پرسونا چیست؟ آموزش طراحی پرسونا به زبان ساده
شناخت پرسونای مخاطب یا مشتری یکی از مراحل مهم و کلیدی در راهاندازی کسب و کار است. این مسئله برای کلیه کسب و کارها صدق میکند و چه کسب و کار شما به صورت آنلاین باشد چه آفلاین، لازم است مخاطبین خود را بشناسید و با سلایق و نیازهای آنها آشنا شوید.
برای مثال شما نمیتوانید یک مغازه مردانه فروشی را در پاساژی که تمامی مغازههایش در ارتباط با بانوان فعالیت میکنند احداث کنید؛ زیرا مخاطب هدف شما که همان مردان هستند برای خرید به این پاساژ رفتوآمد ندارند.
کسب و کارهای آنلاین هم از این قاعده مستثنی نیستند. برای مثال شما نمیتوانید در یک صفحه اینستاگرام که اکثر فالورها یا دنبالکنندگان آن را مردان تشکیل میدهند شروع به فروش لوازم آرایشی کنید. در واقع لازم است پیش از تاسیس کسب و کار خود به خوبی مخاطبینتان را بشناسید و متناسب با نیاز آنها اقدام کنید.
شناخت مخاطب در حوزه کسب و کار اصطلاحا «پرسونا» گفته میشود. با استفاده از پرسونا میتوانید ماهیت کسب و کار خود را شناسایی کرده و بر اساس آن به جذب مشتری یا مخاطبین بپردازید.
اما شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که پرسونا چیست و چگونه میتواند به شناسایی و جذب مخاطبین کسب و کار شما کمک کند؟ برای دریافت پاسخ به این پرسش توصیه میکنیم که تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
پیش از آشنایی با پرسونا توجه داشته باشید که…
قبل از آشنایی با پرسونا و شناخت مخاطبتان بهتر است که ابتدا خود و برندتان را به خوبی بشناسید.
شناخت از خود به این معنا است که شما چه محصولات و خدماتی را ارائه میکنید و در کنار اینها، تا چه حد میتوانید خلاق و مبتکر باشید و کارها را به شکلی متفاوت از رقبای خود انجام دهید؛ تا مخاطبین را وادار کنید که استفاده از خدمات شما را به استفاده از خدمات دیگر رقیبان ترجیح دهند.
در نتیجه اساس شناخت پرسونای مخاطب، شناخت خود و کسب و کاری است که راه انداختهایم.
پرسونای مخاطب چیست؟
پرسونای مخاطب یک تصویر خیالی از مخاطب هدف شما است که شخصیت او را تعیین میکند. پرسونای مخاطب محدود به یک مخاطب مشخص نیست؛ بلکه برای تعیین پرسونای مشتری باید یک سری از ویژگیهای جمعی که تصور میکنید در میان تعداد زیادی از مخاطبینتان مشترک هستند را مد نظر قرار دهید.
درواقع پرسونای مخاطب به مجموعهای از ویژگیهایی گفته میشود که در میان تعداد زیادی از مخاطبین شما مشترک هستند. پرسونای مخاطب یکی از مهمترین مواردی است که باید حین تولید محتوا به آن توجه داشت. درواقع نویسنده محتوا باید در طول محتوانویسی به تمامی ویژگیهای مخاطب هدف و خواننده محتوا توجه داشته باشد و آنها را در نظر بگیرد.
پرسونای مخاطب با چه هدفی ایجاد میشود؟
در طی فرایند تعیین پرسونای مخاطب، باید برای مخاطب یک اسم خیالی در نظر گرفت و با توجه به منابع آماری خصوصیات ظاهری و اخلاقی وی را تعیین کرد. پس از این مراحل، نوبت به تعیین سلایق و علایق مخاطب هدف با توجه به خصوصیات او میرسد.
پس از این که سلیقه مخاطب هدف خود را شناختید، میتوانید تمامی مشکلات احتمالی را که مانعی میان مخاطبتان و راه رسیدن به محتوا یا محصول شما ایجاد میکنند را شناسایی و برطرف کنید.
برای برقراری ارتباط بیشتر و نزدیکتر با پرسونا میتوانید حتی برای او یک چهره خیالی در نظر بگیرید یا ماکتهایی از مشتری با توجه به خصوصیات ذهنیتان از وی تهیه کنید.
چرا ایجاد پرسونا برای اداره کسب و کار ضرورت دارد؟
با ایجاد پرسونا شما میتوانید مخاطب هدف خود و نیازهای او را بهتر شناسایی کنید. همین امر موجب میشود که خدمات را به شکل بهتر و مناسبتری به مخاطبین ارائه کنید و درآمدزایی بیشتری نسبت به رقبای خود داشته باشید.
با ایجاد پرسونا و شناخت بهتر مخاطب میتوانید نیازهایی را در مخاطب خود کشف کنید که رقبای شما متوجه آنها نشدهاند و با پاسخگویی به این نیازها، درآمد خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهید.
مخاطب هدف کیست؟
مخاطبین هدف گروهی از افراد هستند که به نحوی با کسب و کار یا محتوای شما ارتباط دارند و از ان استفاده میکنند؛ برای مثال اگر شما یک مشاور کنکور هستید، مخاطبین هدف شما دانش آموزان یا فارغ تحصیلانی هستند که قصد دارند در آینده در کنکور سراسری شرکت کنند.
در این صورت شما نمیتوانید از یک کودک دبستانی یا یک بازاری توقع داشته باشید که نسبت به سرویسدهی شما از خود علاقه نشان دهند.
چگونه می توان مخاطب هدف را شناسایی کرد؟
شناسایی مخاطب هدف کار مشکلی نیست. برای شناسایی مخاطب هدف کافی است به افرادی که درحال حاضر از خدمات و سرویسدهی شما استفاده میکنند، توجه کنید و نیازهای آنها را بشناسید؛ زیرا سایر مخاطبین هدف شما شباهت بسیار زیادی با همین مخاطبین خواهند داشت.
برای شناسایی مخاطب هدف خود باید پارامترهای مختلفی مانند سن، جنس، محل سکونت، زبان، قدرت خرید، علایق و مرحله زندگی او را در نظر بگیریم. جمعآوری این اطلاعات با وجود ساده و پیش پا افتاده به نظر رسیدن میتوانند تا حد زیادی ما را در شناخت و تعیین پرسونای مخاطب یاری دهند.
چگونه میتوان انتظارات مخاطب هدف را بهتر شناخت؟
برای شناخت بهتر و بیشتر انتظارات و نیازهای مخاطب هدف لازم است به این موضوع توجه کنیم که آیا خدمات ما میتواند تغییری در شرایط زندگی مخاطب هدف ایجاد کند یا زندگی او را بهتر کند؟
همواره باید بکوشید که خدمات خود را به نحوی تنظیم کنید تا بیشترین تاثیر را روی مخاطب داشته باشد و نیازهای او را تا حد زیادی برطرف کند. برای انجام این کار میتوانید لیستی از منافعی را که خدمات شما میتواند برای مخاطب به همراه داشته باشد، تهیه کنید و روی بهبود خدمات کار کنید.
پرسونای منفی چیست؟
در هر حرفهای که فعالیت میکنید، شناخت مخاطب و پرسونای او میتواند اصلیترین محور بازاریابی و افزایش فروش شما به حساب بیاید.
در مسیر شناخت پرسونای مخاطب، گاه با مخاطبینی مواجه میشویم که مخاطب هدف ما نیستند؛ اما کار و فعالیت ما را دنبال میکنند. این افراد میتوانند تا حد زیادی موجب هدر رفتن زمان و انرژی ما شوند.
پرسونای منفی به ما کمک میکند که بتوانیم این افراد که مخاطب هدف ما نیستند اما ما را دنبال میکنند را از مخاطبین هدف خود جدا کنیم.
اهمیت شناخت پرسونای منفی در چیست؟
شناخت پرسونای منفی میتواند تاثیر زیادی بر کسب و کار و فروش ما داشته باشد. با شناخت پرسونای منفی درواقع میتوان در مصرف وقت صرفهجویی کرد و زمان ارزشمند خود را تنها صرف سرمایه گذاری روی مخاطبین هدف کرد.
مورد دیگری که درباره شناخت پرسونای منفی اهمیت دارد این است که پس از شناخت پرسونای منفی دیگر بودجه بازاریابی شما هدر نمیرود و تنها روی کسانی سرمایه گذاری خواهید کرد که میدانید از خدمات شما استفاده میکنند.
خلاصه مقاله و نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی مفهوم پرسونا و پرسونای مخاطب پرداختیم و دلایل مهم استفاده از پرسونا را برای شما شرح دادیم. همان طور که متوجه شدید، پرسونای مخاطب میتواند اهمیت زیادی در پیشرفت کسب و کار شما داشته باشد؛
بنابراین بهتر است که بخشی از زمان خود را به بررسی ویژگیهای مخاطبین محتوا و کسب و کارتان اختصاص دهید و پرسونای مخاطبین خود را تعیین کنید. خواهید دید که همین اقدام به ظاهر ساده و پیش پا افتاده تا چه حد میتواند عملکرد شما را از رقیبانتان متمایز کند و به درآمد شما بیفزاید.