تحلیل تکنیکال چیست؟
قبل از ورود به بازار بورس و سرمایه گذاری در این بازار آموزش برخی اطلاعات مورد استفاده در این بازار ضروری است؛ تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال از این دسته اطلاعات هستند.
شما میتوانید با داشتن اطلاعات کافی در مورد بازارهای سرمایه گذاری و سهام عرضه شده در بازار سرمایه، از ایجاد ضرر برای سرمایه خود جلوگیری کنید. تحلیل های بنیادی و تحلیل های تکنیکال بیشترین روش های تحلیل مورد استفاده افراد حاضر در بازار سرمایه است.
داشتن اطلاعات کافی، پیگیری اخبار مرتبط و همچنین استفاده از تحلیل های مورد نیاز برای برسی وضعیت بازار، ریسک های موجود در بازار سرمایه را کاهش میدهد.ضمن اینکه ما در مقاله ای به صورت تخصصی و جداگانه به آموزش بورس از صفر پرداخته ایم.
تاریخچه تحلیل تکنیکال
بنیانگذار تحلیل تکنیکال «چارلز داو» موسس «وال استریت ژورنال» و بنیانگذار «داو جونز» است. نظریات وی در 255 سرمقاله برای «وال استریت ژورنال» نوشته شده است. نظریه «داو» دارای 6 اصل اساسی بود که پس از مرگ وی به صورت امروزی اصلاح شد.
اصل اساسی نظریه «داو» این بوده است که همه چیز در میانگین شاخص ها لحاظ میشود. تنها انتقاد وارده بر نظریه «داو» این است که 20 تا 25 درصد از تحرکات بازار به خاطر خاصیت میانگین ریاضی قابل پیش بینی نیست.
تعریف تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال یا Technical Analysis شیوهای است که در آن با مطالعه وضعیت گذشته بازار، قیمتها و آینده بازار را پیشبینی میکنند. با استفاده از تحلیل تکنیکال میتوان با تغییر نوسانات و قیمت های گذشته قیمت ها و نوسانات آینده را پیشبینی کرد.
فلسفه تحلیل تکنیکال این است که همه چیز در قیمت لحاظ شود یعنی تغییرات سیاسی و اقتصادی به دلیل این که قیمت، تابعی از عرضه و تقاضا است در نتیجه عرضه بیش از تقاضا موجب قیمت نزولی و تقاضای بیش از عرضه موجب قیمت صعودی میشود.
فلسفه دیگر تحلیل تکنیکال این است که قیمت ها بر اساس روند خاصی حرکت میکنند در نتیجه با ترسیم نمودار میتوان این روند را پیشبینی نمود.
آیا با استفاده از داده های آماری گذشته میتوان آینده را پیش گویی کرد؟
جواب این سوال بله است، زیرا در روش های پیشبینی وضعیت آب و هوا تا تحلیل های بنیادی از اطلاعات گذشته استفاده میشود. همچنین تمام علم احتمالات بر اساس پیشبینی بنا شده است. دلیل این امر این است که بیشتر اعمال آدمی بر اساس رفتار قبلی او در همان شرایط قابل پیشبینی است.
در نتیجه نمودار قیمت، تحلیلی از افکار عمومی است. بر اساس اصول روانشناسی عمومی، افکار عمومی قابل پیش بینی است. با توجه به این که رفتار بازار شامل سه اصل اولیه قیمت، زمان و حجم است پس تاریخ تکرار خواهد شد و آینده چیزی نیست جز تکرار گذشته.
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال چیست؟
- تحلیلگران تکنیکال معتقد هستند تنها چیزی که لازم است بدانند قیمت است و به دلایل تغییر قیمت کاری ندارند در حالی که تحلیلگران فاندامنتال باید از تغییرات قیمت و دلایل این تغییرات اطلاعات داشته باشند.
- برای تحلیل تکنیکال در مرحله دوم تاثیر عوامل فاندامنتال روی چارت بررسی میشود. همیشه در مرحله دوم عوامل فاندامنتال روی قیمت لحاظ میشود در نتیجه برای تحلیلگران تکنیکال عوامل فاندامنتال در درجه دوم قرار دارد.
- تحلیلگران تکنیکال به راحتی میتوانند هر بازاری که تمایل دارند مورد بررسی قرار دهند؛ در حالی که تحلیلگران فاندامنتال به دلیل بررسی زیاد همه جنبه ها و صورت های مالی زیاد از جایی که هستند دور نمیشوند.
برخی از اصطلاحات رایج در تحلیل تکنیکال عبارت اند از:
- خطوط حمایت و مقاومت
- خطوط روند نزولی و خطوط روند صعودی
- ایندکاتور
- انواع نمودارها
خطوط حمایت و مقاومت
خط مقاومت خطی است در برابر افزایش قیمت که از خود مقاومت نشان میدهد و شکستن این خط نشاندهند افزایش قیمت بیشتر است. خط حمایت خطی است که جهت جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت از خود مقاومت نشان میدهد و شکستن خطوط حمایت به معنای کاهش قیمت بیشتر است.
در نتیجه پس از شکستن خطوط مقاومت، این خطوط تبدیل به خطوط حمایت میشوند و همچنین پس از شکستن خطوط حمایت، این خطوط تبدیل به خطوط مقاومت میشوند.
خطوط روند صعودی
خط روند صعودی خطی است که انتهای موج های نزولی را به یکدیگر متصل میکند. خطوط روند صعودی با دو نقطه ترسیم شده و با سه نقطه تایید میشوند. شکسته شدن این خطوط در اغلب موارد نویددهنده بهترین و سریعترین برگشت ها است.
خطوط روند نزولی
این خطوط دارای دو ویژگی اصلی هستند. اول این که معیار اعتبار روند خطوط نزولی به طولانی بودن زمان و تعداد دفعاتی است که خطوط صحت خود را حفظ کرده و در برخورد با قیمت ایستادگی کردهاند.
اندیکاتور
اندیکاتورها توابع ریاضی هستند که بر اساس فرمول های خاص در جهت تحلیل بازار به وسیله ابزارهای گرافیکی کاربرد دارند. داده های ورودی اندیکاتور بر اساس بازه های قبلی تغییرات قیمت وارد میشود. در هر بازه زمانی چهار قیمت آغاز، پایان، سقف و کف مورد استفاده قرار میگیرند.
اندیکاتورها دارای سه استفاده کلی هستند:
- استفاده از اندیکاتورها جهت تعیین هشدارهای مناسب تغییر روند و تغییر جهت قیمت
- یکی دیگر از استفاده اندیکاتورها پیشبینی قیمت مناسب ورود به بازار است.
- مهمترین استفاده اندیکاتورها تایید یا تشخیص روند درست جهت است.
همچنین اندیکاتورها دارای انواع متنوعی هستند که به 4 دسته کلی تقسیم میشوند:
- Trend: ابزارهایی جهت شناسایی روند
- Oscillators: ابزارهایی جهت تشخیص روند جاری و محدوده پیشخرید و پیشفروش هستند.
- Volumes: این ابزار برای تشخیص حجم معاملات و استفاده از برآیند تعداد پوینت های نوسان است.
- Bill Williams: ابزاری که برای تشخیص جابهجایی سطوح قیمتی مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع نمودار
- نمودار خطی (Line Chart)
از به همپیوستن قیمت یک سهم در زمان بسته شدن در روزهای متوالی ایجاد میشود. نقطه ضعف این نوع نمودار این است که جزئیات کمتری از بازار را نمایش میدهد. برای مثال کمترین و بیشترین قیمت را نشان میدهد.
- نمودار میله ای (Bar Chart)
این نمودار نشاندهند چهار قیمت از یک سهم است:
- قیمت زمان باز شدن (Open)
- قیمت پایین(Low)
- قیمت بالا (High)
- قیمت زمان بسته شدن (Close)
- نمودار شمع (Candel stick)
این نمودار نشاندهنده چهار قیمت Low، High، Open، Close به صورت گرافیکی است.
جمع بندی:
تمام تلاش این مقاله ایجاد اطلاعاتی جامع و کامل در رابطه با تحلیل های تکنیکال بوده است. حتما سعی کنید قبل از ورود به بازارهای بورس ابتدا این مفاهیم را یاد بگیرید تا بتوانید در زمان مناسب وارد این بازارهای سرمایه شوید و درآمد پرسودی داشته باشید. با استفاده از تحلیلهای تکنیکال و علم بررسی و پیشبینی بازار حتما میتوانید در این بازارهای سرمایه سود کسب کنید.
بیشتر بخوانید :
نسبت شارپ (Sharpe Ratio) چیست؟