همراه خدمات ارائه شده است که با یک مقیاس واحد مورد سنجش قرار می گیرند. هرچه میزان این تولیدات از نظر ارزشی بیشتر باشد به منزله ی افزایش رفاه مردم آن کشور در آن دوره است؛ به همین دلیل است که میزان رشد تولید ناخالص داخلی یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که در سنجش رشد اقتصادی هر کشور یا منطقه ای مورد بررسی قرار می گیرد.
4-نرخ تورم
نرخ توم یکی از شایع ترین مفاهیم اقتصادی است.تورم چیزی است که این روزها همه ی ما نام آن را زیاد می شنویم. به زبان ساده اگر بخواهیم بگوییم در کشوری که نرخ تورم بالا برود همه چیز گران خواهد شد و به قولی همه چیز ارزش کاذب پیدا خواهد کرد.
برخی از کشورها دارای نرخ تورم منفی هستند، یعنی هر سال نسبت به سال قبل قیمت اجناس کاهش پیدا می کند، اما خوشحال نباشید زیرا چنین نرخ تورمی باعث آسیب به تولید کنندگان خواهد شد.
بهترین نرخ تورم برابر 5 درصد است که هر سال نسبت به سال پیش کمی قیمت ها بالاتر رود که البته محسوس نخواهد بود. در حال حاضر نرخ تورم ایران برابر 44 درصد است که باعث مشکلات بسیار زیادی نیز شده است.
5-نرخ بهره
اگر از بانک ها وام گرفته باشید با نرخ بهره یا همان سود بانکی آشنایی دارید. این بهره را فقط شما نیستید که پرداخت می کنید، بلکه گاهی اوقات اگر پولی را در بانک سپرده گذاری کنید هر ماه به ازای مبلغ پولی که در بانک گذاشته اید، مقداری سود دریافت خواهید کرد.
در واقع سود مقداری است که شما اضافه تر از مبلغ پول اصلی تان دریافت می کنید. هرچه نرخ بهره یا همان سود بیشتر باشد، فاصله ی طبقاتی بیشتر شده و فشار بیشتری نیز بر وام گیرندگان تحمیل خواهد شد.
در برخی موارد این نرخ بهره حتی به میزان 50 درصد نیز رسیده است که معمولا غیر قانونی به شمار می آید.در این رابطه پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین سرمایه گذاری در ایران را مطالعه کنید.
6-سیاست های مالی
سیاست های مالی کلان بیشتر مربوط به دولت ها و کشورها می باشد. اگر به صورت خلاصه بخواهیم این سیاست ها را توضیح دهیم باید بگوییم که سیاست های مالی در واقع شامل تمام اقدامات و هزینه هایی می شود که یک دولت اتخاذ می کند.
برخی مواقع به دلیل برخی از موضوعات همچون جنگ، قحطی، خشکسالی، تحریم و…میزان هزینه های دولت افزایش پیدا می کند، اما دولت مردان بایستی با هوشمندی و ذکاوت بتوانند این هزینه ها را موکول به زمان پایین بودن نرخ تورم کنند زیرا اگر در زمان بالا بودن تورم چنین هزینه های سنگینی را انجام دهند، فقط باعث افزایش بیشتر تورم و گرانی همه چیز می شوند.
7-چرخه ی انقباض و انبساط کسب و کار
یکی دیگر از مفاهیم اقتصادی چرخه انقباض و انبساط کسب و کار است.در کشورهای مختلف چرخه ی کسب و کار شامل صعود و نزول می شود، در برخی از کشورها همچون آمریکا بین یک نزول تا نزول بعدی حدودا بیست سال طول می کشد، اما به طور معمول در مورد کشورهایی با اقتصادی که پشتوانه ی محکمی ندارند این دوره هفت ساله است.
به طوری که در ابتدای دوره شاهد یک رشد و شکوفایی اقتصادی بوده و سپس با یک دوره رکود که شامل افزایش فقر و بیکاری می شود مواجه می شویم اما این رکود هم پایدار نبوده و مجددا رشد اقتصادی را تجربه خواهیم کرد.
8-در نظر گیری نظریهی هزینهی فرصت
این نظریه چیزی نیست که به طور ساده در میان مردم دهان به دهان بچرخد، اما چیزی است که همگی ما به صورت ناخودآگاه از آن استفاده می کنیم.
فرض کنید در حال حاضر شغلی دارید که به طور سالانه حدود بیست میلیون تومان درآمد دارد، اما ایده ای هم در ذهنتان دارید که اگر جواب دهد به درآمد سالانه پنجاه میلیون تومان خواهید رسید. پس اگر شغل فعلی تان را برای عملی کردن ایده ی خودتان کنار بگذارید می توانیم بگوییم هزینه ی فرصت خود اشتغالی تان بیست میلیون تومان شده است.شاید بهتر باشد در این رابطه مقاله شغل های پردرآمد ایران را مطالعه کنید.
9-تئوری مزیت نسبی
در این فرضیه چیزی که مطرح است آن است که چه کسی مزیت و قابلیت بالاتری را نسبت به دیگران برای انجام کار دارد. فرضا شما کمباینی دارید که زمین های کشاورزی کشاورزان را درو می کند، در فصل درو طبق برنامه زمانی که چیده اید در حال انجام کار خود هستید، پیشنهاد شخم زدن یک زمین بزرگ ظرف چند روز آینده به شما می شود.
مسلما این پیشنهاد به معنای درآمد بیشتر است؛ اما آیا وقت و برنامه کاری شما این اجازه را به شما خواهد داد؟ آیا در صورتی که کارهای قبلی خود را زودتر از موعد انجام دهید تا به این زمین هم بتوانید رسیدگی کنید، می توانید تمام وظایفتان را با کیفیت مطلوب به انجام برسانید یا به دلیل بالا رفتن سرعت کارتان کیفیت آن افت خواهد کرد؟
چیزی که مطرح می شود تئوری مزیت نسبی است، در این شرایط اگر همکار شما وقت کافی برای انجام این کار داشته باشد بهتر است پیشنهاد زمین جدید را به او واگذار کنید زیرا مزیت او نسبت به شما برای اجرای این وظیفه بیشتر است.
10-رابطه ی بین نرخ بهره با میزان تورم و رشد
میزان بهره، تورم و رشد اقتصادی را پیش از این توضیح دادیم، همان طور که خودتان هم می دانید هرچه میزان تورم بالاتر رود، میزان رشد اقتصادی کاهش پیدا خواهد کرد. میزان بهره های مالی نیز همین تاثیر را بر نرخ رشد خواهند داشت.
در این مقاله مهم ترین مفاهیم اقتصادی که هر کسی باید آن ها را بدانید را برای شما عنوان کردیم.امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.با نظرات خود ما را دلگرم کنید.