اوراق اختیار فروش تبعی چیست؟
بیمهکردن کالاها، تجهیزات و دارایی های با ارزش یکی از روشهای محافظتی برای حفظ سرمایه در صورت آسیبدیدگی آنها به حساب میآید؛ اما آیا تا به حال به این فکر کردهاید که سهام هم میتواند بیمه شود یا خیر؟ این شیوه اگر وجود داشته باشد میتواند خرید سهام در دوران نزولی بازار را تضمین کند.
این مسئله باعث میشود خیال خریدار از بابت سهام راحت شود. خوشبختانه در کشور ما همانند بسیاری از نقاط مختلف دنیا بیمهکردن سهام وجود دارد که ما آن را با نام اوراق اختیار فروش تبعی میشناسیم. آنچه ذهن افراد را به خود مشغول میکند این است که چگونه این امر امکانپذیر خواهد بود؟ در این مقاله از سرمایه سازی قصد داریم شما را با با اوراق اختیار فروش و نکاتی که بهتر است درباره آن بدانید آشنا کنیم پس همراه ما باشید.
همه چیز درباره اوراق اختیار فروش تبعی
همانطور که میدانید، بازار سهام یک دنیای پر از نوسان است و چیزی نیست که بتوان بهطور کامل آن را پیشبینی کرد. این یعنی هم روزهای خوشی دارد و هم روزهای ناخوشی! زمانی که بازار در روند صعودی خود پیش میرود و سهام شرکت خاص، خریداران بسیاری دارد، همه چیز روی روال خواهد بود؛
اما در مواقعی ممکن است اوضاع نابسامان شود و سهام دچار نوسانات شدید در قیمت شود و افت زیادی را تجربه کند. در چنین شرایطی خریداران سهام به شکل چشمگیری کاهش پیدا میکنند و افرادی که در این شرایط قصد فروش سهام خود را دارند با مشکل در خریدار مواجه میشوند.
در این شرایط است که اوراق اختیار فروش تبعی میتواند تا حدودی این مشکل را برطرف کند. در اصل شرکتی که صاحب سهم در حال نزول است برای این که ارزش سهام خود را حفظ کند، اقدام به حمایت از سرمایه گذاران کرده و چنین اوراقی را منتشر میکند. در صورتی که سهامداری، این اوراق را بخرد میتواند سهم خود را به شرکت بفروشد.
به عبارتی شرکت متعهد میشود این سهام را از فرد سرمایه گذار در صورت تمایل در یک قیمت از پیش تعیین شده و در یک بازه زمانی مشخص خریداری کند. این شیوه تضمین و یا بیمه سهام محسوب میشود که در مواقع افت بازار، خیال سهامدار را تا حدودی راحت میکند.
پس اوراق اختیار فروش تبعی یعنی همان بیمهکردن سهم، یک نماد است که جزو ابزارهای بازار محسوب میشود. فروش این اوراق میتواند منجر به کاهش ریسک سرمایه گذاری شود و این اطمینان را به خریدار میدهد که منافع وی در صورت افت بازار حفظ خواهد شد.
نکات مهم درباره اوراق اختیار فروش تبعی
یک فرد که قصد خرید اوراق اختیار فروش تبعی را دارد، بیشتر از میزان سرمایه پایهای که دارد نمیتواند خرید کند. زمانی که اطلاعیهای برای عرضه این اوراق صادر شود، یکسری محدودیتها و بندهایی در آن ذکر میشود که هر خریدار با یک معاملات مشخص باید آنها را رعایت کند. در صورتی که شخص متقاضی هر یک از این محدودیتها را زیر پا بگذارد، معامله فسخ و خسارت معینی بابت هزینهها به عرضهکننده اوراق تعلق خواهد گرفت.
از دیگر محدودیتهای قائل شده، عدم امکان فروش آن است؛ یعنی خریدار حق فروش آن را پس از خرید از عرضهکننده نخواهد داشت. از آنجا که هزینه پرداختی شما بابت خرید چنین اوراقی به نوعی حق بیمه محسوب میشود، از زمانی که تاریخ اعمال تمام شود، شرکت عرضهکننده چنین اوراقی، دیگر تعهدی بابت آن نخواهد داشت؛
بنابراین باید قبل از اقدام به خرید چنین اوراقی تمام بندها و محدودیتها را به شکل دقیق مطالعه کرده و از شرایطی که امکان دارد در آینده پیش روی سهامدار قرار بگیرد آگاه شود.
فرم اطلاعیه خرید اوراق اختیار فروش تبعی شامل چه مواردی میشود؟
همانطور که گفتیم، زمانی که عرضهکننده قصد فروش چنین اوراقی را دارد، اطلاعیهای منتشر خواهد شد که شامل یکسری بند است که تعاریف مختلفی را در بر خواهد داشت. برای مثال در این اطلاعیه از سهم پایه، شخص عرضهکننده، قیمت اعمال که همان قیمت سهم پایه است، سقف خرید یعنی حداکثر تعداد خرید اوراق، دوره معاملاتی یعنی حدفاصل شروع تا پایان ارزش اوراق و سررسید صحبت میشود؛
بنابراین شخص که قصد خرید اوراق اختیار فروش تبعی را دارد باید به شکل کامل با این مفاهیم آشنا باشد. نکته مهمی که باید درباره این اوراق بدانید این است که نباید آنها را با هر قیمتی خریداری کنید. پس باید قبل از اقدام به خرید، بازده این اوراق بر اساس فرمول پرداختی منهای دریافتی تقسیم بر پرداختی را به دست بیاورید؛ چرا که در بسیاری از مواقع نه تنها خرید این اوراق، سودی را عاید خریدار نمیکند بلکه ممکن است با ضرر نیز همراه باشد.
چه دستورالعملهایی برای این اوراق وجود دارد؟
- زمانی که اطلاعیه شرکت عرضهکننده اوراق اختیار فروش تبعی منتشر نمیشود، میزان محدودیت خرید این اوراق هم ذکر میشود؛ بنابراین شخص سرمایه گذار حتما باید از قبل، این میزان را بررسی کند؛ زیرا اگر شخص تعدادی از این اوراق را خریداری کند که بیشتر از محدودیت مشخص شده باشد، اندازه مازاد آن از اعتبار ساقط و به سود شرکت خواهد بود و هزینهای که بابت اوراق اضافی پرداخت شده است به خریدار عودت داده نمیشود.
- هنگامی که قصد خرید چنین اوراقی را دارید باید از قبل مالکیت بخشی از سهام شرکت مورد نظر را داشته باشید، بیشترین تعداد اوراقی که حق خرید آن را دارید، باید معادل تعداد سهام خریداری شده توسط شما باشد.
- اگر پس از خرید این اوراق تعدادی از سهام از قبل خریداری شده را بفروشید، در پایان همان روز معاملاتی، اعتبار تعداد اوراق مازاد از بین خواهد رفت و دیگر هیچ حقی بابت آن نخواهید داشت.
- اگر قصد دارید از این اوراق استفاده کنید، حتما باید قبل از زمان سررسید، اقدام به درخواست خود کنید. این کار را باید از طریق کارگزار انجام دهید؛ در غیر این صورت اوراق شما فاقد اعتبار تشخیص داده شده و پس از پایان سررسید باطل خواهد شد.
- اگر خریدار، درخواست حق اوراق خود را از شرکت داشته و شرکت عرضهکننده به هر دلیلی در پرداخت حقوحقوق وی تاخیر داشته باشد، بر اساس بندهای ذکر شده در اطلاعیه اوراق، عرضهکننده موظف به پرداخت جریمه به خریدار است.
بیشتر بخوانید :