آموزش تابلو خوانی در بورس
تابلو هر نماد در بورس به مجموعه اطلاعاتی اطلاق میشود که نشانگر میزان معاملات، عرضهوتقاضا و سایر آمار و ارقام مربوط به آن نماد هستند. بهعنوان سرمایه گذار باید بتوانید این اطلاعات را بخوانید و با استفاده از آنها تحلیل خود از سهام آن نماد را انجام دهید.
تابلو خوانی در بورس مستلزم شناختن قسمت های مختلف تابلوی بورسی و آشنایی با اصطلاحاتی است که معمولاً برای این کار استفاده میشوند.پیشنهاد می کنیم برای شناخت قسمت های مختلف تابلوی بورسی حتما آموزش بورس از صفر را مطالعه کنید.
برای دیدن تابلو هر نماد کافی است به وب سایت بورس تهران مراجعه کنید و با جستوجو نام نماد مورد نظر خود، تابلو مربوط به آن را مشاهده کنید.
درواقع این تنها قدم اول است؛ در تابلوی بورسی شما با اعداد و ارقام مختلفی روبهرو خواهید شد. در این مقاله قرار بر معرفی اجزای مختلف تابلوی بورسی و اصطلاحات بورس است.
شروع تابلوخوانی در بورس
تابلو خوانی یکی از روش هایی است که میتوان بر مبنای آن، سهامی برای خرید انتخاب کرد. در این روش تحلیل های تکنیکال را کنار میگذاریم و تنها با تکیه بر اطلاعاتی که تابلو یک نماد در اختیار ما قرار میدهد، تصمیم گیری میکنیم.
درست است که نمیتوان در مقایسه با تحلیل تکنیکال ، با اطمینان از انتخابی که برمبنای تابلو خوانی صورت گرفته حمایت کرد، اما به دلیل کم بودن فاکتورهای موجود در آن و سادگی تحلیل، انتخاب بسیاری از سرمایه گذاران است. مرحله اول بازکردن تابلو یکی از نمادها است که به آن اشاره کردیم. پس از آنکه تابلو را باز کردید، موارد زیر را مشاهده خواهید کرد.
- نام شرکت، نام نماد و بازار آن
هنگامی که وارد صفحه ای که به تابلو نماد تعلق دارد میشوید، تعدادی جدول مشاهده خواهید کرد که در بالای آنها، نام شرکت و نماد آن نوشته شده است. همچنین اینکه نماد مذکور در کدام بازار فعالیت میکند نیز در کنار نام آن ثبت شده است.
- آخرین معامله
قیمت آخرین معامله ای که در این نماد انجام شده است را نشان میدهد. در مقابل این عنوان به غیر از قیمت، عدد دیگری نیز وجود دارد که نشان دهنده رشد یا افت قیمت سهام است. اگر سبز رنگ باشد به معنی رشد و اگر قرمز باشد به معنی افت قیمت است. در کنار این عدد میزان رشد یا افت با درصد نیز مشخص میشود.
- قیمت دیروز
قیمتی که سهام نماد در روز معاملاتی قبلی داشته است را نشان میدهد. خوب است بدانید که جمع این عدد با میزان رشد یا افت، برابر با آخرین معامله خواهد بود. همچنین میتوان گفت قیمت دیروز مبنای معاملات امروز است و قیمت های امروز معمولاً بیشتر از آن هستند.
- قیمت پایانی
قیمت پایانی نشانگر میانگین تمام قیمت هایی است که در روز معاملاتی وجود داشته است. در محاسبه این میانگین، وزن هر قیمت که حجم معاملات آن قیمت است نیز دخیل هستند. بنابراین این عدد به قیمتی نزدیک است که بیشترین حجم معاملات در آن صورت گرفته است. پس این مقدار با آخرین معامله متفاوت است.
- قیمت مجاز
قیمت مجاز در بازهای قرار دارد که از حاصل ضرب مثبت 5 درصد و منفی 5 درصد قیمت دیروز به دست میآید. این 5 درصد میزان مجاز افتوخیز قیمت ها در بازار تهران است.
- بازه سال
حداقل و حداکثر قیمتی که سهام در طی یک سال به آن میزان معامله شده است را نشان میدهد. بازه سال اهمیت بسیاری دارد؛ چرا که برای تعیین خطوط مقاومت و حمایت در تحلیل تکنیکال از آنها استفاده میکنیم.
- حجم معاملات
معمولاً افراد در یک معامله تنها یک سهم خریداری نمیکنند و چندین سهام به سبد خود می افزایند. بنابراین اگر تعداد معاملات روزانه یک نماد 1000 عدد است ولی حجم معاملات آن 50000، به این معنی است که 50000 سهم در طی 1000 معامله خریدوفروش شده است. در خوانش اعداد برای سهولت از حروف M به معنی میلیون و B به معنی میلیارد استفاده میشود.
- حجم مبنا
حجمی از معاملات که برای هر نماد به صورت مجزا درنظر گرفته میشود، حجم مبنا نام دارد. آنچه مهم است این است که حجم معاملات روزانه به حجم مبنا برسد. اگر چنین اتفاقی نیافتد، قیمت پایانی، افت خواهد داشت. درواقع چون متقاضی برای خرید سهام وجود نداشته است چنین تلقی میشود که ارزش هر سهم مناسب نبوده و این افت صورت میگیرد.
- سهام شناور
سهام شناور به بخشی از سهام شرکت ها گفته میشود که در اختیار سهامداران حقیقی و افراد عادی است. این عدد با درصد نمایش داده میشود. نام شناور به دلیل نوساناتی که این بازار را تحت تأثیر قرار داده است به وجود آمده. این نوسانات به دلیل هیجانات سهامداران به نسبت زیاد است.
هرچه سهام شناور، درصد بالاتری را به خود اختصاص دهد یعنی ثبات نماد کمتر است. اگر هم این میزان کم باشد، یعنی سهام در بازار به اندازه کافی پویا نیست. میزان معقول و مناسب برای سهام شناور بین 20 تا 30 درصد برآورد میشود.
- جدول سفارشات
در این جدول چیدمان اطلاعات به ترتیب بهترین سفارش خریدوفروش نمایش داده شده است. در این جدول 3 سفارش بهتر در هر مورد خریدوفروش آورده شده است. بهترین پیشنهاد خرید، بالاترین پیشنهاد از نظر قیمتی است و بالاترین پیشنهاد خرید، کمترین قیمت را در بین سایر پیشنهادات دارد. این قیمت ها با توجه به قیمت مجازی که در بالا به آن اشاره کردیم انتخاب میشوند.
- تعداد معاملات
نام این مورد گویای همه چیز است. عددی که مقابل آن خواهید دید، تعداد معاملاتی است که در یک روز در نماد مورد نظر انجام شده است.
- ارزش معاملات
عددی که در مقابل این مورد خواهید دید، برحسب ریال بوده و ارزش معاملاتی که در یک روز انجام شده است را نشان میدهد. درواقع مواردی که ارزش را نشان میدهند همگی برحسب ریال هستند.
- ارزش بازار
تعداد سهام و قیمت پایانی در محاسبه ارزش بازار دخیل هستند. به اینصورت که با ضرب این دو مورد ارزش بازار نماد مورد نظر به دست میآید.
- میانگین حجم ماه
اینکه در ماه گذشته میانگین حجم معاملات چقدر بوده است، عددی است که در مقابل این مورد مشاهده خواهید کرد.
- مقدار Eps
درآمد هر سهم را نشان میدهد. درواقع نسبتی است که از تقسیم درآمد شرکت بر تعداد کل سهام آن بهدست میآید.
- نسبت p به E
نسبت P/E قیمت به درآمد هر سهم است، که میتواند به تخمین زدن شرایط آینده نماد کمک کند.
- بازه روز
حداقل و حداکثر قیمتی که سهام در روز معاملاتی در آن معامله شده است را نشان میدهد.
- بازه هفته
حداقل و حداکثر قیمتی که سهام در طی یک هفته به آن میزان معامله شده است را نشان میدهد.
- تعداد سهام
تعداد برگه های سهم نماد را نشان میدهد.
سرنوشت تابلو خوانی در بورس
دیدیم که در تابلو بورسی هر نماد چه اطلاعاتی مفیدی به ما میدهد. این اطلاعات، درکنار هم برای تصمیم گیری براساس تابلو و یا تک به تک برای به کارگیری در تحلیل تکنیکال استفاده میشوند.
آنچه اهمیت دارد، توانایی درک آنها و استفاده درست از هریک از این موارد است. خوب است برای تمرین وارد سایت بورس تهران شوید و با بررسی نمادهای مختلف آنها را تحلیل کنید. به این ترتیب میتوانید قدرت استدلال خود را افزایش دهید.
بیشتر بخوانید :