مدیریت ریسک در بورس و بازارهای مالی
از زمانی که جامعه بشری وجود داشته، احتمال خسارت برای انسان ها وجود داشته است. نخستین خطرات و ریسک هایی که مقابل انسانها بودند شامل طبیعت، حیوانات وحشی و در برخی موارد حتی شامل انسان ها نیز بوده است. به تدریج انسان ها آموختند که به صورت فردی و جمعی اتفاقات ناخوشایند را پیشبینی و خود را برای مقابله با آن آماده کنند.
از اوایل سال 1800 میلادی و پیشرفت تکنولوژی ریسک های جدیدی ظهور یافتند. با وجود پیشرفت تکنولوژی و ایجاد ریسک های جدید ریسکهای قدیمی همچنان وجود خواهند داشت. این تجمع ریسک ها موجب شده تا همه به فکر آموختن مدیریت ریسک باشند، مخصوصاً ریسکهایی که در ضمینه مالی است.با سرمایه سازی همراه باشید.
مدیریت ریسک در بازارهای مالی به چه معنا است؟
مدیریت ریسک در کسب و کارها به معنای استفاده از فرصت هایی است که موجب دست یابی به هدف خاصی در کسب و کار است. مدیریت ریسک در بازارهای مالی به این معنا است که با پیشبینی و شناسایی خطرات احتمالی از آنها برای پیشرفت در کسبوکار خود استفاده کنید. مدیریت ریسک شامل فعالیت های شناسایی، ارزیابی، پایش و کاهش تاثیر ریسک بر کسب و کار است.
مدیریت ریسک دارای چه فازهایی است؟
- شناسایی عوامل ریسک
- تخمین احتمال رخداد ریسک و میزان تاثیر آن
- ارائه راهکار جهت کاهش ریسک های ارائه شده
- نظارت بر عوامل ریسک
- ارائه یک طرح احتمالی
- مدیریت بحران
- احیای سازمان بعد از بحران
شناسایی عوامل ریسک
در چرخه مدیریت ریسک، شناسایی ریسک مسئله بسیار حائز اهمیتی است. حوادثی که میتوانند بر اهداف شرکت تاثیرگذار باشد باید شناسایی و ارزیابی شوند. حاصل این مرحله فهرستی از حوادث و توضیحاتی در مورد چگونگی تاثیر این حوادث بر برنامهریزی های شرکت است.
تخمین احتمال رخداد ریسک و میزان تاثیر آن
پس از آن که تمام ریسک های احتمالی شناسایی شد، نوبت به این میرسد که تعیین شود کدام ریسک ها احتمال رخداد بیشتری دارند. باید براساس تجربیات گذشته، آموخته ها، اطلاعات موجود و نظایر آن تعین کرد که احتمال رخداد یک ریسک احتمالی در پروژه چقدر است؟
انواع احتمال وقوع ریسک در پروژه
- کمیاب
این پیشامد ممکن است در شرایط استثنایی رخ دهد.(کمتر از یک بار در سال)
- نامحتمل
اینگونه ریسک ها در برخی موارد رخ میدهد.(حداقل یکبار در سال)
- محتمل
این نوع پیشامدها دراغلب موارد زخ خواهد داد.(حداقل یکبار در ماه)
- مطمئن
احتمال میرود این پیشامد در هر شرایطی رخ دهد.(حداقل یکبار در هفته)
ارائه راهکار جهت ریسک های ارائه شده
هدف از این مرحله توسعه گزینه های مواجه با ریسک است. بهترین برخورد با ریسک از بین پنج گزینه زیر انجام میشود:
- حذف ریسک از طریق توقف فعالیت به عبارت دیگر از انجام فعالیت های ایجادکننده ریسک اجتناب شود.
- پذیرش اثرات منفی ریسک؛ ممکن است با وجود همه تدابیر کاهش ریسک نتوانید ریسک را بهطور کامل حذف کنید.
- کاهش احتمال رخداد ریسک
- کنترل یا کاهش نتایج پس از رخداد ریسک
- انتقال ریسک از طریق انتقال مسئولیت به طرف دیگر یا تقسیم ریسک از طریق یک قرارداد.
نظارت بر عوامل ریسک
مدیریت ریسک یک فرایند مستمر و در حال پیشرفت است. حتی در شرایطی که گزینه های احتمال ریسک بررسی و بازبینی شده باشند باز هم باید بهطور منظم هرگونه تغییر در جنبه های ریسک مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد.
ارئه یک طرح احتمالی
برای ارائه یک طرح احتمالی جهت مقابله با ریسک باید هم از منابع داخلی و هم از منابع خارجی استفاده کرد. برای ارائه یک طرح جامع باید از اطلاعات مورد استفاده عموم نظیر مطبوعات تخصصی و پایگاه های اطلاعاتی استفاده کرد. همچنین دنبالکردن منابع خارجی این فرایند را تکمیل میکند.
مدیریت بحران
یک برنامه مدیریت ریسک صحیح با استراتژی های مدیریت ریسک مناسب میتواند مشکلات هزینه بر و استرس زا را به حداقل رسانده و ادعای خسارت و حق بیمه را کاهش دهد. برآورد علمی بر پایه اطلاعات آماری از نرخ ریسک به پیداکردن ریسک واقعی در هنگام بحران کمک میکند.
احیای سازمان بعد از بحران
برای احیای سازمان بعد از بحران باید همه دارایی های سازمان در این بخش مورد بررسی قرار گیرند، همچنین باید برنامه جامعی برای ریسک و شرایط بحرانی پس از آن در نظر گرفته شود.
قوانین مدیریت ریسک در بورس و بازارهای مالی
- انعطاف پذیری در پذیرش ریسک
بسیاری از افراد با شنیدن کلمه ریسک به فکر ضرر و زیان میافتند، اما در بسیاری از موارد میتوان ریسک های به وجود آمده را تبدیل به فرصت کرد. در بسیاری از موارد آنچه منتظر آن هستید رخ نمیدهد. اگر شما در مواجه با این شرایط انعطاف نداشته باشید در این موقعیت ها بدون راه حل گرفتار خواهید شد.
سخن بزرگان در این باره این است که: «تنها چیزی که همیشه ثابت و بدون تغییر میماند، همانا خود تغییر است». انعطافپذیر بودن به این معنا نیست که با دیدن اولین ضرر معاملاتی استراتژی های سرمایه گذاری خود را عوض کنید بلکه باید ارزیابی دقیقی از بازار و شرایط موجود کسب کنید.
- طرح مناسبی داشته باشید و برای آن برنامه ای جایگزین
در برخی موارد در بورس و بازارهای سرمایه شما نمیتوانید ریسک را حذف کنید یا از آن اجتناب کنید بلکه باید با آن موجه شوید. در نتیجه برای چنین شرایطی باید آماده باشید و برنامه جایگزینی برای آن داشته باشید مثلا هنگامی که شما در بورس سهامی دارید و این سهام با کاهش ارزش شدید مواجه میشود شما نباید بلافاصله سرمایه خود را که دچار زیان شده است از بازار خارج کنید بلکه باید برنامه خود را تغییر داده و برنامه سرمایه گذاری خود را کمی بلند مدتتر کنید تا به سود برسید.
- بدترین نتایج را در نظر بگیرید
درست است که با انجام یک معامله در بازارهای مالی فکرکردن به نتیجه مثبت آن بسیار خوشاید است، اما شما باید حتما بدترین شراط ممکن را در نظر بگیرید و برای آن برنامه ریزی داشته باشید.
- تمرکز بر نتایج
بسیاری از افراد با این مشکل مواجه هستند که در سرمایه گذاری و کار خود صبر ندارند و بر نتایج آن تمرکز میکنند. توجه و تمرکز بر نتایج سرمایه گذاری مطمئن با سود بالا چیزی جز بیتابکردن بیشتر شما در پی ندارد این کار مانند این است که یک دانه بکارید و هر روز آن را از خاک بیرون آورده و به آن نگاه کنید و منتظر تغییر و نتیجه باشید؛ اما این عجول بودن در سرمایه گذاری و هر کار دیگری درست نیست.
جمع بندی
یکی از راههای افزایش سرمایه برای افرادی که میخواهند بدون صرف انرژی و فعالیت فیزیکی سرمایه خود را افزایش دهند، سرمایه گذاری در بورس است.
درست است که سرمایه گذاری در بورس به فعالیتهای فیزیکی خاصی نیاز ندارد اما روشی ریسکپذیر است زیرا ممکن است با یک انتخاب اشتباه ضرر زیادی متحمل شوید. برای این که بتوانید در بازار بورس همیشه موفق باشید باید توانایی مدیریت ریسک را در خودتان پرورش دهید تا در شرایط بخرانی بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید و بهراحتی از این چالشها عبور کنید.
ما در این مقاله راههای مختلف مدیریت ریسک را مورد بررسی قرار دادیم تا بتوانید با مطالعه آنها آمادگی ذهنیتان را افزایش داده و به یک سرمایه گذار موفق تبدیل شوید.
بیشتر بخوانید: