پول وسیلهای است که میتواند برای ما رفاه و آسایش تامین کند و زندگی را برای ما راحتتر نماید.
به همین دلیل ما انسانها همواره به دنبال راهی برای کسب پول و سود بیشتری هستیم؛ اما باید بدانیم که برای رسیدن به سود و درآمد بالا، نیاز است کار کنیم و به تدریج و با طی مراحلی به وضعیت مالی مطلوبی برسیم.
با این حال برخی از افراد توانایی صبر کردن ندارند و میخواهند در مدت زمان بسیار کوتاهی به سود زیاد و قابل توجهی برسند و یک شبه پولدار شدن را تجربه کنند. در واقع باید به شما بگویم که چنین راهی اصلا وجود ندارد و اگر توسط شرکت یا سازمانی وعده سودهای نجومی و آنی به شما داده شد، باید در صحت گفتههای آنها تردید کنید.
برخی از افراد سودجو و کلاهبردار با طرحهایی مانند طرحهای هرمی و طرح پانزی، تلاش میکنند افراد سادهدلی که میخواهند یک شبه ثروتمند شوند را به دام اندازند و پول آنها را از دستشان خارج کنند.
همه چیز درباره طرح پانزی
برای معرفی این طرح باید گفت که بیشتر افراد جامعه در مورد شرکتهای هرمی و کلاهبراداریهایی از این دست شنیدهاند.
در طرح پانزی هم افرادی متقلب و دروغگو، با ادعای تاسیس یک شرکت جعلی و دروغین، دست به بازاریابی و تبلیغات بسیار گسترده به ویژه در بسار اینترنت میزنند و به این ترتیب افراد زیادی را به سمت خود جذب میکنند.
آنها مبالغ مشخصی از مشتریان دریافت کرده و وانمود میکنند که در حال سرمایه گذاری پول آنها در یک فضای پرسود و مطمئن هستند و به مشتریان خود وعده سودهای هنگفت و چند برابر را میدهند.
بعد از مدتی و با جذب قربانیان جدید، آنها قسمتی از پول دریافت شده از مشتریان جدید را به مشتریهای قدیمی خود، تحت عنوان سود سرمایهگذاری آنها پرداخت کرده و به این ترتیب اعتماد این افراد را جلب میکنند.
چنین اشخاصی که تازه طعم پول را چشیدهاند برای سرمایهگذاری بیشتر ترغیب شده و افراد دیگری را هم با خود همراه میکنند.
همچنین بخوانید : کسب درآمد دلاری در ایران
عاقبت سرمایهگذاران در طرح پانزی
وقتی که کلاهبرداران یا صاحبان شرکتهای دروغین به اندازه کافی پول و سرمایه برای خود فراهم کردند، باید به سرعت دست به فرار بزنند و متواری شوند. زیرا آنها قصد ندارند که به تمامی مشتریان خود مجددا سود بپردازند.
به علاوه اگر کار آنها بیش از مدت معینی طول بکشد، ریسک برملا شدن اهداف آنها وجود دارد و ممکن است تحت پیگرد قانونی قرار گیرند. در نتیجه بعد از مدتی آنها با پول هنگفتی که جمع کردهاند متواری گشته و مشتریان سادهدل و طماع خود را در هالهای از ابهام فرو میبرند.
در اکثر موارد این مشتریان فریب خورده و قربانی، موفق نمیشوند که هیچ گونه ردی از این کلاهبردارها پیدا کنند.
بررسی تاریخچه طرح پانزی
در دهه 1920 میلادی و در کشور امریکا، فردی به نام چارلز پانزی برای نخستین بار دست به این اقدام کلاهبردارانه زد. او که یکی از کلاهبرداران مشهور زمانه خود بود توانست به کمک این روش در آن زمان چیزی در حدود 20 میلیون دلار را از طریق کلاهبرداری کسب کند.
شیوه کاری او چنین بود که با فروش کوپنهای تخفیفی مربوط به اداره پست، به قربانیان خود وعده سودهای کلان و هنگفت را بدهد. از این تاریخ به بعد افراد زیادی در سراسر دنیا به دنبالهروی از شیوه چارلز پانزی، جیب میلیونها نفر را خالی کرده و گریختهاند.
مراحل طرح پانزی
در تمامی کلاهبرداریها به شیوه پانزی، یک سری مراحل اصلی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- تبلیغات گسترده وجذاب: کلاهبرداران ابتدا در فضاهایی مانند شبکههای اجتماعی یا فضای اینترنت دست به تبلیغات جذاب و فریبندهای میزنند تا بتوانند تعداد مشتریان مورد نیاز خود را جذب کنند.
- جلب اعتماد مشتریان قدیمی با واریز سود: کلاهبرداران به کمک سرمایه اولیه خود یا پول دریافت شده از مشتریان جدید، به طور منظم به مشتریان قدیمی خود سود پرداخت میکنند تا اعتماد آنها را جلب کنند.
- افزایش چشم گیر سرمایه: بعد از اینکه مشتریان مبلغی سود دریافت کردند، به این سیستم اعتماد کرده و جذب آن میشوند. این قربانیان شروع به دعوت کردن اطرافیان خود برای پیوستن به این سیستم کرده و حتی برخی از این افراد دارایی هایی مانند مسکن، خودرو و زمین خود را میفروشند تا مبلغ بیشتری سرمایه گذاری کرده و سود هنگفتتری به دست آورند.
- فرار مجرمان و پایان طرح: زمانی که دیگر سرمایهگذار جدیدی جذب سیستم نشود یا کلاهبرداران به مقدار پول دریافت شده راضی شوند؛ ناگهان و به یک باره غیب شده و تمامی پولها را با خود میبرند.
آشنایی با شرکتهای هرمی، طرح هرمی چیست؟
طرح هرمی هم یکی از شیوههای کلاهبرداری است که قدری با طرح پانزی تفاوت دارد. در طرح هرمی، یک شخص کلاهبردار تعدادی جنس بیکیفیت در اختیار دارد که سعی میکند برای آنها بازار خرید پیدا کند و آنها را به قیمت چند برابری به فروش برساند.
او ابتدا با تبلیغات گسترده افرادی را یافته و جنس خود را به آنها میفروشد. او ادعا میکند که کالایش یک کالای خاص و متفاوت است و به خریدار خود وعده میدهد که اگر بتواند افرادی را به صورت زیرمجموعه به این سیستم واردکند و کالا را به آنها هم بفروشد، سود خوبی دریافت خواهد کرد.
به این ترتیب او به صورت هرمی و زیرمجموعهای کار خود را توسعه داده و افراد بیشتری را به دام میاندازد.
طرح پانزی با طرح هرمی چه تفاوتی دارد؟
اصول هر دو طرح بر مبنای تبلیغات جذاب، فریب اشخاص سادهدل و طماع و سپس جمعآوری تمامی پولها و در نهایت گریختن است. اما با این حال این دو طرح با یکدیگر تفاوتهایی هم دارند. این تفاوتها در ادامه مورد بررسی قرار میگیرند:
- طرح هرمی حتما باید به صورت شبکهای و زیر مجموعهای باشد؛ یعنی هر چقدر قربانیان افراد بیشتری را جذب سیستم کنند پول بیشتری دریافت خواهند کرد؛ اما در طرح پانزی نیازی به شبکهای کار کردن نیست.
- در طرح پانزی فرد کلاهبردار ادعا میکند که قرار است پولها را در جایی سرمایه گذاری کند؛ اما در طرح هرمی کلاهبرداران کالاهای بیکیفیتی را به افراد میفروشند.
- طرح پانزی کاملا غیرقانونی بوده و افراد حتما تحت پیگرد قانونی قرار میگیرند؛ اما اگرچه اساس طرح هرمی بر پایه کلاهبرداری است اما باز هم میتواند شکل و ظاهری قانونی به خود بدهد.
همچنین بخوانید : بازاریابی شبکه ای چیست؟
چگونه طرح پانزی را بشناسیم تا در دام آن نیوفتیم؟
اگر ویژگیهای طرحهای کلاهبرداری از جمله طرح پانزی را بدانید، میتوانید حتی اطرافیان خود را هم آگاه کنید که در دام این طرحها نیوفتند. برخی از ویژگیهای برجسته طرح پانزی عبارت است از:
- صاحبان این گونه طرحها در ابتدا با وعده سودهای نجومی و کلان قربانیان خود را فریب میدهند. در تبلیغات آنها جملاتی مانند “بدون هیچ زحمتی و به صورت تضمینی به سود برسید” به چشم میخورد.
- فعالیتهای آنها شفاف و مشخص نیست. ممکن است به شما بگویند که قرار است پول شما را در بورس یا سازمان خاصی سرمایهگذاری کنند اما در عین حال چیزی از جزئیات اقدامات خود در اختیار شما قرار ندهند.
- گرداننده این تیمها هویتهای جعلی و ناشناسی دارند و معمولا از اسامی مستعار برای خود استفاده میکنند.
- این سازمانها هیچ گونه مجوز قانونی و قابل اعتمادی ندارند.
- شما نمیتوانید یک آدرس یا شماره تماس معتبر و دائمی از آنها داشته باشید.
خلاصه مقاله و نتیجه گیری
پول درآوردن و به سود رسیدن کاری مفید بوده و لازمه حیات انسان است؛ اما درست نیست که برای پول درآوردن دست به هر نوع کاری بزنیم. انسانهای طماع و سادهدل، همواره به عنوان طعمههای خوبی برای سواستفاده افراد کلاهبردار هستند.
یکی از شیوههای کلاهبرداری که از حدود یک قرن پیش تا کنون افرادی زیادی را به دام خود گرفتار کرده است؛ طرح پانزی است. در طرح پانزی کلاهبرداران با هویتهای جعلی و غیرقابل پیگیری و به کمک تبلیغات فریبنده، به مشتریان وعده پرداخت سودهای کلان را میدهند.
بعد از اینکه مشتریان به طور مرتب چند بار سود دریافت کردند؛ بیشتر ترغیب شده و اشخاص زیادی را هم با خود همراه میکنند.در انتها کلاهبرداران و سودجویان پول ها را جمع کرده و ناگهان به صورت بی نام و نشان ناپدید میشوند.
با آگاهی از این نوع کلاهبرداریها میتوان جلوی فریب خوردن افراد زیادی را گرفت و این کلاهبرداران را در کار خود ناکام کرد.ما به شما پیشنهاد می کنیم برای طی کردن مسیر پولدار شدن مقالات زیر را حتما بخوانید :