آموزش نحوه تاسیس صندوق سرمایه گذاری
با گسترش تکنولوژی و علم اقتصاد، روشهای سرمایه گذاری تغییرات زیادی پیدا کرده و بسیار گسترش یافته است. سرمایه گذاری در بورس، طلا، صندوقهای سرمایه گذاری و… از جمله زمینههایی هستند که امروزه مود توجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفته است.
در این مقاله قصد داریم تا آموزش نحوه تاسیس صندوق سرمایه گذاری را توضیح دهیم؛ اما قبل از هر چیز باید بدانیم که صندوق سرمایه گذاری چیست و چه تفاوتی با سایر روش های سرمایه گذاری دارد. یکی از ساده ترین و قابل فهم ترین تعاریف سرمایه گذاری این است که شما بهعنوان یک شخص سرمایه گذار کالایی را میخرید که هم اکنون برای استفاده مورد نیاز نیست و میدانید در آینده با فروش آن، به سود بیشتری دست مییابید؛
پس تا فرارسید موقعیت مناسب برای فروش صبر میکنید با این کار شما درواقع روی آن محصول سرمایه گذاری کردهاید. به طور کلی دو نوع روش سرمایه گذاری وجود دارد: روش سرمایه گذاری مستقیم و روش سرمایه گذاری غیرمستقیم.
روش مستقیم، روشی است که سرمایه شخص سرمایه گذار مستقیما وارد بازار میشود و با پول وی خریدوفروش سهم صورت میگیرد؛ اما وقتی شخص از تجربه و اطلاعات کافی برای خریدوفروش سهم خود برخوردار نیست به روش غیر مسقیم سرمایه خود را در صندوق های سرمایه گذاری به سپرده میگذارد.
در صندوق های سرمایه گذاری با استفاده از متخصصان این کار، سبدهای متنوعی را تشکیل میشود و در عوض آن از مشتریان صندوق کارمزد دریافت میگردد. در ادامه مطلب به توضیح انواع صندوق های سرمایه گذاری میپردازیم.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
سرمایه گذاری در هرکدام از انواع صندوق ها نیازمند دانش و تجربه مخصوص به خود است و سرمایه گذار باید پس از انجام تحقیقات لازم یکی از این صندوقها انتخاب کند. انواع صندوق های سرمایه گذاری به شرح زیر است:
- صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
- صندوق سرمایه گذاری در سهام
- صندوق سرمایه گذاری مختلط
- صندوق سرمایه گذاری شاخصی
- صندوق سرمایه گذاری قابل معامله
- صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری
- صندوق های تأمین مالی
- صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی
ارکان اصلی صندوق های سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری شامل پست و ارکان مختلف است که شامل موارد زیر میشود.
- مجمع صندوق
- مدیر صندوق
- متولی صندوق
- حسابرس
- بازارگردان
- ضامن نقدشوندگی (که وجود آن در صندوق ها اختیاری است)
- مدیر ثبت
- مدیر اجرا یا مدیر سرمایه گذاری صندوق
وجود هر یک از این پست ها در صندوق واجب است و بهره مندی از نیروهای متخصص و مجرب میتواند کمک بسیار بزرگی به موفقیت صندوق کند. در ادامه مقاله نحوه تاسیس صندوق های سرمایه گذاری را شرح خواهیم داد پس همراه ما باشید.
مراحل صدور مجوز تأسیس و فعالیت صندوق های سرمایه گذاری
به طور کلی دستورالعمل تاسیس یک صندوق سرمایه گذاری شامل یک مسیر طولانی با هفت مرحله است.
- کسب مجوزهای لازم
- ارائه طرح اساسنامه
- سرمایه گذاری
- برگزاری مجمع عمومی
- پذیره نویسی اولیه
- کسب مجوز فعالیت
- ثبت و آگهی تاسیس صندوق
در ادامه ما به طور خلاصه مراحل صدور مجوز تاسیس و فعالیت صندوق های سرمایه گذاری را تشریح میکنیم.
اولین مرحله: کسب مجوزها برای ثبت صندوق سرمایه گذاری
بانک ها یا موسسات اعتباری برای این که شروع به فعالیت کنند باید از بانک مرکزی مجوز بگیرند؛ اما صندوق های سرمایه گذاری برای کسب مجوز باید به سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه کنند.
اگر صندوقی بخواهد با بانک یا موسسات مالی و اعتباری همکاری داشته باشد یا به آنها متصل باشد باید علاوهبر سازمان بورس و اوراق بهادار از بانک مرکزی نیز مجوز بگیرد.
پس از بررسی های لازم، موافقت سازمان با تاسیس صندوق سرمایه گذاری با ارسال نامه ای در پاسخ به تقاضای ارائه شده به موسسین اعلام میشود و در ادامه سایر مدارک مورد نیاز برای اعطای مجوز پذیره نویسی مورد بررسی قرار میگیرد. مدارکی که از موسسین یا متقاضیان در این مرحله دریافت میشود عبارت است از:
- فرم تکمیل شده تقاضای موافقت تاسیس صندوق
- رونوشت مجوز سبدگردانی یا نامه مدیریت نظارت بر کارگزاران
- پرسشنامه کارکنان نهادهای مالی برای مدیران سرمایه گذاری
- مستقل بودن ارکان نظارتی صندوق از ارکان اجرایی صندوق
دومین مرحله: ارائه طرح اساسنامه
یکی دیگر از مواردی که برای کسب مجوز پذیره نویسی لازم است ارائه طرح اساسنامه است. طرح اساسنامه را باید با مجوز کسب شده از سازمان بورس و اوراق بهادار به سازمان ثبت شرکت ها ارائه دهید.
سومین مرحله: سرمایه گذاری موسسان
واحد سرمایه گذاری ممتاز هر صندوق سرمایه گذاری توسط موسسین آن خریداری شده است. در واقع این هزینههای خرید شامل همان هزینه هایی است که موسسان صندوق پرداخت میکنند تا مجوزهای بورسی را دریافت کنند.
تعداد واحدهای ممتاز در اساسنامه صندوق ذکر شده و غیرقابل ابطال و قابل انتقال به غیر هستند. دیگر واحدهای سرمایه گذاری صندوق عادی هستند و بعد از شروع دوره پذیرهنویسی میتوانند توسط سرمایه گذاران عادی هم خریداری شوند که قابل ابطال و غیر قابل انتقال به غیر هستند.
چهارمین مرحله: برگزاری مجمع عمومی موسس
اولین مجمع عمومی صندوق باید در حضور همه موسسان آن تشکیل شود. در این جلسه مهم، تصمیمگیری های مهم و اساسی صندوق انجام میپذیرد. اساسنامه و امیدنامه در آن تصویب و ارکان اداره صندوق را معرفی مینمایند. بنابراین در انتهای این جلسه باید نتیجه آن که شامل موارد مهمی است که در ادامه نام برده شده است به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه شود.
- اساسنامه و امیدنامه مصوب مجمع صندوق
- معرفی مدیر، متولی، مدیر ثبت، حسابرس منتخب و تایید شده توسط مجمع صندوق
- فهرست اسامی موسسان و تعداد واحدهای سرمایه گذاری ممتاز پذیرهنویسی شده توسط موسسان
- تاییدیه بانک در خصوص ارزش واحدهای سرمایه گذاری ممتاز به حساب بانکی صندوق
پنجمین مرحله: پذیره نویسی اولیه صندوق سرمایه گذاری
معنی ساده و قابل درک پذیرهنویسی نوشتن و امضاکردن در سند یا نوشته است. در واقع معنی کاربردی آن این است که تعهد انجام کار یا تعهد کاری است که در سندی نوشته و شرح داده شده است.
در صندوق های سرمایه گذاری به معنی خرید اوراق بهادار از نماینده قانونی و پرداخت یا تعهد پرداخت وجه به صورت زماندار طبق قراردادی است که بین صندوق سرمایه گذاری و سرمایه گذار منعقد میشود.
بعد از تایید تمام پنج مرحله بالا توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، دوره پذیره نویسی شروع میشود. در مدت پذیره نویسی، اگر تعداد واحدهای پذیره نویسی شده به حداقل تعداد واحدهایی که در امیدنامه نوشته شده است، نرسد باید مدت پذیره نویسی تمدید شود.
بعد از این که تعداد واحدهای پذیرهنویسی شده به حداقل تعداد در امیدنامه رسید، مدیر صندوق باید نتیجه را به همراه تاییدیه بانک برای سازمان بورس و اوراق بهادار بفرستد تا مجوز نهایی صندوق ثبت شود.
ششمین مرحله: کسب مجوز فعالیت از سازمان بورس و اوراق بهادار
چنانچه تمام مراحل بالا به درستی انجام شود، سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز نهایی ثبت و فعالیت صندوق را صادر میکند.
هفتمین مرحله : ثبت و آگهی تاسیس صندوق
در آخرین مرحله نوبت به ثبت شرکت و درج آگهی در روزنامه های رسمی میرسد. با درج آگهی و تبلیغات صندوق باید اعتماد مردم و سرمایه گذاران را جلب و آنان را ترغیب به سرمایه گذاری کرد. پس از ثبت شرکت، صندوق یک شخص حقوقی به حساب میآید و باید به تمامی تعهداتی که در قرارداد با سرمایه گذاران متحمل میشود عمل کند.
نتیجه گیری
بنابر آنچه در بالا بررسی کردیم، دیدیم که شرایط ثبت یک صندوق سرمایه گذاری به سادگی امکانپذیر نیست و هرکسی نمیتواند یک صندوق سرمایه گذاری را ثبت کند. همه این شرایط سخت برای این است که جواب سوال «آیا این صندوق برای سرمایه گذاری مطمئن است؟» بله، باشد.
بیشتر بخوانید :