بازاریابی شبکه ای چیست؟ + مزایا و معایب
بازاریابی شبکهای یک روش برای فروش است که یک شرکت، محصولات خود را بدون واسطه و حتی بدون تبلیغ مستقیم در اختیار مشتری قرار میدهد. چنانچه مشتری از خرید خود راضی باشد میتواند محصولات شرکت را برای سود بیشتر به دیگران معرفی کند. بازیابی شبکهای نیاز به شبکه سازی و تعداد افراد فراوانی دارد.
این نوع بازاریابی هم مزایای بسیاری دارد و هم معایبی. یکی از زیرمجموعه های رشته بازاریابی، بازاریابی شبکهای است که راه فروش خود را بر شبکههای انسانی و اجتماعی پایدار کرده است.
در این روش، بازاریابها تعدادی از محصولات شرکت را میخرند و به هر نحوی که شده باید محصولات را به فروش برسانند و در ازای آن پورسانت دریافت نمایند؛ ولی این روش تنها پایان کار نیست.
در حقیقت در این روش، مصرفکننده نیز قادر است محصولات شرکت را بازاریابی کرده و در مقابل آن سود دریافت کند. البته این روش ساختار منحصربهفرد خود را دارد. در این ساختار، بازاریاب بایستی افرادی را بهعنوان زیرشاخه خود معرفی کند و هر چه زیرمجموعه بیشتر و فعالیت بیشتری نیز داشته باشد، در نتیجه سود بیشتری را دریافت میکند.
آیا بازاریابی شبکهای همان شرکت هرمی است؟
شرکت های هرمی جزء شرکتهایی به شمار میروند که اعضای آنها متعهد هستند که افرادی را به شرکت معرفی کنند و در مقابل سرمایه گذاری آنها کمیسیون دریافت نمایند.
در حقیقت در این شرکتها محصولی خریدوفروش نمیشود و سرمایه گذاری فرد بهعنوان کمیسیون میان افراد بالاتر در این هرم تقسیم میشود. ساختار هرم به گونهای است که هرچه به رأس آن نزدیکتر میشوید سرمایهتان بیشتر میشود؛
ولی چنانچه در سطح پایین هرم قرار داشته باشید هیچ سودی نخواهید داشت، البته این در صورتی است که ضرر نکنید؛ ولی در بازاریابی شبکهای اصل بر فروش محصول است و سپس میتوان در مقابل معرفی افراد جدید سود دریافت نمود.
بازاریابی شبکهای از نظر قانونی
در اکثر کشورهای جهان فعالیتهای هرمی غیرقانونی است اما به دلیل تفاوت شرکتهای بازاریابی شبکهای با هرمی این کار در برخی از کشورها به صورت قانونی انجام میشود؛ ولی با این حال بازیابی شبکهای همیشه محل انتقاد مراجع قانونی و اقتصادی بوده است.
نماد هر شرکت نشاندهنده چگونگی فعالیت آن شرکت است بنابراین چند سالی است که شرکتهای بازاریابی قادرند مجوز فعالیت را از صنعت، معدن و تجارت دریافت کنند.
شما با بررسی نماد شرکت قادر هستید متوجه قانونی یا غیرقانونی بودن کار شرکت شوید. چنانچه رنگ این نماد سبز باشد یعنی شرکت مجاز به فعالیت است. چنانچه زرد بود به معنای مجاز به فعالیت یک ماهه برای برطرفکردن ایراد و در پایان در صورتی که قرمز باشد یعنی به صورت موقت تا مدت 6 ماه تعلیق شده است. رنگ سیاه نیز نشان از اتمام مجوز فعالیت آن شرکت است.
بهترین فاکتورها یا پلن بازاریابی شبکه ای چیست؟
از آنجایی که بازاریابی شبکهای یکی از انواع نوپدید بازاریابی است فعالیتدر آن باید برطبق اصول و استاندارهای خاصی باشد تا بتوان در آن موفق شد. در این بخش بهترین فاکتورهای مربوط به بازاریابی شبکهای را توضیح خواهیم داد.
- کیفیت
یک شرکت بازاریابی شبکهای بایستی بداند چون محصولات خود را بدون هیچ گونه دردسری در بازار توزیع میکند نباید این محصولات بیکیفیت و سبب نارضایتی مشتریان شود. حتما بایستی محصولات این شرکتها طوری باشد که رضایت کامل مشتری را به خود جلب کنند.
- داشتن بستهبندی مناسب
تمایز در نوع ارائه محصول و بستهبندی آن یکی از موارد مهمی است که باید در بازاریابی شبکهای مورد توجه قرار بگیرد. بسته بندی این شرکتها باید متفاوت از سایر محصولات باشد تا بتواند پتانسیل بازاریابی دهان به دهان را داشته باشند.
- داشتن بازاریابهای مناسب
داشتن بازاریابهایی که بتوانند محصول را به خوبی برای دیگران توضیح دهند. جلب اعتماد مشتریان و تشویق آنها برای معرفی محصول یکی از مهمترین کارهایی است که بازاریابان شبکهای باید انجام دهند.
- دروغ ممنوع
در بازاریابی شبکهای دروغ ممنوع است. از محصول تعریفتهای بیپایه نکنید.حقیقت را برای مشتری بیان کنید چرا که درصورت عدم انجام این کار اعتماد مردم از دست میرود.
نکات مهم در عضویت در بازاریابی شبکهای
برخی از شرکتهایی که محصولات خود را با بازاریابی شبکهای انجام میدهند به کلاهبرداری از مشتریان خود میپردازند. در این بخش نکاتی درباره تشخیص این شرکتها ذکر خواهیم کرد.
- به سخنان منفی برخی از مشتریان به هیچ عنوان توجه نکنید.
- توجه کنید که سخنانی مثل «دیگه کارکردن برای دیگران کافی است و بهتر است برای خودت کار کنی» برای شرکتهایی است که تنها به فکر سود آنی خود و گرفتن پول شما هستند.
- از دیگر نکات مهمی که باید در نظر گرفت این است که شرکتی که بازاریابی شبکهای انجام میدهد مهر و نماد اعتماد الکترونیکی داشته باشند.
- در این زمینه شما بایستی خیلی باهوش باشید؛ چرا که برخی از شرکتهایی که در ایران به شکل بازاریابی شبکهای کار میکنند تنها بازاریابی خوبی دارند؛ وگرنه کیفیت محصولات آنها کاملا معمولی است.
مزایای بازاریابی شبکهای
برای پیشرفت و موفقیت در بازاریابی شبکهای نیاز به زمان و تلاش دارید. بازاریابی شبکهای نیاز به نظم و سازماندهی دارد. از مهمترین مزایای نتورک ریسک پایین این کسب و کار نسبن به دیگر کسب و کارها است چرا که نسبت به دیگر مشاغل، نیاز به سرمایه اندکی دارد.
در بازاریابی شبکهای هیچ گونه محدودیتی درآمدی وجود ندارد. درواقع کارکنان هر شغلی حقوق و مزایای ثابت و مشخصی دارند و حتی با کار اضافی نیز نمیتوانند حقوق بیشتری را دریافت کنند؛ ولی شما میتوانید از طریق این نوع کسب و کار البته براساس میزان تلاش، مهارت و اهدافی که دارید به سطح درآمد عالی برسید.
یکی دیگر از مهمترین مزایای بازاریابی شبکهای فراهم آوردن سود باقیمانده است. خدمات خاصی وجود دارد که اغلب سود باقیمانده را برای شرکتها به وجود میآورند چرا که ماهیت این نوع خدمات، تداوم در پیشرفت است.
معایب بازاریابی شبکهای
در این روش کسب و کار هیچ کسی علاقهای به فروشندگی ندارد و همه سعی میکنند با هر شیوهای زیرمجموعه داشته باشند تا توسط خریدهای صورت گرفته در سطح زیرشاخهها، درآمدهای غیرفعال داشته باشند.
مجوز این شرکتها توسط اتاق اصناف وزارت صنعت و معدن و تجارت صادر میشود و ماموریتهای محوله به این کسب و کارها از جمله حذف واسطهها، حمایت از تولید ملی، اشتغالزایی برای جوانان است.
این در صورتی است که بسیاری از شبکههای بازاریابی خود واسطه هستند و اغلب محصولات آنها وارداتی است؛ علاوهبر این در بازاریابی شبکهای به جای اشتغالزایی جوانان در کارخانهها و کارگاههای تولید، گرایش به درآمدزایی به صورت شرکتهای هرمی و مصرفگرایی دارند.
قیمت برخی از محصولات انحصاری و ارائه شده در این نوع کسب و کارها از محصولات مشابه در بازار گرانتر و با کیفیت پایینتر است. فروشنده مجبور است ابتدا خود به عنوان مشتری محصولات را خریداری نماید و سپس با هر ترفندی سعی کند توسط سرمایههای اجتماعی خود مانند خانواده و آشنایان این محصولات را به فروش برساند.
معمولا شرکتهای بازاریابی شبکهای براساس وعدههای شگفتانگیز، هیجانات و فشارهای انگیزشی بنا شدهاند. زمانی که این نوع از بازاریابی پس از گذشت مدت زمان طولانی و با تلاشهای بسیار به حداقل نتایج خواسته شده هم نمیرسد، دچار یاس و ناامیدی میشود.
همچنین چنانچه کسب و کارها با شکست روبهرو شوند هیچ تعهدی برای حمایت از بازاریابها وجود ندارد. برای جذب بازاریاب و فروش محصولات با وعده این که در صورت روند افزایش زیرشاخهها پس از گذشت 5 سال بازنشسته میشود؛
چرا که با دریافت درصدی از سودهای فروش از طریق زیرشاخههای چند سطحی، درآمد ماهیانه برای او حاصل میشود؛ البته ان درصورتی میسر است که کسبوکار پایدار بماند و شکست نخورد.
بیشتر بخوانید :