همه چیز درباره پول هوشمند
یکی از رفتارهای منطقی و طبیعی بشر این است که همواره به دنبال کاری باشد که به او سود برساند. این موضوع به خصوص در زمینههای مالی به چشم میخورد. البته برای رسیدن به سود زیاد در زمینه مالی، نیاز است که شما کمی ریسک کنید.
برخی از افراد به جای قرار دادن پول خود در بانک و سپردهگذاریهای طولانی مدت، ترجیح میدهند که پول خود را در کار پربازدهتری سرمایه گذاری کنند و زودتر به نتیجه برسند؛ البته همان طور که گفتیم این امر نیازمند پذیرفتن مقداری ریسک است.
یکی از فضاهای سرمایه گذاری که به خصوص این روزها به شدت بر سر زبانها افتاده است، بازار بورس است. افراد زیادی در سراسر دنیا علاقهمند به سرمایه گذاری در بازار بورس هستند.
اگر شما هم قصد سرمایه گذاری در بورس را دارید؛ قبل از هرچیزی نیاز دارید که قدری در مورد بازار بورس، اطلاعات کسب کنید.در مقاله های قبلی به آموزش بورس از صفر پرداخته ایم،حال در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم پول هوشمند در بورس آشنا کنیم.
تاریخچه بازار بورس
گفته شده که اولین جرقههای بازار بورس زمانی زده شد که عدهای از تاجران اروپایی، در فعالیتهای تجاری شد با مشکل و رکود مواجه شدند؛ پس آنها تصمیم گرفتند راهحلی پیدا کنند تا آنها را از وضعیت پیش آمده رها کند.
در نهایت تصمیم بر آن شد که تاجران در برخی از کارها با هم شریک شوند و سود و زیان آن کار را با هم تقسیم کنند. چنین رویکردی نتایج مثبت و رضایت بخش زیادی داشت؛ پس کم کم به یک قانون در میان تجار تبدیل شد و به این ترتیب اولین شرکتهای سهامی تشکیل شدند.
به طور رسمی نخستین بازار بورس دنیا در شهر آمستردام، در کشور هلند و در قرن هفدهم میلادی شکل گرفت. در مورد تاریخچه بازار بورس در ایران میتوان گفت نخستین بار در سال 1345 ایده بازار بورس به ایران رسید و قانون مربوط به آن تصویب شد؛ سپس در بهمن ماه سال 1346 بازار بورس ایران به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.
آشنایی با انواع بازارهای بورس
در بازار بورس دارایی های متعددی معامله میشوند؛ به طور کلی این داراییها شامل داراییهای واقعی (مانند انواع کالاها) و داراییهای مالی (مانند اوراق مشارکت و سهام) است. برای فهم بهتر بازار بورس، میتوان آن را به سه دسته و به شرح زیر تقسیم کرد:
- بورس کالا: همان طور که از نام آن پیداست، در این بازار بورس کالاهای خاصی؛ اکثرا مواد خام و اولیه مورد معامله قرار میگیرد. از مثالهای آن میتوان بورس گندم یا بورس نفت را نام برد.
- بورس اوراق بهادار: اقلامی مانند اوراق مشارکت و سهام در بورس اوراق بهادار مورد معامله قرار میگیرند.
- بورس ارز: البته این نوع از بازار بورس در کشور ما فعالیت چندانی ندارد؛ اما با این حال در بسیاری از کشورها از بازارهای بورس مهم و اساسی به شمار آمد و به مبادله و خریدوفروش پولهای خارجی میپردازد.
آشنایی با شاخص بورس
حتما بارها از رسانههایی مانند تلویزیون یا در شبکههای اجتماعی، در مورد شاخص بورس چیزهایی شنیدهاید و اسم آن به گوشتان خورده است. شاخص بورس یک اصطلاح مهم و پرکاربرد در میان سرمایه گذاران در بازار بورس است که باید با آن آشنا شوید.
شاخص بورس در واقع سود سهام مربوط به شرکتهای فعال در بورس و همچنین سطح عمومی قیمتها را نشان میدهد. به کمک شاخص بورس شما میتوانید نوسانات قیمت سهام خود و نیز سود حاصله از سرمایه گذاریهای خود در شرکتهای مختلف را محاسبه کنید.
پول هوشمند در بورس چیست
یکی دیگر از مفاهیم مربوط به بازار بورس که باید با آن آشنا شوید؛ مفهوم پول هوشمند یا smart money در بورس است.
پول هوشمند یک پول قدرتمند و یک گردش مالی عظیم و جذاب در بازار بورس است که هدف آن این است که با جمع کردن شناوری سهمهای کوچک وارد سهمی شود و به تدریج باعث رشد و افزایش آن سهم شود.
تا زمانی که پول هوشمند در سهم خاصی موجود باشد؛ میتوانید امیدوار باشید که آن سهام به سودآوری بالایی برسد. دلیل آن این است که در این حالت یک گروه مالی معتبر و بزرگ، بخش زیادی از سرمایه خود را در یک سهم خاص سرمایه گذاری میکند پس طبیعتا میتوانیم توقع داشته باشیم که آن سهم در آینده به سودآوری و رشد خوبی برسد.
در واقع میتوانیم چنین بگوییم که پول هوشمند در یک سهم میتواند جریانسازی داشته باشد و یک روند جدید و مثبت در آن ایجاد کند.
بررسی جریان پول هوشمند
کارشناسان مسائل مربوط به بازار بورس، برای پول هوشمند چهار فاز مختلف قائل هستند. این فازها عبارتند از: فاز خاموش، فاز آگاهی، فاز شیدایی و فاز سقوط. در ادامه به بررسی این مراحل میپردازیم:
- هنگامی که یک سهم به تصاحب دارندگان پول هوشمند درمیآید در واقع وارد فاز خاموش شده است. صاحبان پول هوشمند قصد دارند سهام را در پایینترین قیمت آن خریداری کنند؛ پس سهام را در حجمهای بالا نمیخرند تا جلوی افزایش ناگهانی قیمت را بگیرند.
- در مرحله بعدی صاحبان پول هوشمند سرمایه خود را در آن سهم خاص سرمایه گذاری کرده و در حجمهای زیاد و با قیمتهای کم شروع به خرید میکنند. در این مرحله هدف این است که سهم را در بازار کمیاب و ارزشمند نشان دهند؛ پس سایر سرمایه گذاران و خریداران برای خرید آن سهام تشویق میشوند.
- در مرحله بعدی قیمت آن سهم حتی نسبت به زمانی که پول هوشمند وارد شده بود هم بیشتر میشود. زیرا در این مرحله سرمایه گذاران تازهکار تصور میکنند این سهم یک فرصت استثنایی است و برای خرید این سهم از هم پیشی گرفته و حاضر هستند مبلغ زیادی برای آن بپردازند؛ این همان شروع فاز شیدایی است. البته تا این مرحله هنوز هم سهام در حجمهای بالا عرضه نمیشود تا قیمت آن ناگهان افت نکند.
- در مرحله پایانی یعنی سقوط، صاحبان پول هوشمند که سود قابل توجهی داشتهاند، از قصد شروع به عرضه آن سهم در حجم بالا میکنند تا باعث سقوط شدید قیمت آن شده و سپس از بازار خارج میشوند.
پول گنگ یا نادان در برابر پول هوشمند
اکنون که تا حدی با مفهوم و کاربرد پول هوشمند در بازار بورس آشنا شدید؛ قصد داریم مفهوم دیگری که در مقابل پول هوشمند قرار دارد را برای شما معرفی کنیم.
در بازار بورس در برابر پول هوشمند، پول گنگ یا پول نادان قرار دارد؛ این پول در اختیار کسانی است که تجربه و دانش کافی در معاملات بورس ندارند و قادر نیستند به طور مناسبی نوسانات بازار بورس و ارزش سهام را پیشبینی کنند.
این اشخاص همان کسانی هستند که در مرحله سقوط، گول عرضه بالای سهام را خورده و آن را خریداری میکنند؛ سپس با مشاهده افت شدید قیمت آن سهم، آشفته شده و به سرعت شروع به فروختن سهام خود میکنند؛
اما این کار به افت بیشتر ارزش آن سهم کمک میکند. میتوان گفت چنین سرمایه گذاران خردهپایی قربانیان و بازیچههای دارندگان پول هوشمند هستند.
فیلترهای کاربردی برای شناسایی پول هوشمند
یکی از ابزارهایی که به سرمایه گذاران کمتجربه کمک میکند تا سهمهای بهتر و پرسودتر را پیدا کنند؛ فیلترهای کاربردی هستند. این فیلترها در کنار بررسی نوسانات قیمت سهام در بورس، حجم معاملات انجام شده را هم مورد بررسی قرار میدهند.
علاوهبر اینها شما نیاز دارید که به مهارتهایی مانند تابلوخوانی، تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی هم دست یابید تا بتوانید در مواقع مورد نیاز استراتژیهای مناسبی اتخاذ کنید.
نتیجه گیری
در شبکههای اجتماعی و فضاهای مجازی همواره صحبتهای زیادی از سرمایه گذاری در بازار بورس میشود. ممکن است این گونه فضاها اطلاعات غلط و ناقصی در اختیار شما قرار دهند و شما را برای سرمایه گذاریهای اشتباه و شتابزده در بورس ترغیب کنند.
قبل از هر گونه اقدامی در زمینه بورس، باید تلاش کنید تا مهارت و دانش لازم را به دست آورید. یکی از مفاهیم مهم در این زمینه، موضوع پول هوشمند است. صاحبان پول هوشمند که جزء سرمایه گذاران بزرگ هستند؛ با سرمایه گذاری عظیم در یک سهم خاص، سایر سرمایه گذاران را برای خرید آن ترغیب میکنند.
این موضوع که شما در این جریان برنده باشید یا ضرر کنید؛ به دانش شما در معاملات و تشخیص زمان مناسب برای خریدوفروش سهام بستگی دارد.میتوانید از مشاوران بورس یا نرمافزارهای خاص در این زمینه کمک بگیرید اما توصیه ما به شما این است که سرمایه گذاری در بورس را به صورت حرفهای و اصولی بیاموزید تا در این زمینه موفق شوید.