پیام ناظر بازار بورس چیست؟
بازار بورس با حضور شرکتها، کارخانهها، تولیدیها و افراد بسیاری که در آن فعالیت میکنند، به سازمانی نیاز دارد تا بازار بورس را مورد نظارت قرار دهد.
ناظر و اجراکننده امور مربوط به بازار بورس در سال 1346 سازمان کارگزاران بورس بود، ولیکن در سال 1384 سازمان بورس اوراق بهادار بهعنوان ناظر بازار بورس معرفی گردید و امر اجرا نیز به سهامی عام واگذار گردید که هرکدام وظیفه مشخصی دارند، پس با این حال از سال 1384 نظارت و اجرا از یکدیگر جدا شدند.
ناظر بازار چه وظایفی دارد؟
هرگونه اطلاعرسانی اعم از گزارشها و آمار تولید و فروش، اطلاعات مربوط به توقف و بازگشایی سهم، اطلاعات مربوط به دلیل متوقف بودن سهم، آگهیهای مجامع شرکتها و مواردی از این قبیل توسط پیام ناظر بازار بورس برای سهامداران ارسال میشود.
شرکتهای تایید شده بایستی تمام اطلاعات مالی خود را در فرابورس و بورس به سهامداران اطلاعرسانی کنند، به همین خاطر سامانه جامع و کاملی به نام سامانه کدال www.codal.ir راهاندازی شد که شرکتها از این طریق اطلاعرسانی را انجام میدهند.
سازمان بورس که وظیفه نظارت بر بازار را دارد، این اطلاعات را مورد بررسی قرار داده و پس از بررسی آنها را تایید میکند.
حال اگر سازمان نظارت در بررسیهای خود به این نتیجه برسد که این اطلاعات صحت ندارند، با شرکتی که اطلاعات غلط به سهامداران داده برخورد جدی کرده و تا زمانی که شفافسازی انجام نشود نماد شرکت متخلف متوقف خواهد شد. بعد از این اتفاق خریدوفروش این سهم نیز متوقف میشود و سهامداران نمیتوانند سهام شرکت مذکور را خریداری کنند.
همچنین توجه داشته باشید زمانی که نماد شرکتی متوقف میشود، این موضوع توسط پیام ناظر بازار بورس به سهامداران اعلام خواهد شد تا آنها نیز از چنین موضوعی مطلع شوند.
همچنین بخوانید : آموزش بورس از صفر برای مبتدیان
چطور به پیام ناظر بازار بورس دسترسی پیدا کنیم؟
پیامهایی که توسط ناظر بازار به سهامداران ارائه میشوند، بسیار قابل اهمیت بوده و مطلع شدن از آن سهامداران را در برابر بسیاری از شرایط آگاه میسازد. ضمنا این پیامها برای افراد مبتدی و کسانی که به تازگی وارد بازار بورس شدند نیز میتواند بسیار مفید باشد.
حال برای مطلع شدن از پیام ناظر بازار بورس روشهای مختلفی وجود دارد که در این قسمت به آن میپردازیم.
- با ورود به سامانه معاملاتی خود و با انتخاب گزینه پیام ناظر بازار بورس یا پیامهای ناظر بازار میتوانید از آخرین اخبار و اطلاعرسانیها اطلاع پیدا کرده و با دقت آنها را تحلیل کنید.
- با وارد شدن به سایت tsetmc.com و واردکردن نام سهام در قسمت جستجو میتوان اطلاعرسانیها و اخبار موجود در رابطه با آن سهم را جویا شوید. در این قسمت شما میتوانید از شاخص کل، ارزش بازار، اطلاعات قیمت، تعداد معاملات، ارزش و حجم معاملات مطلع شوید.
همچنین میتوانید بیشترین قیمت، کمترین قیمت، درصد و تغییر شاخصها، آخرین قیمت معامله در روز، مقدار و حتی ساعت انتشار سهام خود را مشاهده کنید. در این سایت گزینهای به اسم پیام ناظر وجود دارد که با انتخاب آن میتوانید پیامهای ارسالی ناظر را نیز بررسی کنید.
- نرمافزارهای معاملاتی گوناگونی وجود دارند که با استفاده از آنها، پیام ناظر بازار بورس را دریافت کرده و از اخبار یا اطلاعرسانیهای سهام خود با خبر میشوید. آسا تریدر، رایان همراه، ایزی تریدر از نرمافزارهای معاملاتی هستند که میتوانند شما را در این امر یاری کنند.
تعلیق نماد
گاهی در پیام ناظر بازار بورس با کلمه تعلیق نماد مواجه میشوید. شرکتهایی که دستورالعملها را نادیده میگیرند و در اطلاعرسانی به سهامداران کوتاهی میکنند دچار فرایند تعلیق نماد خواهند شد.
حداکثر زمانی که برای خروج از تعلیق برای شرکتها در نظر گرفته شده 6 ماه است؛ یعنی شرکتی که با تعلیق نماد روبهرو شده تنها 6 ماه فرصت دارد تا از تعلیق نماد خارج شود. در سامانه tsetmc.com اسامی شرکتهایی که با تعلیق نماد مواجه شدهاند در قسمت مشمول فرآیند تعلیق قابل رویت است.
حراج پیوسته و ناپیوسته چیست؟
گاهی در پیام ناظر بازار بورس عبارت حراج پیوسته دیده میشود. حراج پیوسته یعنی مکث یا وقفه در معاملات وجود نداشته است، به طوری که بعد از سفارش، قیمتهای خرید و فروش مطابقت داده شده و معامله صورت میگیرد. حال منظور از حراج ناپیوسته حراجی است که در آن معاملهای انجام نمیشود (مگر در پایان مقطع زمانی) و فقط قیمتگذاری صورت میگیرد.
تغییرات 20 درصدی
اگر سهام شرکتی در 5 روز کاری نوسان 20 درصدی داشته باشد، نماد آن متوقف شده و اطلاعیه شفافسازی باید منتشر شود و فرقی در مثبت و منفی شدن سهام ندارد.
ضمنا در روز معاملاتی، نماد متوقف شده با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد. همچنین اگر سهام شرکتی در 15 روز کاری 50 درصد نوسان قیمتی داشته باشد، نماد متوقف میشود و ناشر مجبور به کنفرانس اطلاعرسانی است.
سپس بعد از 2 روز کاری معاملات با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی میشود؛ لازم به ذکر است که 50 درصد در رشد و افت قیمتی تفاوتی ندارد و در هر دو صورت نماد متوقف خواهد شد.
پیش گشایش
در پیام ناظر بازار بورس، زمانی که نمادی در حال بازگشایی است، امکان دارد عبارت پیش گشایش 30 دقیقهای به چشم بخورد. در این زمان امکان ارسال سفارش وجود دارد ولیکن معاملهای صورت نمیگیرد.
معمولا در روزهای کاری بورس از ساعت هشت و سی دقیقه تا ساعت نه صبح را پیش گشایش مینامند، زیرا بازار معاملات بورس از ساعت 9 شروع به کار میکند.
در انتها برای ورود به بازار بورس و فعالیت در این حیطه بهتر است از متخصصینی که در زمینه فعالیت دارند مشورت بگیرید و به پیام ناظر بازار بورس توجه بسیاری داشته باشید.
برای مثال در صورتی که پیامی مبنی بر بازگشایی نماد یک شرکت به چشم خورد، جویا شوید که چرا قبلا بسته شده و برای این که دلیل و جزئیات را متوجه شوید پیام ناظر بازار را ببینید.
در این مقاله سعی کردیم شما را با پیام ناظر بازار بورس بیشتر آشنا کنیم و درباره وظایف و نحوه دسترسی به آن و همچنین عبارتهایی که در پیامهای ناظر وجود دارد اطلاعاتی به شما دهیم؛ ولی اگر سوالی در رابطه با کلمات نامفهوم پیام ناظر بازار بورس داشتید میتوانید در قسمت نظرات بنویسید تا در اسرع وقت به سوال شما عزیزان پاسخ داده شود.
بیشتر بخوانید :