تشکر واژهی آشنایی برای ما است و همه مردم به خصوص ایرانیها با قدردانی و تشکر کردن آشنایی دارند. شما نیز به احتمال زیاد بارها و بارها در طول زندگی خود از افراد مختلفی تشکر کردهاید یا برعکس افرادی از شما به خاطر کارهایی که برای آنها انجام دادهاید تشکر و قدردانی کردهاند.
اما سوال اینجا است که ما چه زمان باید تشکر کنیم؟ به طور کلی زمانی که فردی کاری برای ما انجام میدهد که جزو وظایف او نبوده است و در واقع لطفی در حق ما میکند، ما واجب میدانیم که از او به خاطر لطفی که در حق ما کرده است تشکر و قدردانی کنیم.
گفتیم که ممکن است شما کاری برای شخصی انجام دهید و او در جواب بخواهد از شما تشکر کند. بارها برای ما پیش آمده است که در موقعیتهای گوناگون نمیدانیم جواب تشکر سایر افراد را باید چگونه دهیم.
در واقع این مقاله به بررسی این موضوع اختصاص یافته است که پاسخ و جواب مناسب در برابر تشکر سایر افراد چیست؟
تشکر به چه معنا است؟
در لغت نامه دهخدا در مقابل کلمه تشکر، سپاسداری کردن و سپاس نمودن آمده است. در فرهنگ فارسی معین هم تشکر به معنی سپاسگزاری و شکر کردن است. به طور کلی کلماتی مانند سپاسگزاری کردن، شکر کردن، سپاس نمودن و قدردانی کردن مترادف کلمه تشکر هستند.
تشکر کردن در موقعیتهای مختلفی انجام میشود و برای قدردانی از زحمت و لطف اشخاص به کار میرود. کلماتی مانند: ممنونم، لطف کردید، سپاس از لطف و محبت شما، متشکرم و… میتوانند برای تشکر کردن مورد استفاده قرار بگیرند.
چرا تشکر میکنیم؟
تقریبا واضح است که ما چرا از دیگران تشکر میکنیم. ما در پاسخ محبت و لطف دیگران یا کاری که آنها خارج از وظایف خود برای ما انجام دادهاند از آنها تشکر میکنیم.
لازم است بدانید که تشکر کردن صرفا از سر عادت نبوده و تنها یک جمله کوتاه و ساده نیست؛ بلکه برای تشکر کردن فواید بیشماری وجود دارد. برای مثال زمانی که از افراد برای کار خوبی تشکر میکنیم، در واقع آنها را برای انجام مجدد کارهای مثبت تشویق کردهایم.
یا تشکر کردن باعث میشود آن شخص احساس بهتری نسبت به ما پیدا کند و جو مثبتتر و بهتری بین ما و آن شخص به وجود آید.
به علاوه اگر از سایرین بابت کارهای خوب آنها تشکر کنیم، خود ما هم احساس بهتر و مثبتتری پیدا خواهیم کرد. تشکر کردن به حدی مهم است که در برخی از فرهنگها یک روز از سال را روز شکرگذاری نامیدهاند و در این روز از نعمات خدا تشکر میکنند. زیرا خداوند کسی است که باید بیشتر از همه قدردان نعمتهای او باشیم و از او تشکر کنیم.
جواب تشکر را چگونه بدهیم؟
دانستیم که تشکر کردن مزایای بسیاری دارد و هر کدام از ما ناخودآگاه روزانه بارها از افراد مختلفی تشکر میکنیم. اما سوال مهم و چالش برانگیز این است که جواب تشکر را باید چگونه بدهیم؟
بسیاری از افراد برای تشکر کردن مشکلی ندارند و واژه مناسب برای تشکر کردن را میدانند و به کار میبرند؛ اما زمانی که کاری در حق کسی انجام داده و آن شخص از آنها تشکر میکند نمیداننند که باید چگونه به او پاسخ دهند.
جملات کوتاهی مانند خواهش میکنم، قابلی نداشت یا انجام وظیفه بود، در بیشتر موارد در پاسخ به تشکر به کار میروند اما بیایید پاسخهای مناسبتر و بهتری در جواب تشکر افراد پیدا کنیم.
انواع روشهای تشکر کردن
تشکر کردن یکی از زیباترین و بهترین احساسات را به افراد منتقل میکند. روشهای مختلفی برای ابراز تشکر و قدردانی وجود دارد. شما میتوانید تشکر را به زبان آورید و به اصطلاح به صورت زبانی از افراد تشکر و قدردانی کنید.
میتوانید از کلماتی مانند متشکرم، ممنونم، لطف کردید، زحمت کشیدید و… استفاده کنید. برخی دیگر از روشهای تشکر کردن را در ادامه بیان کردهایم:
- خریدن یک هدیه
- فرستادن کارت پستال
- قرار دادن یک پست در صفحه شبکههای اجتماعی
- پختن یک غذا یا شیرینی برای تشکر و قدردانی
- هدیه دادن یک گلدان یا یک شاخه گل برای تشکر
- ارسال نامه یا یادداشت برای تشکر
- دعوت کردن آن فرد به شام یا ناهار
- ساختن یک کاردستی به نشانه تشکر و قدردانی
انواع تشکر و جواب آنها
شاید بتوانیم روابط و مکالماتمان با افراد را به دو دسته رسمی و غیررسمی تقسیم بندی کنیم.
برای مثال لحن صحبت شما با خانواده یا دوستانتان غیررسمی و صمیمانه است اما در مقابل لحن صحبت شما با رئیس یا کارفرمایتان در بیشتر مواقع به صورت رسمی است. در مورد تشکر کردن و پاسخ تشکر هم چنین است؛ یعنی نحوه تشکر کردن یا پاسخی که به تشکر میدهیم، بسته به مخاطبمان میتواند به صورت رسمی یا غیررسمی باشد.
در ادامه هر کدام از این حالتها را بیشتر بررسی میکنیم.
جواب تشکر رسمی چگونه است؟
هنگامی که یک فرد مسن، رئیس، کارفرما یا در کل کسی که خیلی با او صمیمی نیستیم از ما تشکر میکند، پاسخ ما به تشکر او باید چگونه باشد؟
طبیعتا لحن صحبت ما با این افراد باید رسمی باشد؛ زیرا باید نشان دهنده احترام ما به این اشخاص و رعایت کردن ادب باشد. در پاسخ تشکر کردن این افراد و پاسخ رسمی دادن به تشکر میتوانیم از عبارات زیر استفاده کنیم:
- انجام وظیفه است
- شما سرور ما هستید
- انجام وظیفه بود
- کار خاصی انجام ندادم
- خواهش میکنم
- بسیار سپاسگذار هستم
- ارادتمند شما هستم
- گوشهای از لطف شما را جبران کردم
- شما بزرگوار هستید
- ما به شما مدیونیم
- از شما به ما زیاد رسیده اس
در جواب تبریک تولد چه بگوییم؟
روز تولد هر شخصی یکی از مهمترین روزهای زندگی او به شمار میآید، در این روز دوستان و عزیزان ما به شیوههای مختلف به ما تبریک میگویند.
ممکن است دوستان و نزدیکان شما برایتان یک جشن کوچک ترتیب دهند، کادو و کیک تهیه کنند و… اما این روزها بازار استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی داغ است.
به همین دلیل در بسیاری از موارد ممکن است دوستان و نزدیکانتان برای تولد شما پست یا مطلبی در صفحه خود قرار دهند. اما در چنین موقعیتی و در پاسخ این افراد میتوانید از این عبارتها استفاده کنید:
- از صمیم قلبم بابت کادوها و تبریکات شما سپاس گذار هستم.
- واقعا من را غافلگیر کردید برای همه چیز ممنونم.
- از همه شما عزیزان به خاطر روز و خاطره زیبایی که برای من ساختید متشکرم.
- روز تولد من را با تبریک گفتنت زیباتر و خاطرهانگیز کردی.
- تبریک تو بهترین کادوی تولد برای من بود.
- از تو بابت آرزوهی قشنگت عمیقا سپاسگذارم.
- ممنون که این روز را برای من قشنگ کردی.
- ممنون که وقتت را برای من صرف کردی.
- خیلی خوشحالم کردی
در پاسخ تشکر بابت هدیه چه چیزی بگوییم؟
هنگامی که برای کسی هدیهای تهیه میکنیم و به او میدهیم، او را بسیار خوشحال و غافلگیر میکنیم. در این شرایط او از ما تشکر و قدردانی میکند. در پاسخ تشکر او میتوانیم از عبارتهای زیر استفاده کنیم:
- ممنونم که من را به جشنت دعوت کردی
- ممنون از شما
- قابل تو را ندارد
- من هم از صمیم قلب از تو سپاسگذارم
- ممنون از محبت شما
- کاری نکردم که
- تو بیشتر از اینها برای من عزیز و ارزشمند هستی
- امیدوارم که کادو مورد پسندت باشد.
- امیدوارم در شادی و خوشی از آن استفاده کنی.
- خوشحالی شما کافی است.
عباراتی که میتوانیم در پاسخ تشکر برای مهمانی شام بگوییم
مهمانی و دورهمی یکی از رایجترین تفریحات ما ایرانیها است. معمولا بعد از مهمانی و زمانی که مهمانها قصد دارند منزل ما را ترک کنند، بابت مهمانی و تدارکات آن از ما تشکر و قدردانی میکنند. در پاسخ تشکر برای مهمانی شام میتوانیم از عبارتهای زیر استفاده کنیم:
- شما همیشه برای ما عزیز هستید.
- خواهش میکنم کاری نکردیم باز هم تشریف بیاورید.
- شما همیشه به ما لطف دارید.
- ممنونم که تشریف آوردید.
- خیلی خوشحال شدیم که تشریف آوردید.
- صفا آوردید.
- بیشتر به ما سر بزنید.
- قدم رنجه فرمودید
- حضور شما همیشه باعث خوشحالی ماست.
- نوش جان
از این عبارتها در جواب تشکر برای روز معلم استفاده کنید
اگر شما معلم یا استاد هستید، حتما در روز معلم تعدادی از شاگردان شما به پاس زحماتی که برای آنها میکشید، از شما تقدیر و تشکر میکنند.
این تشکر میتواند به صورت زبانی و با گفتن چند جمله باشد یا شاگردان شما برایتان هدیه، کارت تبریک یا گل تهیه کرده باشند. در پاسخ تشکر یا هدیه آنها میتوانید از عبارتهای زیر استفاده کنید:
- من خیلی خوشحالم که شاگردانی مانند شما دارم.
- شما امروز را برای من به یکی از زیباترین رورزها تبدیل کردید.
- بابت همه هدایا و تبریکات شما متشکرم.
- پیشرفت و موفقیت شما عزیزان برای من بهترین کادو و هدیه است.
- خستگی من با تشکر شما از بین رفت.
- ممنونم امیدوارم روزی موفقیت شما را ببینم.
مثالهایی از پاسخ تشکر کردن
شما میتوانید به صورت خلاقانه روشهایی برای تشکر کردن یا پاسخ دادن به تشکر دیگران پیدا کنید. اما بررسی چند مثال میتواند به شما در این زمینه کمک کند:
- تصور کنید که جزو یا کتاب خود را برای کپی کردن به یکی از دوستانتان قرض دادهاید، او بعد از اینکه کارش را انجام داد کتاب یا جزو را به شما بازمیگرداند و در ضمن از شما تشکر میکند. در پاسخ تشکر او شما میتوانید بگویید: خواهش میکنم. خوشحالم که کمک کردم، امیدوارم با خواندن این جزوه یا کتاب نمرات خوبی کسب کنی و موفق شوی.
- تصور کنید که برای خرید کردن به یک مغازه مراجعه میکنید. بعد از اینکه خرید خود را انجام دادید، فروشنده مغازه از شما بابت خرید کردن و اعتمادتان تقدیر و تشکر میکند. حال شما در پاسخ تشکر او میتوانید این چنین بگویید: من هم از شما تشکر میکنم که اجناس باکیفیت و خدمات خوب ارائه میدهید یا من هم از حسن برخورد و خدمات رسانی شما تشکر میکنم.
- فرض کنید که شما در اتوبوس یا مترو روی صندلی نشستهاید، ناگهان متوجه میشوید که فردی مسن یا بیمار در فاصله کمی از شما ایستاده است. در این موقعیت شما صندلی خود را به او تعارف میکنید. او بعد از اینکه روی صندلی نشست از شما تشکر میکند، در پاسخ تشکر او میتوانید از عبارات زیر استفاده کنید:
- خواهش میکنم کاری نکردم
- خواهش میکنم وظیفه است
- خواهش میکنم من این گونه راحتتر هستم.
- من چند ایستگاه دیگر پیاده میشوم.
- خواهش میکنم راحت باشید.
برخی از آداب تشکر کردن
تا اینجا پاسخهایی که میتوانیم به تشکر افراد بدهیم را مورد بررسی قرار دادیم. اما باید بدانید که در کل تشکر کردن آداب خاصی دارد که اگر آنها را رعایت کنید، احساس بهتری به مخاطب خود منتقل خواهید کرد. برخی از آداب تشکر کردن عبارت است از:
- هنگام تشکر کردن یا پاسخ دادن به تشکر دیگران خلاق باشید.
- سعی کنید از کلمات و جملات تکراری و کلیشهای استفاده نکنید.
- هنگام تشکر کردن یا پاسخ دادن به تشکر دیگران، سعی کنید با آنها ارتباط چشمی برقرار کنید.
- در هنگام تشکر کردن یا پاسخ دادن به تشکر افراد حتما لبخند بزنید.
- سعی کنید به هنگام تشکر کردن احساس خوبی به طرف مقابل خود منتقل کنید.
- دلیل تشکر کردنتان را نیز با جملهای کوتاه بیان کنید.
- حتما از صمیم قلب از دیگران تشکر کنید یا به تشکر آنها پاسخ دهید؛ یعنی رفتار شما به صورت مصنوعی و تصنعی نباشد.
- با توجه به موقعیتی که در آن قرار دارید یا شخصی که با او برخورد میکنید، واژهها و جملات مناسبی برای تشکر کردن یا پاسخ دادن به تشکرات انتخاب کنید.
خلاصه مقاله و نتیجه گیری
یکی از رسومات و رفتارهای بسیار پسندیده، مثبت و زیبای ما ایرانیها تشکر و قدردانی کردن است. ما معمولا عادت داریم که در موقعیتهای مختلف و در پاسخ به خوبیها و محبتهای سایرین از آنها تشکر و قدردانی کنیم.
تشکر کردن فواید زیادی دارد؛ مثلا افراد به انجام دادن کار خوب بیشتر تشویق میشوند، همچنین با تشکر کردن یک حس مثبت برای خودمان و طرف مقابل به وجود میآوریم. از طرفی در بسیاری از موارد ممکن است ما کاری برای دیگر افراد انجام دهیم و آنها بخواهند از ما تشکر و قدردانی کنند.
پیدا کردن کلمات و جملات مناسب برای تشکر کردن از افراد کار چندان دشواری نیست؛ اما پاسخ دادن به تشکر دیگران معمولا برای ما سخت و چالش برانگیز است. زمانی که افراد از ما تشکر میکنند، معمولا ما پاسخ مناسبی در مقابل تشکر آنها نداریم.
در این مقاله ما موقعیتهای مختلفی را مورد بررسی قرار دادیم و پاسخهای مناسب به تشکر برای هر موقعیت را هم ذکر کردیم.
بیشتر بخوانید :
سلام در جواب کسی که می گویید فردا نیا استراحت کن چه بگویم جمله مودبانه تر