کارآفرینی چیست؟
کارآفرینی واژهای است که همه ما روزانه چندینبار با آن برخورد میکنیم؛ اما شاید به طور کامل با معنی و مفهوم این واژه آشنایی نداشته باشیم. کارآفرینی غالبا به شروع کار و سرمایه گذاری گفته میشود و شخص کارآفرین فردی است که به تازگی کار و سرمایه گذاری خود را در یک زمینه مشخص آغاز کرده است.
یک تعریف رسمی که از کارآفرینی ارائه شده است میگوید، کارافرینی عبارت است از شروع یک فعالیت تجاری در جهت سودآوری و تامین نیازهای اجتماعی و کارآفرین شخصی است که با توسعه یک تجارت، فرصتهای شغلی مختلفی را برای افراد جامعه فراهم کرده و یک نیاز خاص را در اجتماع برآورده میکند.
اما تعریف کارآفرینی و کارآفرین تنها به همین چند جمله محدود نمیشود و مفهوم گستردهتری را در بر میگیرد. در این مقاله ضمن معرفی دو مفهوم کارآفرینی و کارآفرین به بررسی ویژگیهای یک کارآفرین موفق پرداختهایم.
کارآفرینی چیست؟ کارآفرین کیست؟
کارآفرینی عبارت است از کلیه اقدامات و فعالیتهایی که شخص کارآفرین برای تحقق بخشیدن به ایدههای خود و خلق فرصتهای طلایی از آنها انجام میدهد.
وی از این طریق علاوهبر رفع نیازهای موجود در جامعه سود زیادی را به دست میآورد و در عین حال، فرصتهای شغلی متعددی برای شهروندان فراهم میکند.
اگر بخواهیم در این مقاله تعریفی از کارآفرین را ارائه دهیم باید بگوییم کارآفرین فردی است که با استفاده از منابع مالی و انسانی اقدام به توسعه یک تجارت میکند. حال که با تعریف کارآفرین و کارافرینی آشنا شدید در ادامه این مقاله از سرمایه سازی قصد داریم تفاوت کارآفرین با مدیر و ویژگیهای کارآفرینی را بیان کنیم.
تفاوت کارآفرین و مدیر چیست؟
کارآفرینان با استفاده از سرمایه خود اقدام به انجام یا تاسیس یک کار مشخص میکنند و تمام سود و زیان آن را میپذیرند؛ این درحالی است که مدیران تنها کار اجرایی را برعهده دارند و در زیان آغاز یک فعالیت یا یک تجارت سهیم نخواهند بود. درواقع کارآفرینی برخلاف مدیریت میتواند با ریسک همراه باشد.
یک کارآفرین خوب چه ویژگی هایی دارد؟
یک کارآفرین موفق باید مهارتهای خاصی را بیاموزد و ویژگیهای خاصی داشته باشد. او باید ابتکار عمل و خلاقیت داشته باشد تا بتواند ایدهای متمایز و موفق را مطرح کند که اجرای آن با سودآوری زیادی همراه باشد.
وجود یک ایده خوب و عالی میتواند سرمایه گذاران مختلف را برای سرمایه گذاری در تجارت شما ترغیب کند. اگر ایده شما به قدر کافی جذاب و خلاقانه نباشد، نمیتوانید آنطور که باید به موفقیت برسید. از جمله سایر ویژگیهای یک کارآفرین خوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک کارآفرین نمونه باید رهبری قوی و الهام بخش باشد
یک کارآفرین باید مهارتهای مدیریتی خود را افزایش دهد و بتواند کارمندان و سرمایه گذاران خود را برای فعالیت کارآمد و سرمایه گذاری ترغیب کند. علاوهبر داشتن ویژگیهای مدیریتی، یک کارافرین خوب باید تواناییهایی رهبری داشته و برای کارمندانش الهام بخش باشد.
او باید تجارت خود را با انگیزه و شور و اشتیاق آغاز کرده، مسئولیت پذیر باشد و بتواند تیم خود را به سوی اهداف مشخص شده هدایت کند. مهارتهای رهبری و تواناییهای مدیریتی را میتوان از جمله مهمترین ویژگیهایی دانست که وجود آنها برای یک کارآفرین لازم است.
- یک کارآفرین خوب باید بتواند با انجام تخریب خلاقانه بازار را در دست بگیرد
واژه تخریب خلاقانه زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که سخن از حذف برخی شرکت یا موفقیت و پیشرفت شرکتهای دیگر در میان باشد؛ همچنین این واژه را در زمانی که یک کارآفرین میخواهد موضع رهبری خود را حفظ کند خواهیم شنید.
در تخریب خلاقانه، محصولات و خدمات یک شرکت ناکارآمد و ضعیف توسط محصولات یک شرکت کارآمدتر و قویتر در بازار جایگزین میشوند. تخریب خلاقانه مطمئن میشود که در بازارهای سرمایه داری تنها ایدههای قوی و خلاقانه باقی بمانند و ایدههای ضعیف و قدیمی از بین بروند.
همچنین بخوانید : 101 ایده پولساز برای کسب و کار بدون سرمایه
به عبارت سادهتر، با استفاده از تخریب خلاقانه، سرمایه دارانی که ایدههای جدید، خلاقانه و قوی دارند جایگزین ایدههای ناکارامد بازار میشوند و تلاش میکنند که سهم آنها را تصاحب کنند.
تخریب خلاقانه اغلب توسط کارافرینانی انجام میشود که کار و تجارت خود را به تازگی آغاز کردهاند و سعی دارند با تصاحب جایگاه شرکتها و ایدههای ناکارامدتر و جایگزینی ایدههای جدید به موفقیت برسند.
- یک کارآفرین خوب خطر پذیر است و در مسیر تجارت خود ریسک می کند
در قسمت قبلی مفهومی به نام تخریب خلاقانه را به شما معرفی کردیم که مانع از موفقیت تمامی کارآفرینان میشود و میتواند طول عمر تجارت و سرمایه گذاری مطمئن آنها را کاهش داده و آنها را از دور سرمایه گذاری و تجارت خارج کند.
به خاطر وجود تخریب خلاقانه، اغلب سرمایه گذاریها کمتر از یک سال دوام میآورند و بیش از آن نمیتوانند به فعالیتهای خود ادامه دهند. در این حالت تمامی سرمایهداران و سرمایه گذاران این پروژههای کارافرینی متحمل ضرر و زیان زیادی میشوند و پول و سرمایه خود را از دست میدهند؛ به همین دلیل سرمایه گذاریها همه با ریسک همراه هستند.
به عبارت دیگر اگر سرمایه گذاران و کارآفرینان در هیچ پروژهای سرمایه گذاری نکنند، متحمل هیچ ضرر و زیانی نخواهند شد. بنابراین سرمایه گذاران و کارآفرینان باید ریسکپذیر باشند و با وجود این که میدانند احتمال شکست در این کار وجود دارد، باز هم ریسک انجام آن را بپذیرند.
برای کارآفرینی باید یک بستر مناسب در جامعه فراهم شده باشد
در قسمتهای قبلی توضیحاتی را درباره کارافرینی و ویژگیهای یک کارافرین موفق به شما ارائه کردیم. توجه داسته باشید که این شروط برای داشتن یک کارآفرینی موفق ضروری بوده اما کافی نیستند.
برای داشتن یک سرمایه گذاری موفق و عالی باید بستر و زیرساختهای لازم برای انجام این کار در جامعه فراهم باشد. چنانچه یک کارافرین تمامی ویژگیهای لازم برای کارآفرین شدن را داشته باشد؛
اما محیط و جامعه نتواند پاسخگوی تامین نیازها و منابع لازم برای کارافرینی باشد، کارافرینی و تجارت او محکوم به شکست خواهد شد و موفقیت چندانی به دست نخواهد آورد.
یک بستر مناسب برای کارافرینی باید پول و منابع انسانی لازم و کافی را در جهت تجارت و سرمایه گذاری برای کارافرینان تامین کند تا بتوان آن را یک اکوسیستم ایدهآل برای سرمایه گذاری و کارافرینی دانست.
چند عامل مهم و کلیدی در کارافرینی
عوامل متعددی وجود دارند که میتوانند کارافرینی شما را تحت تاثیر قرار داده و به موفقیت آن کمک کنند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شناخت کارافرین از اهداف سرمایه گذاری و کارافرینی
- داشتن ایدههای عالی و مبتکرانه
- استفاده از خلاقیتهای ذهنی
- داشتن توانایی جامعهگرایی و جامعهپذیری
- داشتن شهامت و جرعت لازم برای ریسکپذیری
- برخورد واقع بینانه با واقعیتهای موجود و پذیرش تفاوتهای میان خلاقیتها و فرصتهای موجود
کارآفرینی چه مزایایی دارد؟
در این قسمت بعضی از مزایای کارافرینی را به شما معرفی میکنیم که عبارتند از:
- کارافرینی عاملی است که میتواند سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری درایدههای جدید ترغیب و تشویق کند.
- کارافرینی میتواند حس رقابت را در افراد مختلف جامعه بیدار کند.
- کارافرینی میتواند فرصتهای شغلی جدیدی را در جامعه ایجاد کند.
- کارافرینی میتواند محرک خلافیت و نوآوری باشد و سکون را از بین ببرد.
- کارافرینی با توزیع مناسب و عادلانه درآمد میتواند تا حد زیادی به اقتصاد کشور کمک کند.
- کارآفرینی میتواند تا حد زیادی به بهبود کیفیت زندگی شهروندان کمک کند.
خلاصه مقاله و نتیجه گیری
در این مقاله شما را با دومفهوم پرکاربرد و رایج کارافرینی و کارافرین اشنا کردیم و توضیح دادیم که این دو مفهوم در چه مواقعی مورد استفاده قرار میگیرند. به علاوه شما را با ویژگیهای یک کارافرین خوب آشنا کردیم و عوامل تاثیرگذار در کارافرینی را به شما معرفی کردیم.
همان طور که در این مقاله دیدید، یک کارافرینی موفق میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار داشته باشد که همه انها در کنار هم به داشتن یک سرمایه گذاری موفق و پربازده کمک میکنند.
بیشتر بخوانید :