راهنمای جامع فریلنسر شدن
امروزه میبینیم که شغل کارمندی به شکل سنتی در حال از بین رفتن است. با وجود هزینه های زیاد زندگی در مقابل دستمزد کم و روزمرگی خسته کننده ای که برنامه کاری تکراری به زندگی میدهد، بسیاری از افراد علاقه دارند برای خود کار کنند.
فریلنسری به معنای کار به عنوان یک شرکت مستقل است که در برابر استخدام شدن قرار میگیرد. فریلنسرها خود اشتغال هستند و اغلب اوقات از آنها به عنوان پیمانکاران مستقل یاد میشود.
در ادامه این مقاله از سرمایه سازی با جزئیات خواهیم دید که فریلنسری چگونه روشی است و این که شرایط کاری یک فریلنسر چگونه است.
بررسی معنی کلمه فریلنسری (Freelancing)
تاریخچه این کلمه به قرن نوزدهم برمیگردد. زمانی که فری لنس (free lance) به مزدورانی در قرون وسطی گفته میشد، که برای کسانی که بیشترین مزد را پرداخت میکردند، کار میکردند.
امروزه همه برای نامی که به شغل یک فریلنسر داده میشود، از اصطلاح فریلنسری استفاده نمیکنند. اکثر فریلنسرها مدل کاری خود را خود اشتغالی (self-employed) مینامند. اصطلاحات دیگری نظیر کار پیمانی (Contract work) و شغل قراردادی (Contract job) نیز به فریلنسری اطلاق میشود.
فریلنسری چگونه شغلی است؟
فریلنسرها در ازای ارائه خدمات دستمزد دریافت میکنند. قرارداد کاری آن ها معمولا به صورت پاره وقت یا کوتاه مدت است. برای مثال استخدام عکاس برای عکس برداری از جشن تولد به این صورت است که در روز مقرر، عکاس به محل مراجعه کرده و پس از پایان جشن دستمزد خود را دریافت میکند.
چنین قراردادی نمونه ای از یک قرارداد کوتاه مدت است. گاهی نیز ممکن است قرارداد بر مبنای ساعات مشخصی در هفته بسته شود. به عنوان مثال کاری که یک وکیل انجام میدهد این گونه است.
وکلا، موکلان زیادی دارند و برای هر یک متعهد میشوند که در هفته 2 ساعت وقت مشاوره و رسیدگی به امور تعیین کنند. بنابراین میتوان گفت، فریلنسری ساده ترین شکل کارآفرینی است.
فریلنسر خدمات یا محصول خاصی را ارائه میدهد و خریدار مستقیماً هزینه را به او پرداخت میکند.
چرا افراد به فریلنسری روی میآورند؟
فریلنسینگ انعطاف پذیری و کنترل زیادی را برای فرد فراهم میکند. اکثر فریلنسرها ساعات کاری خود را انتخاب میکنند، کارهایی که انجام میدهند، مشتری هایی که با آن ها کار میکنند و حتی ممکن است بتوانند از راه دور کار کنند.
فریلنسینگ همچنین نوعی کارآفرینی است، به این معنی که فریلنسر توانایی کنترل درآمد خود را دارد. فریلنسرها محدود به دستمزد ثابت نیستند بنابراین میتوانند به میزان توانایی خود در ارائه خدمات درآمد داشته باشند.
نکته مهمتر این که به عنوان یک فریلنسر میتوانید رئیس خود باشید. خود اشتغالی تنوع زیادی در نوع کاری که میتوانید انجام دهید نیز فراهم میکند. اگر فردی با علایق زیاد و به دنبال تجربه های جدیدی هستید، فریلنسری میتواند به شما در کشف انواع پروژه ها و صنایع کمک کند.
خوداشتغالی میتواند انعطاف پذیری خوبی که بسیاری پیش از شروع کار ثابت نیاز دارند را فراهم کند. درواقع میتوانید با کسب تجربه برای کار همیشگی آماده شوید.
فریلنسری تا چه میزان میتواند درآمدزا باشد؟
میزان درآمد فریلنسرها بسته به حیطه کاری و پروژه ای که میگیرند متفاوت است. برای مثال پروژه ای که برای تایپ تعدادی متن ایجاد میشود، ممکن است به ازای هر کلمه 10 تومان پرداخت داشته باشد.
این در حالی است که یک پروژه برنامه نویسی موبایل تا چندین میلیون تومان درآمدزایی دارد؛ البته نباید حجم پروژه ها را نیز فراموش کرد. تصور کنید فردی که فقط کار تایپ از روی دست نوشته را انجام میدهد در 22 روز کاری یک ماه روزانه آنقدر تایپ کند که در پایان ماه 1 میلیون تومان کار کرده باشد.
در کنار این شخص ممکن است یک گرافیست توانسته باشد همین مبلغ را تنها با 4 پروژه به دست آورد. بنابراین میبینید که حجم کار و نوع پروژه به یک اندازه در درآمد مؤثر هستند.
راحتی و سختی شغل را نیز به عنوان فاکتور بعدی میتوان در نظر گرفت. بنابراین برای محاسبه درآمد بالقوه ای که میتوانید در یک ماه داشته باشید، باید فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید.
- تعداد ساعت کاری
- تعداد پروژه
- توانایی فردی
- قیمت هر بخش از کار
فریلنسری با چه ریسک هایی رو به رو است؟
بسیاری از مشاغل ثابت، خدماتی مانند بیمه درمانی، بازنشستگی، از کار افتادگی قبل و بعد از فوت، سنوات، پاداش، وام و امکاناتی به افراد تحت تکفل شما ارائه میدهند. در صورت انتخاب خوداشتغالی ممکن است این مزایا را از دست بدهید.
اگرچه بیمه های مشاغل آزاد، اختیاری و خویش فرما این مشکل را حل میکند. درواقع ریسکی که متوجه شما است، مربوط به پرداخت حق بیمه است. در انواع بیمه هایی که نام بردیم، پرداخت تمامی حق بیمه به عهده خود شما است.
اما اگر استخدام شرکتی باشید درصدی را کارفرما پرداخت خواهد کرد. ریسک بعدی در میزان فعالیت شما است؛ اگر نتوانید به اندازه کافی پروژه بگیرید طبیعی است که درآمد نیز نخواهید داشت بنابراین باید مدام مشغول جذب مشتری باشید.
چه شغل هایی می توانند به صورت فریلنسری انجام شوند؟
- حوزه برنامه نویسی سایت، موبایل و کامپیوتر
- حوزه نویسندگی
- حوزه طراحی و خلاقیت
- حوزه علم داده و آنالیز
- حوزه بازاریابی و فروش
- حوزه فناوری اطلاعات و شبکه
- حوزه مهندسی و معماری
- حوزه ترجمه
- حوزه آموزش
این ها اصلی ترین حوزه های فعالیت هستند که هر یک در زیر مجموعه خود عنوان های شغلی زیادی دارند. بنابراین میتوان گفت با هر توانایی و تحصیلاتی میتوانید به عنوان فریلنسر کار کنید.
برای فریلنسر شدن از کجا شروع کنم؟
آنچه برای شروع کار مهم است، اطمینان از داشتن توانایی هایی است که یک فریلنسر باید داشته باشد. یک فریلنسر جدای از تخصص خود که باید در آن مهارت داشته باشد، باید توانایی ارتباط مؤثر با مشتری و وقتشناسی و تحویل به موقع کار را نیز داشته باشد.
پس از آن نوبت به انتخاب بستری برای کار است. امروزه سایت های زیادی در این زمینه فعالیت میکنند، با عضویت در آن ها و انتخاب توانایی های خود، وارد پلتفرمی می شوید که به افراد نیازهای خود را در قالب پروژه در آن قرار میدهند سپس شرایط برای انتخاب پروژه مهیا است.
خوبی این پلتفرم ها ایجاد بستر امن پرداختی است و این که دو طرف میتوانند با اطمینان وارد قرارداد شوند. سایت هایی مانند منکارتو، پارسکدرز، پارس فریلنسر، سان تایپ، پونیشا، تایپ ایران و کاریشه از این دسته هستند.
البته راه های دیگری مثل راه اندزی صفحه یا کانال در شبکه های اجتماعی نیز روش خوب و محبوبی است. با توجه به این که افراد زیادی روزانه در این شبکه ها فعالیت میکنند، امکان دیده شدن بیشتر است با این وجود برای اعتماد سازی باید زمان بیشتری صرف کنید.
تیپ شخصیتی نیز تا حدودی مؤثر است؛ اما اگر فکر میکنید با تیپ شخصیتی که دارید فریلنسری برای شما مناسب نیست اما هنوز هم این روش را دوست دارید هیچ مشکلی نیست. مهارت های مورد نیاز آن فارغ از هر شخصیتی که دارید، قابل یادگیری است.
سخن نهایی
فریلنسری در کنار معایب و ریسک هایی که دارد، انتخاب بسیاری از افراد است. این که بتوانید روز کاری و تعطیلات خود را خودتان مشخص کنید مزیت بزرگی است.
همچنین با وجود کم بودن ظرفیت تعدادی از شغل ها، عده ای ممکن است نتوانند در عنوان شغلی محبوب خود استخدام شوند بنابراین فریلنسینگ در آن را انتخاب میکنند.
به هر دلیل که به خود اشتغالی مشغول میشوید، نباید توانایی زمان بندی را فراموش کنید. فاکتور مهم کسب اعتماد همین وقتشناسی است. بنابراین با امید درآمد بیشتر، بیش از توانایی خود پروژه نگیرید.
فعالیت مستمر بهتر از فراز و فرود ناگهانی است. اگر مستمر و با پشتکار فریلنسری را ادامه دهید در طولانی مدت نتیجه آن را خواهید دید.
بیشتر بخوانید :