آموزش سرمایه گذاری به کودکان
بدون شک یکی از راه های حفظ و افزایش دارایی در بازار تورمی امروز، سرمایه گذاری می باشد. همه ی ما در اطرافمان کسانی را می شناسیم که به طرز هوشمندانه ای، با روش های صحیح سرمایه گذاری با بیشترین سود دهی آشنایی دارند و از این طریق توانسته اند در شرایط بحران اقتصادی، از رفاه و امنیت مالی مناسبی برخوردار باشند.
دانش مالی، موضوعی است که هر فرد برای بقای زندگی به آن نیاز خواهد داشت و اولین پایه های این دانش، از دوران کودکی در ما شکل می گیرد. برای هر پدر و مادر، آشنا کردن کودک خود با پدیده ای به نام پول و مفاهیمی همچون داد و ستد و سرمایه گذاری، چالشی است که تا حد زیادی در دانش مالی و آینده ی کودک تاثیر گذار خواهد بود. در این مقاله از سرمایه سازی قصد داریم شما را با روش های آموزش سرمایه گذاری به کودکان آشنا سازیم.
آموزش سرمایه گذاری به کودکان با استفاده از قلک
برای آموزش سرمایه گذاری و پس انداز کردن پول به کودکان، اولین روشی که به ذهن هر پدر و مادر می رسد، قلک می باشد. همه ی ما اولین تجربه پس انداز را به وسیله قلک داشته ایم. برای این فرآیند، ابتدا لازم است تا کودک خود را با مفهوم سکه و اسکناس آشنا کرده باشید.
این آشنایی معمولا هنگام خرید در کنار شما برای آن ها ایجاد می شود. پس از آن باید قلکی شفاف تهیه کنید تا رشد پول در آن قابل مشاهده و رصد باشد. بدین ترتیب شما می توانید مفهوم رشد دارایی درون قلک را به فرزند خود به صورت بصری نشان دهید.
در این مرحله پدر و مادر ها می توانند قوانینی را برای کودک خود وضع کنند. به طور مثال از او بخواهید از هر پول تو جیبی که به او می دهید 30% را پس انداز کرده و مابقی را خرج کند.
آموزش تفاوت های بین سرمایه گذاری و پس انداز
همان طور که در بالا گفته شد، اولین گام آموزش سرمایه گذاری به کودکان، قلک می باشد که نوعی پس انداز است. اما در مراحل بعدی باید کودک خود را با تفاوت های بین سرمایه گذاری و پس انداز آشنا کنید.
پس انداز، در پایان منجر به پاداش خواهد شد ولی سرمایه گذاری ترکیبی از پاداش و خطر است. در این مرحله باید ذهن کودک را برای ریسک پذیری و خطرات احتمالی سرمایه گذاری آماده کنید تا جایی که بداند باید برای سرمایه گذاری طوری تصمیم بگیرد که احتمال ضرر و زیان به حداقل برسد و در نهایت به بیشترین پاداش ممکن دست پیدا کند.
توجه داشته باشید این مرحله را با نهایت سادگی و به زبان خود کودکان انجام دهید. نیازی نیست مفاهیم پیچیده مانند بورس و صندوق معاملات ارزی را توضیح دهید. فقط باید نشان دهید که سرمایه گذاری یعنی استفاده از پول برای رسیدن به دارایی بیشتر.
سرمایه گذاری را با داستان آموزش دهید
یکی از روش های آموزش سرمایه گذاری به کودکان، داستان سازی می باشد. بدین ترتیب شما می توانید راحت تر ذهن کودک خود را برای پذیرفتن مفاهیم سرمایه گذاری آماده کنید.
برای این کار، می توانید موقعیت های مختلف سرمایه گذاری را در قالب داستان تعریف کرده و یا از تجارب سرمایه گذاری و پس انداز سابق خود بگویید و اشاره کنید که این کارها در دراز مدت چه مزایایی را برای شما به همراه داشته است.
آموزش بورس به کودکان
حال نوبت به آن رسیده است که به طور عملی فرزند خود را درگیر سرمایه گذاری کنید تا اولین تجربه خود را در این زمینه بدست آورد. برای این کار لازم است تا فرزند شما با بورس و معاملات آن آشنا شود.
بنابراین با اطلاع خود کودک، بخشی از سرمایه او را در بورس سرمایه گذاری کرده و او را سهام دار بورس اوراق بهادار کنید. ترغیب کودک و یا نوجوان به پیگیری منظم ارزش سهام خود، او را با ریسک های این بازار بیشتر آشنا کرده و تفاوت های بین پس انداز و سرمایه گذاری در این مرحله آشکارتر می گردد.
به کودکان در مدیریت پولشان آزادی عمل دهید
آزمون و خطا، به همه ی ما در مباحث مالی و سرمایه گذاری، درس های زیادی داده است. اجازه دهید کودک شما هم مدیریت پول تو جیبی خود را به دست بگیرد تا دانش مالی بیشتری در این زمینه کسب کند.
اگر کودکان استراتژی مالی پول تو جیبی خودشان را به دست بگیرند، ممکن است به خطا بیفتند ولی بدون شک از آن خطا درس هایی خواهند گرفت که برای آن ها تبدیل به تجربه خواهد شد و در سنین بالاتر آن را تکرار نخواهند کرد.
برای کودکان خود الگوی خوبی در سرمایه گذاری باشید
روش های زیادی برای آموزش سرمایه گذاری به کودکان وجود دارد ولی تا زمانی که پدر و مادر الگوی مناسبی در این زمینه نباشند، هیچ یک از آن ها کارساز نخواهد بود.
اولین الگوی مالی هر کودک، پدر و مادر او هستند. تا زمانی که خود شما اهل ولخرجی و پس انداز نکردن باشید، نمی توانید انتظار داشته باشید که فرزند شما این گونه نباشد.
آمار نشان می دهد در خانواده هایی که پدر و مادر به دنبال پس انداز و سرمایه گذاری باشند، کودکان نیز از دانش مالی بالاتری برخوردار بوده و برای مخارج خود، استراتژی صحیح تری را دنبال می کنند. پس اگر می خواهید سرمایه گذاری را به کودکان خود آموزش دهید، ابتدا باید از خودتان شروع کنید.اگر هنوز شروع نکرده اید برای شروع می توانید مقاله بهترین سرمایه گذاری در ایران را مطالعه کنید.
به طور کلی، هیچ سنی برای آموزش سرمایه گذاری به کودکان زود نیست. دانش مدیریت مالی هر چه زودتر در ذهن کودک شکل بگیرد، نتیجه بهتری می دهد و آینده او را خواهد ساخت. متاسفانه بسیاری از والدین نسبت به این موضوع بی تفاوت هستند و آن را نادیده می گیرند در حالی که امروزه بسیاری از کشورهای جهان این مفاهیم را در مدارس به کودکان خود آموزش می دهند.
اجازه دهید بچه ها پول خود را مدیریت کنند
ما با تمرین کردن میتوانیم همه چیز یاد بگیریم. بنابراین به بچهها این اجازه را دهید که خود آنها مدیریت کنند و درسهای مالی با ارزشی را یاد بگیرند. آنها ممکن است دچار اشتباه شوند، ولی ممکن است این اشتباهات کوچک مانع از اشتباهات بزرگتر در بزرگسالی شود.
برای آموزش سرمایه گذاری به کودکان خود هیچ وقت دیر نیست. چه زمانی که درک ارزش پول اسباببازی جدیدی که آنها قصد دارند داشته باشند و چه ارزش پس انداز. بچهها در سن پایین در معرض مسائل مالی قرار دارند، پس چرا به آنها کمک نکنید که عادتهای سالم و صحیح در این حوزه را سریعتر یاد بگیرند.
تعیین اهداف مالی
پدر و مادر بایستی با فرزندان خود ارتباط خوبی برقرار کنند تا او متوجه شود پول خود را برای اهداف خاصی پسانداز یا سرمایه گذاری کند. بدون داشتن هیچ گونه هدفی، صرفه جویی و پساندازکردن کار بیهودهای است.
به فرزندان خود آموزش دهید که پولی که پسانداز میکنند را برای نیازهای آینده خود همچون هزینه دانشگاه استفاده خواهند کرد. بنابراین این تفکرات میتواند به آنها کمک کند در زمان صرفهجویی در مسیر درست حرکت کنند.
راه های ساده برای کسب درآمد
علاوهبر سرمایه گذاری، شما با تشویق و ترغیبکردن فرزند خود میتوانید به رشد پس انداز با شیوههای مختلف، ظرفیت و هوش مالی کودک خود را افزایش دهید. به عنوان مثال او را ترغیب به انجام کارهایی کنید که فراتر از وظایف روزانه خود است و بابت انجام آن کارها به او پول دهید.
به عنوان نمونه برای کمک کردن در شستوشو ماشین به پدرش و یا داوطلبانه جارو کشیدن فرشها به او 20 هزار تومان دهید. ولی بایستی عادت نکند بابت تمام کارها پول دریافت کند. کودک شما بایستی بداند که مسئولیتهای مهم مرتبکردن کمد خود و نظافت اتاق خود را بدون انتظار هیچ گونه پاداشی انجام دهد.
به کودک خود آموزش دهید تا کسبوکار هر چند کوچک را برای خود راهاندازی کند، مانند آماده کردن ساندویچهای کوچک و یا کوکی وکیک فروختن به همکلاسیهای خود؛ یا این که او را به ساخت و فروش صنایع دستی از مواد بازیافتی ترغیب کنید.
همچنین بخوانید : 101 ایده پولساز کسب و کار بدون سرمایه
کودک خود را حمایت و راهنمایی کنید، ولی اجازه دهید خودش تصمیمات نهایی را در رابطه با قیمتگذاری و فروش انجام دهد. همین دلیل او را در معرض ارزشگذاری در معاملات مالی اولیه و مدلهای درآمد قرار میدهد.
شروع سرمایه گذاری به همراه فرزند خود
پس از اینکه مفاهیم اولیه و مهم سرمایه گذاری را به فرزند خود آموزش دادید و انواع سهام شرکتها را به او معرفی نمودید، میتوانید سهام شرکتی که او بیشتر دوست دارد را با کمک هم خریداری کنید.
علاوهبر این روند قیمت سهامی که خریداری کردهاید را با هم بررسی کنید. حتی میتوانید با پولی که فرزند شما پسانداز کرده برای او سهام خریداری کنید تا بهتر با شیوه سرمایهگذاری آشنا شود، پول خود را از دست ندهد و وسواس مالی خود را کنترل کند تا دچار ضرر نشود.
همچنین میتوانید پول فرزند خود را به چند قسمت تقسیم کنید و مثلا با مقداری از آن سهام خریداری کنید، مقداری را در حساب سپرده بانک قرار دهید و یا این که با قسمتی از آن اوراق قرضه خریداری کنید و پس از مدتی نتیجه و سود این سرمایهگذاری را با کمک کودک خود مقایسه و بررسی کنید.
به یاد داشته باشید که فرزند شما باید برای رویارویی با جامعه ای چالش برانگیز در آینده آماده باشد و این آمادگی مستلزم شناخت بستر های مناسب سرمایه گذاری و مدیریت مالی خواهد بود. لذا از ان موضوع به سادگی عبور نکنید. همین حالا آموزش سرمایه گذاری به کودکان خود را شروع کنید.
بیشتر بخوانید :