بازاریابی چیست؟ بهترین تعریف بازاریابی
اگر شما کسب و کاری دارید و محصول یا خدماتی ارائه میدهید قطعاً به مشتری نیاز دارید. این که چگونه به چشم مخاطبان تان بیایید و بتوانید آن ها را به مشتری تبدیل کنید فرآیندی است که در بازاریابی رخ میدهد. در راه اندازی کسب و کار اصل بر این است که به همان اندازه که برای شروع کارتان وقت و انرژی گذاشتید، بازاریابی انجام دهید.
تصور کنید یک دوره آموزشی عالی درمورد نرم افزار فتوشاپ دارید که از کیفیت خوبی برخوردار است. اگر نتوانید آن را بفروشید و مخاطبی داشته باشید درواقع هیچ کاری انجام نداده اید. بحث این مقاله از سرمایه سازی پیرامون مفهوم بازاریابی، چیستی آن و انواعی است که میتواند داشته باشد؛ بنابراین اگر هنوز بهدنبال مخاطب هستید و تا به حال موفق جذب آن نشده اید این مقاله را دنبال کنید.
همه چیز درباره بازاریابی و انواع آن
باتوجه به آنچه گفتیم در یک تعریف عامیانه بازاریابی به فعالیت هایی گفته میشود که برای کسب و کارها مشتری فراهم کند. اما در تعبیر علمی تجارت بهترین تعریف بازاریابی این است : بازاریابی مجموعه ای از فعالیت های طراحی، ترویج و تحویل ارزش به مشتری است. درواقع شما از شروع کار خود، بازاریابی را شروع کرده اید.
طراحی
به مثال دوره آموزش فتوشاپ برمیگردیم. برای آنکه نتیجه کار عالی باشد، مرحله طراحی باید جدی گرفته شود. در این مرحله باید ابتدا به سراغ محصولات مشابه بروید. بقیه چه کرده اند؟
دوره های آموزشی فتوشاپ معمولاً از چه طرح درسی پیروی میکنند؟ و سؤالاتی این چنینی. در فاز بعدی طراحی، باید براساس آنچه از دستاورد دیگران استخراج کردید، و آنچه به عنوان خلاقیت شخصی در نظر دارید، به یک جمع بندی برسید، که استاندارد های لازم در آن رعایت شده باشد.
سپس نوبت به تعیین امتیازات مشتری میرسد. امتیازاتی مانند، بازگشت وجه درصورت عدم رضایت، قسط بندی و تعریف یک دوره مثلاً 6 ماهه برای پشتیبانی.
برای انجام یک بازاریابی اصولی و موفقیتآمیز باید نکات زیادی را مورد توجه قرار دهید و فعالیتهای گوناگونی را انجام دهید تا بتوانید اعتماد مشتری را جذب کرده و آن را به یک مشتری دائمی تبدیل کنید. در ادامه کارهایی که در بازاریابی باید انجام دهید را توضیح خواهیم داد.
ترویج
زمانی که محصول شما برای ارائه به بازار آماده است باید رسانه ای برای ترویج آن انتخاب کنید. امروزه انواع شبکه های اجتماعی و تلویزیون بیشترین بیننده را دارند. البته این که مشتری هدف شما کدام رسانه را دنبال میکند نیز اهمیت دارد. برای مثال فتوشاب برای عکاسان مهارتی ضرروری است بنابراین اینستاگرام و پینترست که رسانه ای برای اشتراک عکس هستند میتواند مناسب ترین گزینه باشد.
تحویل
حال که توانستید محصول خود را معرفی کنید و ترویج دهید، از شما خواهند پرسید که چگونه میتوانند آن را تهیه کنند؟ به این منظور میتوانید یک وب سایت داشته باشید. برخی شبکه های مجازی نیز اجازه ارسال با کیفیت ویدیوهای طولانی را میدهند، بنابراین میتوانید یک کانال داشته باشید؛ اما به صورت کلی که وب سایت برای محصولات پولی گزینه بهتری است.
تا اینجا با تعریف بازاریابی و فازهای آن آشنا شدیم؛ اما در ابتدا گفتیم که انواعی برای بازاریابی وجود دارد. در ادامه به این انواع آن و روش کار هریک خواهیم پرداخت.
بازاریابی درونگرا
در این شیوه بازاریابی محل حضور مشتری را پیدا میکنیم و در آنجا مشغول به فعالیت میشویم. درواقع به طور مستقیم تبلیغ نمیکنیم بلکه با محتوایی که انتشار میدهیم افراد را به پرسیدن ترغیب میکنیم. به این صورت مشتری برای استفاده از محصولات ما پیش قدم میشود؛ یعنی در مرحله ترویج، دوره فتوشاپ را مستقیماً با نشر دمو دوره یا تعریف و تمجید های بسیار معرفی نمیکنیم.
بلکه در وب سایت خود شروع به نشر محتوای مرتبط و کار روی سئو سایت میکنیم. به این ترتیب وقتی شخصی درمورد فتوشاپ بهدنبال دوره آموزشی باشد، با دیدن سایت ما ترغیب به پرسوجو میشود. این شیوه در حال حاضر بسیار محبوب و کارآمد است و شیوه مدرن بازاریابی محسوب میشود.
بازاریابی برونگرا
در این روش باید کاری کرد که به یاد مشتری بمانید. بنابراین به شکل مستقیم تبلیغات مرتبط با محصول را نشر میدهیم زیرا با ایجاد هیجان در مخاطب سعی بر تبدیل او به مشتری داریم.
شاید تا چند سال قبل این روش برای اکثر کسب و کارها کارآمد بود، اما در حال حاضر ممکن است حتی باعث از دست رفتن مخاطب شود. خود ما با دیدن تبلیغات هیجانی، تصور میکنیم ایرادی در کار است که پشت این هیاهو پنهان شده. با این حال برای محصولاتی که در تلویزیون تبلیغ میشوند، این روش هنوز هم به کار میآید.
یک محصول خوراکی را تصور کنید، که با چنین تبلیغی پر از رنگ و لعاب و موسیقی میتواند در یادها بماند و افراد با دیدن آن در فروشگاه، حداقل یکبار آن محصول را تهیه کنند.
بازاریابی محتوایی
همانطور که از نام آن پیدا است در این روش اصل بر ارائه محتوا است. محتوا میتواند متنی، صوتی در قالب پادکست، تصویری در قالب وبینار و یا ترکیبی از این ها و به صورت چند رسانه ای باشد. آنچه در این روش اهمیت دارد کپی نبودن آن است.
یعنی اگر درمورد اصلاح رنگ در فتوشاپ هزار مقاله متمایز وجود دارد شما باید هزارو یکمین فرد متمایز باشید. طبیعی است که برای چنین موضوع جزئی و کوچکی تنها یک روش کار وجود دارد. بنابراین منظور ابداع چیز جدیدی نیست بلکه منظور روش ارائه جدید است که با کمی مطالعه و تقویت مهارت های نویسندگی به آن خواهید رسید.
در نهایت یادآوری میکنیم که بازاریابی محتوایی براساس رسانه ای که تولید میکنید انواع ویدیویی، متنی و صوتی را در خود جای میدهد.
بازاریابی شبکه ای یا بازاریابی چند سطحی
این روش برگرفته از تکنیک فروش مستقیم محصولات است. در حالت معمول وقتی شرکتی محصول خود را برای فروش به بازار عرضه میکند تا زمانی که محصول توسط خرده فروش فروخته نشده است سودی به شرکت برنمیگردد؛ اما در روش بازاریابی شبکه ای، واسطه ها اعم از عمده فروش و خرده فروش حذف میشوند.
شرکت ها محصول خود را مستقیماً به مشتری میدهند و هر مشتری تعدادی مشتری جدید به دنبال خود میآورد. به این ترتیب شبکه ای از مشتری ها تشکیل میشود.
این شیوه بازاریابی را در فروش محصولات آرایشی و پوستی بسیار دیده ایم. شرکت در ابتدا تست محصولات را به تعدادی مشتری بالقوه ارائه میدهد و از آن ها میخواهد در صورت پسندیدن محصول و در ازای شراکت در سود، آن را به دیگران نیز معرفی کنند و این روند همینطور ادامه پیدا میکند.
بازاریابی ویروسی
همه ما در طول زندگی خود دچار بیماری های ویروسی شده ایم و میدانیم که در صورت ابتلا نباید با افراد دیگر در ارتباط و فاصله نزدیک باشیم، چرا که به راحتی منتقل میشود.
این شیوه بازاریابی به دلیل شیوه نشر تبلیغات ویروسی نام گرفته است. در این روش، شما باید محتوایی مثل یک پست اینستاگرام طراحی کنید که جذابیت بسیاری برای مخاطب داشته باشد و در آن پیام، لوگو یا نام برند و محصول خود را به شکلی هوشمندانه قرار داده باشید. محتوای شما باید به قدری جذاب باشد که افراد پس از مطالعه بلافاصله آن را برای دیگران ارسال کنند.
با این روش تبلیغ شما نه تنها در یادها خواهد ماند بلکه بسیاری آن را خواهند دید.
آنچه تا اینجا گفتیم، گوشه ای از انواع بازاریابی بود. از انواع دیگر بازاریابی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- بازاریابی چابک
- بازاریابی شرکت به شرکت
- بازاریابی کار آفرینی
- بازاریابی تلفنی
- بازاریابی دهان به دهان
- بازاریابی تحلیلی
- بازاریابی بیرون از خانه
- بازاریابی اجرایی
- بازاریابی مبتنی بر پایگاه داده
سخن پایانی
درمورد بازاریابی، سخن زیاد است. به ویژه امروزه که بسیاری افراد به سراغ کسب و کار خود رفته اند و در تخصص خود کارآفرینی میکنند. این افراد در حوزه های مختلفی کار میکنند و بسته به ماهیت کسب و کار آن ها یکی از انواع بازاریابی به کار میآید.
آنچه مسلم است این است که ورود به این شغل بسیار درآمدزا خواهد بود؛ اما باید بدانید که طراحی استراتژی درست بازاریابی به هیچ عنوان راحت نیست. با تمرین و تجربه میتوانید به یک متخصص کاربلد در این زمینه تبدیل شوید؛ یا اگر میخواهید برای کسب و کار خود بازاریابی کنید بازهم هیچ محدودیتی وجود ندارد و راه یادگیری برای شما باز است.
بیشتر بخوانید :