سرمایه گذاری خطر پذیر یا جسورانه چیست؟
سرمایه گذاری خطر پذیر اصطلاحی است که کمتر از صد سال از تولد آن می گذرد. زمانی که جین وایتر در سال ۱۹۳۹ در جمع بانکداران نیویورک از اصطلاح سرمایه گذاری جسورانه یا سرمایه گذاری خطر پذیر استفاده کرد، بدون شک فکر نمیکرد که این عبارت تبدیل به یکی از اصطلاحات دنیای اقتصاد شود و برای آن تعاریف مختلفی در دروس اقتصاد بیان شود.
سرمایه گذاری پر خطر عبارت است از تامین نقدینگی و یا تامین مالی شرکت ها، استارت آپ ها و کسب کارهای جدید و نوپا. این کسب و کارهای نوپا برای آنکه بتوانند سرمایه گذارها را جذب کنند باید آینده ایی روشن و موفق را به سرمایه گذاران نشان دهند.
از عواملی که میتواند سرمایه گذارها رو ترغیب به سرمایه گذاری در یک شرکت نوپا کند، پیش بینی رشد اقتصادی بالای آن شرکت یا کسب و کار است که این نوید را به سرمایه گذاران میدهد که در آینده منابع سرمایه گذاری شده به همراه سود این سرمایه گذاری به آنها باز می گردد.
سرمایه گذاری خطر پذیر یا سرمایه گذاری پر ریسک و یا به عبارت دیگر سرمایه گذاری جسورانه همانطور که از نامش پیداست، با خطر از دست رفتن سرمایه همراه هستند، که البته این خطر قابل مقایسه با ریسک سرمایه گذاری در بورس، بازار املاک و غیره نیست بلکه ریسک این سرمایه گذاری ها به مراتب بالاتر و البته سود حاصل از این سرمایه گذاری هم قابل مقایسه با دیگر سرمایه گذاری های رسیک پذیر نیست.
چه فاکتورهایی در جذب سرمایه گذار دخیل هستند؟
عوامل مختلفی در جذب سرمایه گذار دخیل هستند. یکی از این عوامل میزان خطر پذیری و ریسک پذیری سرمایه گذاری است.سرمایه گذاران برای انتخاب یک هدف مناسب برای سرمایه گذاری اقدام به ترسیم نموداری می کنند که سعی در پیش بینی آینده آن کسب و کار دارد.
این نمودار با توجه به امکانات، حوزه فعالیت، نحوه مدیریت، متناسب با نیاز بازار بودن، نوآوری و خلاصه با توجه به نقاط ضعف و نقاط قوت ترسیم می شود. بر اساس این نمودار می توان تا حدودی آینده را پیش بینی کرد. سرمایه گذاری در کسب و کاری که ریسک پذیری بالا و سودآوری پایینی دارد به ندرت اتفاق میوفتد.پیشنهاد می کنیم از صفحه مشاوره کسب و کار رایگان بازدید کنید.
ایده های نو که در راستای خدمت به مردم و راحت کردن زندگی روزمره بشری شکل گرفته اند طرفداران بیشتری برای سرمایه گذاری دارند. خدماتی که به زندگی روزانه بشر مربوط می شوند بسیار کاربردی و متقاضیان بیشتری دارند، در نتیجه سرمایه گذاری را با وجود پر خطر بودنشان منطقی می کنند.
آیا سرمایه گذاری پر خطر فقط مربوط به شرکت ها و بانک ها است؟
تامین سرمایه استارت آپ ها، شرکت ها و کسب و کارهای نوپا از راه های مختلفی انجام می شود که بانک ها و شرکت ها دو مورد از مواردی هستند که می توانند سرمایه لازم را تامین کنند. سرمایه گذاری پر خطر و اصولا سرمایه گذاری و تامین مالی کسب و کارهای نوپا از راه های مختلفی قابل انجام است.
تامین سرمایه به وسیله دوستان و آشنایان، تامین سرمایه از طریق پیش فروش، تامین سرمایه از طریق کمک کارکنان و کارمندان، وارد شدن به بازار بورس و عرضه سهام و غیره از راه های تامین سرمایه می باشند. اگرچه معمولا بانک ها و شرکت ها اقدام به سرمایه گذاری در کسب و کارهای نوپا و پر خطر می کنند اما تامین سرمایه از چندین راه دیگر قابل انجام است. بانک ها وشرکت ها به این دلیل که سابقه سرمایه گذاری مطمئن با سود بالا در مشاغل پر ریسک را دارند، همکاری با آنها تا حدودی ساده تر و قانون مدار تر است .
نحوه بازگشت سرمایه و سودآوری برای سرمایه گذاران به چه صورت است
هیچ سرمایه گذاری حاضر به تامین مالی کسب و کار های جدید نمی شود مگر آنکه ساز و کار مشخصی برای سودآوری و بازگشت سرمایه ترسیم شده باشد. عموما بازگشت سرمایه و سودآوری با اختصاص دادن سهام کسب و کار هدف به سرمایه گذاران انجام می شود.
به این صورت که میزان سرمایه وارد شده به شرکت را با کل قیمت شرکت سنجیده و به مقدار سرمایه، سهام به سرمایه گذار تعلق میگیرد. سود سرمایه گذاری از طریق رشد شرکت و بالا رفتن قیمت سهام ممکن می شود. بعد از گذشت مدت زمانی از فعالیت شرکت خدمات، تولیدات، تعییت اعتبار برند، سود حاصل از خدمات و چندین مولفه دیگر باعث می شوند که ارزش سهام شرکت رشد داشته باشند و بعضا این رشد تا چندین برابر قیمت اولیه است.
هر سهام به مقدار معینی سود حاصل از خدمات را به خود اختصاص می دهد. این سودها در پایان هر سال کاری و یا در دوره های مشخص معین شده در اساس نامه شرکت به سهامداران تعلق می گیرد. علاوه بر آن سهامداران با فروش سهام خود میتواننده سرمایه اولیه به همراه سود چند برابر شده را به دست بیاورند.
اهمیت سرمایه گذاری پر خطر
تمامی شرکت های بزرگ دنیا از جمله مایکروسافت، گوگل، اپل و… جز آن دسته از کسب و کارهایی بوده اند که در زمان خود پر خطر محسوب می شدند؛ ولی امروزه هر کدامشان به نوعی یک کشور ثروتمند محسوب می شوند و سهامداران خود را با عرش رسانده اند.
معمولا استارت آپ ها و شرکت هایی که با ایده ای نو و به منظور کمک به راحت کردن زندگی بشر شکل می گیرند جز مواردی هستند که سرمایه گذاری در آنها پر خطر محسوب می شود. اگر در زمان خلق گوگل و مایکروسافت هیچ بانک و شرکتی حاضر به سرمایه گذاری نمی شد امروزه بشر نمی توانست به این حد از پیشرفت در صنعت آی تی برسد.
اهمیت سرمایه گذاری های پر خطر از آنجایی که این سرمایه گذاری ها می توانند زندگی بشر امروزی را متحول کنند قابل توجیه می شوند. سرمایه گذاران این موضوع را درک کرده اند که سرمایه گذاری آنها در مشاغل و استارت آپ های خلاقانه و نوآورانه به غیر از سودآوری و پر کردن جیبشان، خدمت به بشریت و مهیا کننده پیشرفت انسان است در نتیجه هم از نظر اخلاقی و هم از نظر اقتصادی سرمایه گذاری را برای سرمایه گذاران منطقی میکند.
به راحتی میتوان فهمید که سرمایه گذاران در این شرکت ها به چه سود عظیمی رسیده اند، در نتیجه سرمایه گذاری بر روی ایده های نو و ریسک پذیر کاملا منطقی است.همچنین پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین سرمایه گذاری در ایران را مطالعه کنید.